Vinkkejä kalamaisiin mutta kalattomiin vegeruokiin

Jos kaipaat kalan makua, mutta et halua syödä kaloja, voit leikkiä mausteilla ja rakenteilla. Kokosimme sinulle vinkkilistan avuksi!

Kalamaisia makuja

  • Kalaruokia maustetaan usein tillillä, valkopippurilla, sitruunalla tai sitruunapippurilla. Näillä mausteilla voit saada kalamaista makua ruokaan, jossa ei ole kalaa. Kokeile esimerkiksi tätä merellistä nyhtökaurakeittoa tai savutofusta valmistuvaa kalatonta keittoa.
  • Myös savu kuuluu usein kalaruokien makumaailmaan. Savutofu, nestemäinen savuaromi tai savupaprika antavat ruoalle tämän maun ilman kaloja. Kokeile esimerkiksi tätä tofukiusausta.
  • Kalalle ominainen maku on peräisin kalan syömästä ravinnosta. Lisäämällä ruokaan levää tai pienen määrän pellava- tai hamppuöljyä, voit saada ruokaan kalamaista makua.
  • Tiesithän, että esimerkiksi sushia voi helposti tehdä vegaanisena?

Kalamaista suutuntumaa

Kalamaista suutuntumaa voi saada aikaan tosi yllättävistäkin raaka-aineista.

  • Porkkanasta voi tehdä porkkalaa eli vastineen kylmäsavulohelle. Porkkalaa voi syödä sellaisenaan, leivän päällä, pastakastikkeen seassa tai vaikkapa voileipäkakussa. Perinteinen tapa valmistaa porkkalaa on porkkanoiden kypsentäminen suolakuoressa uunissa. Porkkalan voi tehdä myös keittämällä.
  • Munakoisosta voi puolestaan valmistaa munakoisosilliä.
  • Hienonnetuista kikherneistä voi valmistaa tonnikalatonta salaattia. Myös soijahiutaleet käyvät tonnikalan tilalle moniin resepteihin.
  • Tomaatista ja jopa vesimelonista voi tehdä vegaanisen version raa’asta tonnikalasta esimerkiksi sushia varten.

Valmiit vegaaniset vaihtoehdot

  • Kasvisruokaan erikoistuneet kaupat myyvät kalaa ja muita mereneläviä muistuttavia vegetuotteita, kuten vaihtoehtoja tonnikalalle, katkaravuille tai kalapuikoille. Myös aasialaisten kauppojen valikoimaan kannattaa tutustua.
  • Vegaanisia vaihtoehtoja kalalle ja kalaisille tuotteille on listattu Vegaanituotteet-sivulle.
    • Astrid och Aporna -sarjassa on myös kalaa muistuttavia vegaanisia tuotteita, kuten kalattomia puikkoja ja "savulohi"leikkelettä. Tuotteita myy osa S-ryhmän kaupoista.
    • SoFine-sarjassa on vaihtoehdot kalapuikoille ja -pihveille.
    • Vegiar-merileväpasteija on vegaaninen vaihtoehto mätitahnalle.
    • Marketeista, erikoisruokakaupoista ja esimerkiksi Ikeasta voi ostaa vegaanista merileväkaviaaria.
  • Vegekauppa myy vegaanista versiota kalakastikkeesta. Kalakastiketta voi tehdä myös itse esimerkiksi tällä reseptillä.

Lisätietoa

Kalojen kyvyistä ja tietoisuudesta voit lukea täältä.

Kuva: Linssinööri-blogin merellinen nyhtökaurakeitto