Pähkinät
Pähkinät ovat tuhtia ravintoa. Niissä on paljon proteiinia, antioksidantteja, hyviä rasvoja sekä kivennäisaineita. Kaikkia pähkinöitä voi lisätä ruokiin, salaatteihin, smoothieen, puuroon, kaurajogurttiin tai syödä sellaisenaan välipalana.
Lue tästä yleisimmistä pähkinöistä, niiden ominaisuuksista ja käyttötavoista!
Mantelit
Manteleissa on runsaasti kalsiumia. Ne sisältävät noin 24 grammaa proteiinia sataa grammaa kohden sekä paljon kuitua, B- ja E-vitamiineja sekä hyviä rasvoja. Lisäksi niissä on paljon sinkkiä, rautaa ja magnesiumia. Manteleita myydään kokonaisena, rouheena, lastuina ja jauheena.
- Mantelijauhe ja -rouhe sopivat tietysti monenlaiseen leivontaan, kuten runebergintorttuihin, helppoihin kekseihin ja pullien päälle.
- Mantelit sopivat dippiin, jota voi tarjoilla uunipunajuurten kera.
- Manteleista voi myös tehdä itse mantelimaitoa liottamalla mantelit ja hienontamalla ne tehosekoittimessa veden kera. Ylijääneen massan voi lisätä esimerkiksi leipä- tai muffinssitaikinaan.
Saksanpähkinät
Saksanpähkinöissä on runsaasti omega-3-rasvahappoja, ja jo muutama pähkinä riittää päivän tarpeisiin. Ne sisältävät myös noin 15 grammaa proteiinia ja yli 60 grammaa hyviä rasvoja sataa grammaa kohden. Niissä on myös korkea antioksidanttipitoisuus.
- Laita saksanpähkinän puolikas taatelin väliin ja nauti välipalana.
- Syö saksanpähkinät osana myskikurpitsasta ja ruusukaaleista tehtyä herkkuruokaa.
- Lisää saksanpähkinöitä salaatteihin.
- Kokeile saksanpähkinöitä myös pitsan päällä!
Parapähkinät
Parapähkinät sisältävät runsaasti seleeniä. Päivittäinen seleenin tarve täyttyy yleensä parista pähkinästä. Ne sisältävät myös noin 18 grammaa proteiinia sataa grammaa kohden, hyviä rasvoja ja esimerkiksi E-vitamiinia, magnesiumia ja kalsiumia.
Huom: Vaikka seleeni onkin tärkeä hivenaine, voi sitä saada liikaa. Parapähkinöitä ei siis pidä syödä jatkuvasti suuria määriä.
Maapähkinät
Maapähkinät sisältävät lähes 26 grammaa proteiinia sataa grammaa kohden ja runsaasti B- ja E-vitamiineja, magnesiumia, kuitua ja mangaania. Ne ovat sopivia erityisesti urheileville henkilöille, sillä ne ovat edullisia, hyviä ja ravinteikkaita.
- Sellaisenaan naposteltavaksi, smoothieen tai myslin joukkoon.
- Maapähkinävoi sopii leivän päälle, välipalaksi omenalohkojen päälle voideltuna ja leivontaan. Se sopii myös marjojen kera smoothieen.
- Kokeile myös näitä ihania köyhiä ritareita.
Tiesitkö, että maapähkinä on oikeasti herne? Se on kuitenkin käyttötavoiltaan lähempänä pähkinöitä kuin palkokasveja, joten siksi se usein listataan pähkinöiden kanssa samoihin raaka-aineisiin.
Cashewpähkinät
Cashewpähkinät ovat miedon ja pehmeän makuisia. Ne ovat tyydyttymättömien rasvojen lähteitä, minkä lisäksi niissä on 20 grammaa proteiinia ja noin neljä grammaa kuitua sataa grammaa kohden. Kivennäisaineista ne sisältävät erityisesti rautaa, magnesiumia, sinkkiä ja seleeniä.
- Herkullisia naposteltuina sellaisenaan.
- Tuovat kermaisuutta smoothieihin ja levitteisiin. Liota pähkinöitä pari tuntia vedessä ennen teho- tai sauvasekoittimella hienontamista, jotta pähkinät pehmenevät ja lopputulos on tasaisempi.
- Paahda kokonaisia pähkinöitä hetki pannulla, jotta pintaan tulee vähän väriä. Lisää paahdetut pähkinät salaatteihin tai wokkeihin.
- Cashewpähkinöistä voi tehdä tuorejuustoa.
- Ne sopivat myös hyvin pastaruokiin tuomaan kermaisuutta, kuten tässä basilika-tomaattipastassa.
Hasselpähkinät
Hasselpähkinät ovat erinomaisia B-vitamiinien lähteitä. Niissä on myös runsaasti kuitua.
- Hasselpähkinät käyvät erinomaisesti moniin leivonnaisiin, kuten näihin hasselpähkinämokkapaloihin.
Pekaanipähkinät
Pekaanipähkinät sisältävät E-vitamiinia, sinkkiä, magnesiumia, kaliumia, mangaania, B-vitamiineja sekä runsaasti antioksidantteja ja kuitua.
- Kokeile pekaanipähkinöitä tämän limetin makuisen raakakakkusen pohjaan.
- Testaa myös tätä omenakakkua pekaanipähkinätoscalla.
- Jos sinulla on jäätelökone, suosittelemme tätä vaahterasiirappijäätelöä, joka koristellaan lopuksi pekaanipähkinöillä.
Pistaasipähkinät
Pistaasipähkinät ovat A-vitamiinin esiasteiden, B-vitamiinien, proteiinin, raudan, magnesiumin ja sinkin lähteitä.
- Koristele suolatikkuja sulatetulla suklaalla ja pistaasirouheella hauskoiksi naposteltaviksi juhliin.
- Tee jäätelöannos vegaanisesta vanilja- tai suklaajäätelöstä ja sulatetusta, maidottomasta suklaasta sekä pistaaseista.
- Kokeile myös näitä pistaasitryffeleitä.
Macadamiapähkinät
Macadamiapähkinät ovat herkullisen rasvaisia ja maultaan miedon kermaisia sekä erinomaisia tyydyttymättömien rasvahappojen, kaliumin, folaatin, E-vitamiinin ja kuidun lähteitä. Macadamiapähkinät sopivat hyvin niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin.
- Napostele sellaisenaan.
- Raasta pasta-annoksen päälle parmesanjuuston tilalle.
- Tee evässekoitus macadamioista, muista pähkinöistä tai siemenistä sekä kuivatuista hedelmistä ja marjoista.
- Kokeile myös näitä suklaisia macadamiakeksejä.
Kuva: Vincent van Zalinge, Unsplash.com