Kuvassa on bambumatolle aseteletuja makisusheja sekä pieniä kulhoja, joissa on soijakastiketta, inkivääriä ja wasabia.

Näin teet ihania kasvissusheja

Sushi on ihanaa, ja se onnistuu oikein hyvin myös kasvisversiona. Lue tästä vinkit makisushin valmistukseen!

Sushiriisin valmistus

noin 50 kpl susheja

  • 2 1/2 dl sushi- tai puuroriisiä
  • 2 rkl riisiviinietikkaa (tai omenaviinietikkaa)
  • 1 1/2 rkl sokeria
  • 3/4 tl suolaa

Mittaa riisi siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä, kunnes vesi on kirkasta. Kaada riisit kattilaan ja lisää joukkoon kylmää vettä niin, että riisit peittyvät. Anna seistä noin 20 minuuttia ja siivilöi vesi pois kattilasta.

Lisää kattilaan 4 dl vettä ja kuumenna kiehuvaksi.

Hauduta riisiä miedolla lämmöllä 10 minuuttia, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiin.

Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja suola. Anna sokerin liueta hyvin.

Ota kattila pois liedeltä ja mausta riisi riisiviinietikalla. Levitä riisi laakeaan astiaan ja anna jäähtyä.

Täytteet sushiin

Sushirullien teossa voi olla luova. Täytteeksi sopivatkin monenlaiset kasvikset ja muut tuotteet.

  • Ohueksi suikaloidulla kurkulla, porkkanalla, paprikalla, kevätsipulilla ja viipaloidulla avokadolla on helppo aloittaa.
  • Myös hedelmäpuolelta löytyy täytteitä sushiin, ja esimerkiksi kypsä mango tai kiivi ovat hauska lisä täytteenä. 
  • Kylmäsavustettu tofu on omiaan sushirullien suolaiseksi täytteeksi. Myös eri tavoin marinoidut tofut sopivat tarkoitukseen.
  • Sienistä saa maistuvan suolaisen täytteen rulliin, kun ne paistaa nopeasti pannulla, lisää joukkoon pikkutilkan soijakastiketta mausteeksi ja antaa jäähtyä.
  • Sushiin sopii myös porkkala eli kylmäsavulohimaiseksi marinoitu kypsennetty porkkana.
  • Sushien täytteenä käytetään toisinaan myös majoneesia. Vegaanisia vaihtoehtoja löytyy kaupoista useita, esim. Hellmans' Vegan Mayo, Auran Vegaani KurkkumajoneesiX-tra Kevytmajoneesi sekä Poppamiehen Majonen-sarjan majoneesit. Majoneesin sijaan voit kokeilla myös vegetuorejuustoa, kuten Oatlyn kauralevitettä.

Kuvassa on bambumatolle vierekkäin aseteltuna siivuja tofua, paprikaa, kevätsipulia, porkkanaa, kurkkua ja avokadoa.

Lisukkeet 

Sushirullat ovat toki hyviä sellaisenaan, mutta ne voi myös koristella lopuksi erilaisin höystein. 

  • Kokeile seesaminsiemeniä, ituja tai vegaanista Cavi-art merileväkaviaaria.
  • Kaupoista löytyy myös Vegiar-niminen tuote, joka muistuttaa mätitahnaa. Sitä voi koristelun lisäksi laittaa myös täytteeksi sushirulliin.
  • Sushirullat tarjoillaan tietenkin soijakastikkeen, wasabin ja sushi-inkiväärin kanssa. Jos kaipaat enemmän makuja sushiateriallesi, voit maustaa vielä soijakastikkeenkin seesamiöljyllä ja chilikastikkeella kuten srirachalla.

Sushirullien valmistus

Kuvassa on bambumaton päällä rullaamaton makirulla, jossa on riisiä, tofua, porkkanaa, kurkkua ja sinimailasen ituja.

Täyte 1

  • merileväarkkeja
  • sushiriisiä
  • savutofua
  • kurkkua
  • porkkanaa
  • sinimailasen ituja

Kuvassa on bambumaton päällä rullaamaton makirulla, jossa on riisiä, paprikaa, tofua, avokadoa chilikastikepisaroilla sekä seesaminsiemeniä.

Täyte 2

  • merileväarkkeja
  • sushiriisiä
  • savutofua
  • paprikaa
  • avokadoa
  • chilikastiketta
  • seesaminsiemeniä

Voit käyttää rullien pyörittelyyn apuna bambumattoa tai tuorekelmua, mutta onnistut myös ilman näitä. 

  1. Aseta merileväarkki bambumaton päälle.
  2. Levitä ohut kerros riisiä kahteen kolmasosaan arkkia.
  3. Asettele valitsemasi täytteet riisin päälle pitkittäin.
  4. Kostuta merileväarkin pääty vedellä sormin ja kääri tiukalle rullalle.
  5. Leikkaa rullasta 8-10 palaa terällävällä ja kostealla veitsellä. Voit huuhdella veitsen myös välillä leikatessa.
  6. Asettele sushirullat tarjoilulautaselle ja lisää mieleiset höysteet.

 

Oletko kiinnostunut myös muista kalattomista vaihtoehdoista? Kurkkaa opas kalattomista resepteistä ja valmiista tuotteista!


Teksti ja kuvat: Paula Heinonen, Pidempi korsi -blogi

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles