Kuva on neljän kuvan kollaasi. Vasemmassa yläkulmassa on annos spagettia, soijarouhepihvejä ja tomaattikastiketta. Oikeassa yläkulmassa on kaksi valkoista henkilöä, joilla on käsissään ruokalautaset ja jotka katsovat niitä hymyillen. Vasemmassa alalaidassa on lautasella punajuuri-burgundinpataa ja perunamuusia. Oikeassa alalaidassa on sitruunaista kikhernekeittoa.

Vegaanihaasteen uudet reseptit tulevat!

Tammikuussa 2024 Vegaanihaasteen päivittäisissä uutiskirjeissä julkaistaan kahdeksan ihkauutta päivän reseptiä!

Uudet reseptit on luotu erityisesti tammikuuhun sopivista raaka-aineista, mutta ne maistuvat herkullisilta kaikkina muinakin vuodenaikoina kokkailtuina.

Uusien reseptien pääosissa paistattelevat runsaat kauden kasvikset sekä perinteiset ja edulliset kasviproteiinit eli pavut, linssit ja tofu.


Ketkä ovat uusien reseptien takana?

Anna Lounaja on helsinkiläinen restonomiopiskelija, joka on kokkaillut vegaaniruokaa työkseen jo 20 vuotta. Ennen opiskeluja Anna työskenteli keittiö- ja ravintolapäällikkönä viitisen vuotta.

Sofia Kotiranta on helsinkiläinen ravintoloitsija, joka valmistui kokiksi ja ylioppilaaksi vuonna 2017 ravintolakoulu Perhosta. Hän on työskennellyt siitä lähtien lukuisissa Helsingin kasvisravintoloissa. Keväällä 2023 Sofia perusti oman ravintolan, Ravintola Lohdun, Hakaniemen kauppahalliin.

Upeat kuvat uusista resepteistä on ottanut ruokakuvaaja Irena Huhta.


Mistä raaka-aineista ja resepteistä Anna ja Sofia nauttivat eniten?

Kun Annalta kysytään hänen lempiraaka-aineistaan, hän luettelee chilin, valkosipulin, kukkakaalin, munakoison, kikherneen ja tofun.

Annan luomista resepteistä hänen suosikkinsa on sitruunainen linssikeitto.

– Linssi on mahtava ja edullinen raaka-aine, joka välillä unohtuu. Reseptin kehittelyn ansiosta otin sen taas käyttöön ja olen kokannut tätä keittoa jo monta kertaa, Anna sanoo.

Sofian suosikkiraaka-aineita ja makuja keittiössä ovat sitruuna, valkosipuli ja korianterin siemenet sekä etenkin talviaikaan punajuuri.

Sofia kertoo, ettei juuri pidä lantusta kypsennettynä, mutta raa'asta lantusta valmistettu Som Tam on hänen ehdoton suosikkinsa uusista resepteistä.

– Lanttu toimii täydellisesti tässä reseptissä! Pidän myös siitä, että voi käyttää edullista kotimaista raaka-ainetta vihreän papaijan sijaan, Sofia iloitsee.


Mistä sai alkunsa Pala purtavaksi -podcast?

Annan ja Sofian Pala purtavaksi -ruokapodcastin tavoitteena on innostaa ja inspiroida ihmisiä kokkaamaan maistuvaa vegaaniruokaa. Jokaisessa jaksossa keskitytään aina yhteen teemaan, kuten erilaisiin ruokakulttuureihin, maustamisen nikseihin ja vegaanisen leivonnan saloihin.

Anna oli kokkina ravintola Omnamissa, kun Sofia tuli sinne työharjoitteluun. Tämän jälkeen he ovat työskennelleet samaan aikaan kahdessa muussakin ravintolassa, kuten legendaarisessa ravintola Silvopleessa.

–  Olin miettinyt podcastin tekemistä jo pidemmän aikaa. Kysyin Sofiaa mukaan työpaikan saunaillassa, ja hän innostui heti! Anna kertoo.

Pala purtavaksi löytyy myös Instagramista, @palapurtavaksi. Sieltä saat tiedon uusista jaksoista sekä ideoita ruoanlaittoon Annan ja Sofian lempireseptien muodossa.


Annan ja Sofian terveiset Vegaanihaasteen osallistujille!

– Ensinnäkin mahtavaa, että olet lähtenyt mukaan Vegaanihaasteeseen! Lähde testaamaan reseptejä avoimin mielin, varmasti löydät sieltä omat lempparisi, Anna sanoo.

– Loistavaa, että lähdit Vegaanihaasteeseen mukaan! Vegaanihaaste on täydellinen tilaisuus lähteä kokeilemaan ennakkoluulottomasti eri maiden makuja ja tutustumaan uusiin raaka-aineisiin, kannustaa Sofia.


Kahdeksan uutta reseptiä

Nämä ja sadat muut reseptit löydät Vegaanihaasteen reseptipankista!

Annan reseptit

Sofian reseptit


Tämän artikkelin kuvat: Irena Huhta. Kuvissa ovat reseptien tekijät Anna Lounaja ja Sofia Kotiranta sekä maistiaisia uusista resepteistä.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles