Kuvassa on lautasella toisessa reunassa valkoista riisiä ja toisessa reunassa punaista linssikastiketta. Niiden välissä on tuoreita yrttejä. Lautasen vieressä on leikkuulaudan päällä sriracha-kastikepullo, mustakantinen lasipurkki sekä puolikas lime.

Edullista vegaaniruokaa

Vegeruokavalio on mahdollista toteuttaa edullisesti ja jopa halvemmalla kuin sekaruokavalio. Se riippuu paljon siitä, millaisia tuotteita ostaa, missä kaupoissa asioi ja miten paljon itsellä on aikaa käyttää ruoanlaittoon. 

Kun innostuu kasvisruoasta ja alkuinnostuksessa menee kauppaan, saattaa ostoskärryyn kertyä paljon kaikenlaista kiinnostavaa uutta ja kauppalasku voi siksi kasvaa. Toisaalta taas jos on aikaisemmin kokkaillut vähemmän tai eri tavalla, saattaa ihan perusmausteisiin ja muihin kaapissa pidempään säilyviin tuotteisiin mennä aluksi enemmän rahaa. Totta on sekin, että osa kasviperäisistä tuotteista on kalliimpia kuin eläinperäiset tuotteet.

Kokonaisuudessaan kuitenkin vegaaninen ruokavalio voi olla joko edullinen tai kallis aivan kuten mikä tahansa muukin tapa syödä. Lue alta vinkit edulliseen vegekokkailuun!

Tutustu myös Viikonloppuvegaanin resepteihin Facebookissa ja Instagramissa! Reseptit ovat helppoja, ja niissä on kerrottu kunkin reseptin tarkat hintatiedot. Kolme reseptimaistiaista saat täältä.

 

Löydä tuotteiden joukosta edullisimmat

  • Peruselintarvikkeet, kuten kasvikset, viljatuotteet, hedelmät ja palkokasvit ovat halvempia kuin niistä tehdyt valmistuotteet ja puolivalmisteet. Tekemällä ruokaa mahdollisuuksien mukaan alusta asti itse, säästää todennäköisesti myös rahaa.
  • Suosi satokauden tuotteita, sillä ne ovat pääsääntöisesti silloin aina edullisimmillaan. Esimerkiksi talviaikaan juurekset ja kaalit ovat hyviä tuotteita monien ruokien pohjaksi tai lisukesalaateiksi. Tammikuussa sesongissa ovat juurisellerit, keltajuuret, lantut, nauriit, punajuuret, avokadot, siitakesienet, myskikurpitsat, maa-artisokat, päärynät, palsternakat, punasipulit, sipulit, keräkaalit, kyssäkaalit, appelsiinit, veriappelsiinit, banaanit, bataatit, omenat, mustajuuret, persimonit, mangot, kiinankaalit ja granaattiomenat.
  • Viljatuotteet, kuten hiutaleet, suurimot ja pastat, ovat myös edullisia ja sopivat monenlaisiin ruokiin.
  • Pakastekasvikset kannattaa myös ottaa haltuun. Ne ovat ravitsemuksellisesti tuoreiden veroisia ja usein kilohinnaltaankin ihan edullisia. Koska ne säilyvät pakastimessa, niitä voi ottaa sieltä käyttöön sopivan määrän eikä loppu vahingossa unohdu jääkaapin pohjalle nahistumaan.
  • Kasviproteiinituotteissa kuivatuotteet, kuten kuivatut pavut, herneet ja linssit sekä Hernis, soijarouhe, ja -suikaleet ovat todella edullisia. Ne ovat lisäksi riittoisia ja säilyvät pitkään. Papuja voi liottaa ja keittää kerralla isomman määrän ja pakastaa sopivina annoksina. Myös soijasuikaleet voi kypsentää ja marinoida ja laittaa pakastimeen.
  • Pähkinöiden kilohinnat voivat olla suuret, mutta esimerkiksi markettien irtopähkinähyllystä niitä voi saada yllättävänkin edullisesti verrattuna pakattuihin pähkinöihin.

 

Tee hintavertailua ja hyödynnä ilta-ale

  • Kauppojen omat tuotemerkit (Pirkka, Kotimaista, Oattis jne.) ovat usein halvempia kuin isommat brändit ja niissä on myös paljon vegaanisia tuotteita. Esimerkiksi Pirkka-sarjassa on tofua ja Lidlillä on omaa tofua, jotka ovat muita vastaavia tuotteita edullisempia. 
  • Jos sinulla on mahdollisuus hintavertailuun eri kauppojen välillä, se kannattaa tietysti tehdä. Esimerkiksi monet Lidlin kasvikset ja muutkin tuotteet ovat usein edullisempia kuin muiden kauppaketjujen. 
  • Hyödynnä joidenkin S-ryhmän kauppojen ilta-ale. Punalaputetuista tuotteista saa iltaisin 60 % alennuksen. (Ilta-alen alkamisaika ja käytännöt vaihtelevat kaupoittain, joten varmista oman lähikauppasi käytännöt erikseen.)
  • Lidl myy hyvin edullisia hävikkikasvislaatikoita. Niitä on yleensä saatavilla aamupäivisin. Myös muilla kauppaketjuilla on vaihdellen myynnissä hävikkikasviksia.

