Kirpeän rapsakka lanttu Som Tam ja seesamimarinoitu tofu
Som Tam on perinteinen thaimaalainen salaatti, joka valmistetaan vihreästä papaijasta. Se on samaan aikaan sekä rapsahtava, raikas, kirpeä, tulinen että makea. Papaijan sijaan Som Tam tehdäänkin tällä kertaa kotoisasti lantusta. Jos lanttu ei ole tähän mennessä kuulunut suosikkijuureksiisi, niin tässä on aivan mahtava resepti tilanteen muuttamiseksi!
Myös tofu valmistetaan nyt vähän eri tavalla kuin useimmissa Vegaanihaasteen resepteissä, sillä sitä ei kypsennetä lainkaan. Se marinoidaan aromikkaalla seesamiöljyllä, tuoreella valkosipulilla sekä soijakastikkeella. Annos viimeistellään paahdetuilla seesaminsiemenillä.
Jos haluat tehdä tästä ruoasta edullisemman version, käytä cashewpähkinöiden tilalla suolapähkinöitä tai paahdettuja siemeniä ja kirsikkatomaattien tilalla tavallisia tomaatteja. Seesamimarinoidun tofun sijaan voit myös paistaa suikaloitua tofua ja maustaa sen esimerkiksi soijakastikkeella, valkosipulilla ja haluamillasi mausteilla.
Vinkki! Soijakastikkeita on useita erilaisia. Jos haluat vähentää suolan määrää, valitse vähäsuolainen soijakastike.
Lanttu Som Tam
- 1 lanttu
- 200 g vihreitä ohuita papuja (pakaste, esim. Pirkka tai Rainbow)
- 125 g kirsikkatomaatteja
- 100 g paahdettuja cashewpähkinöitä
- 2 limeä
- 2 valkosipulinkynttä
- 0,5 dl soijakastiketta
- 2 rkl sokeria
- 1–2 punaista chiliä
- halutessasi pari korianterin oksaa
Pese ja kuori lanttu. Suikaloi se ohuiksi tikkumaisiksi suikaleiksi tai raasta karkeaksi raasteeksi. Siirrä suikaleet kulhoon.
Sulata neulapavut, puolita kirsikkatomaatit ja rouhi pähkinät.
Valmista seuraavaksi kastike. Purista limeistä mehu, hienonna valkosipuli ja pilko chili pieneksi murskaksi. Sekoita limemehu, valkosipuli, chili, soijakastike ja sokeri.
Sekoita tomaatit, pavut, pähkinät, kastike ja lantturaaste keskenään. Leikkaa joukkoon halutessasi vielä korianteria. Tarjoile seesamimarinoidun tofun kanssa.
Seesamimarinoitu tofu
- 400–500 g maustamatonta tofua
- 2 valkosipulinkynttä
- 100 g seesaminsiemeniä
- 5 rkl soijakastiketta
- 1 dl paahdettua seesamiöljyä
- ripaus suolaa tarvittaessa
Murustele tofu kulhoon. Raasta tai hienonna valkosipuli.
Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla koko ajan sekoittaen, kunnes niistä lähtee paahtunut aromi. Varo, etteivät ne pala!
Sekoita tofun joukkoon soijakastike, seesamiöljy, raastettu valkosipuli sekä paahdetut seesaminsiemenet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Erityisruokavaliot
- Gluteeniton: Soijakastike sopii useimmille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa olisikin käytetty vehnää, mutta valitse tarvittaessa tuote, joka on merkitty gluteenittomaksi.
- Soijaton: Käytä soijakastikkeen tilalla Foodinin umamikastiketta. Tofun sijaan voit marinoida kaksi pakettia käyttövalmiita punaisia linssejä. Huuhtele ja valuta ne ennen käyttöä. (Jos soija-allergikko voi käyttää tuotteita, joiden ainesosissa ei ole soijaa, mutta jotka kontaminaation vuoksi saattavat sisältää jäämiä soijasta, voit käyttää tofun tilalla Herkkä Snacks tofunkaltaista härkäpapuvalmistetta. Varmista aina syöjiltä heidän tarkat rajoitteensa myös kontaminaation varalta. Tofunkaltainen on rakenteeltaan tofua pehmeämpää, joten se kannattaa leikata vähän isommiksi paloiksi ja käsitellä varovaisemmin.)
- Pähkinätön: Voit käyttää cashewpähkinöiden tilalla paahdettuja auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä tai Herkkä Snacks paahdettuja linssejä. Vaihtoehtoisesti voit jättää ne kokonaan pois.