 

Käy mahdollisuuksien mukaan erikoiskaupoissa ja tee ostoksia netissä

  • Tofu on yleensä kaikkein edullisinta aasialaisissa kaupoissa.
  • Aasialaiset ruokakaupat myyvät myös suuria ja edullisia pakkauksia mausteita, papuja, riisiä ja muita elintarvikkeita. 
  • Hävikkiruokakaupat (netissä Matsmart ja Fiksuruoka) myyvät myös vegaanisia tuotteita ja niistä voi tehdä hyvällä tuurilla tosi hyviä löytöjä. 
  • Luomu- ja lähiruokapiirien kautta voi saada tilattua tuotteita perusruokakauppoja edullisemmin, sillä tuotteet tulevat useimmiten suoraan viljelijöiltä ilman välikäsiä.
  • Myös erilaisten nettikauppojen tarjontaan kannattaa tutustua, sillä välillä niistä löytyy tosi hyviä tarjouksia esimerkiksi muulloin kalliimmista pähkinöistä.

 

Valmista ruokaa alusta saakka itse

  • Jos tykkäät vehnäpohjaisista kasviproteiinituotteista eli seitanista, sitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan opetella tekemään itse. Itsetehdyn seitanin kilohinta on huomattavasti matalampi kuin valmiiden seitantuotteiden. Seitania voi pakastaa, joten sitäkin voi tehdä kerralla isomman määrän.
  • Leipä on jo itsessään yleensä edullista, mutta itse leipomalla voi siinäkin säästää.
  • Mysliä voi valmistaa itse, jolloin siihen voi valita edullisimmat raaka-aineet.

 

Sovella, kun kokkailet resepteistä

  • Tuoreet tomaatit voi usein vaihtaa säilykkeisiin.
  • Nyhtökauran ja Härkiksen voi vaihtaa soijarouheeseen tai herneproteiinirouheeseen.
  • Oumph!-tuotteet ja muut valmiit suikaleet voi vaihtaa itsekeitettyihin ja marinoituihin soijasuikaleisiin, Hernikseen tai tofuun.
  • Kaurakerman tilalla voi joissain ruoissa ihan hyvin käyttää kauramaitoa.

 

Vältä hävikkiä

  • Tee ruokaa niistä aineista, joita sinulla jo on. Käy siis kaapit läpi ja keksi Mitä kaapista löytyy -ruoka. 
  • Yleensä tuotteet ovat kilohinnaltaan edullisimpia, kun niitä ostaa kerralla ison määrän. Isomman erän voi jakaa vaikka kaverin kanssa puoliksi, jolloin tuotteen saa halvemmalla kilohinnalla mutta pienemmällä kertahinnalla.
  • Jos ostit tuotteen, josta et tykännytkään, älä heitä sitä roskiin. Selvitä, kävisikö se jonkin muun ruoan ainesosaksi ilman, että se haittaisi ruoan makua. Esimerkiksi kasvimaidot voi käyttää leivontaan ja vegejuustot lasagneen. 
  • Älä osta tuotetta vain siksi, että se on halpa tai sitä saa halvemmalla ison pakkauksen. Jos ruokaa jää syömättä, siihen käytetty raha meni hukkaan.

 

Keräile ja kasvata itse, jos siihen on mahdollisuus

  • Marjastaminen ja sienestäminen ovat hyvä tapa kerätä edullista ruokaa.
  • Hyöty- tai parvekepuutarhan pitäminen on myös yksi vaihtoehto.
  • Idättämällä ja versottamalla saa melko helposti tuoretta syötävää läpi vuoden.

 

Ota avuksi sovellukset

  • ResQ-sovelluksen avulla voit ostaa ravintola-annoksia noin puoleen hintaan. Annosten joukossa on usein myös vegaanisia tuotteita, ja asetuksista voi valita, että sovellus näyttää vain vegaanisia annoksia.


Haastetta arjen kokkailuun voivat rahan lisäksi tuoda myös monet muut seikat. Ei ole välttämättä aikaa tai jaksamista kokata tai opetella uutta. Jokin sairaus tai allergia saattaa rajoittaa ruokavaliota. Ei ole mahdollisuutta käydä sellaisessa kaupassa, josta tuotteita saisi edullisimmin. Syitä voi olla monia muitakin.

Vegaanihaasteessa saa olla mukana omilla ehdoilla eikä mitään pakkoa vegaaniruokavalion noudattamiseen ole. Etenethän siis sellaisin askelin, jotka sopivat omaan elämäntilanteeseesi.
 

Kuva: Linssipata, Liisa Soultanis

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles