Kuvassa on vaalealla puupöydällä luonnonvalkoinen verkkokassi, jossa on appelsiineja.

Pakkauksen sisältö on ympäristön kannalta merkittävämpi asia kuin itse pakkaus

Tiesitkö, että pakkausmateriaalien ja kuljetuksen osuus elintarvikkeen aiheuttamasta ympäristön kuormituksesta on todella pieni, ihan vain joitakin prosentteja? Oleellisempaa on tarkastella pakkauksen sisältöä! Saat tästä tekstistä vastauksia aihetta koskeviin kysymyksiin.

 

Mistä tuotteen ympäristö- ja ilmastovaikutukset syntyvät?

Ihmiskunnan kaiken kulutuksen ympäristökuormituksesta kolmasosa syntyy ruoantuotannossa. Vain ihan muutama prosentti tästä kuormasta muodostuu kuljetuksesta ja pakkauksista. Kuljetusta ja pakkausmateriaaleja moninkertaisesti suuremmat vaikutukset syntyvät alkutuotannossa eli pelloilla, laitumilla ja eläintiloissa. 

Jokaisen täytyy tietysti syödä, joten kuormitusta ei voida kokonaan poistaa. Ympäristökuorman kokoon voi kuitenkin vaikuttaa merkitsevästi valitsemalla vähemmän kuormittavia vaihtoehtoja.

Vegaanihaaste kannustaa ottamaan ruokaostoksissa huomioon ekologisen kokonaiskuvan. Kun tarkastellaan tuotteen ekologisuutta, tulee siinä huomioida sen kaikki vaikutukset, kuten kasvihuonekaasupäästöt sekä maan, lannoitteiden ja veden käyttö. Kun nämä kaikki huomioidaan ja lasketaan yhteen, vain muutama prosentti ekologisista vaikutuksista on peräisin kuljetuksesta ja pakkausmateriaaleista.

Yllättävää kyllä, vaikka tuote olisikin tullut kaukaa ja vielä muoviin pakattuna, se voi silti olla huomattavasti ekologisempi kuin lähellä tuotettu tuote. Tämä riippuu siitä, mitä pakkauksessa on sisällä.

Mitä enemmän syöt kasviperäistä ruokaa eläinperäisen sijaan, sitä parempi se on ilmaston ja ympäristön kannalta. 

 

Tuotteen kasviperäisyys on olennainen tekijä ympäristöystävällisyyttä arvioitaessa

Eläinperäisen ruoan tuotannosta aiheutuu moninkertainen määrä päästöjä verrattuna kasviperäiseen ruokaan. Tuotantoeläinten rehun kasvattaminen kuluttaa valtavan määrän luonnonvaroja ja aiheuttaa päästöjä. Eläin kuluttaa saamansa ravinnon ensisijaisesti liikkumiseen sekä lämmön ylläpitoon ja vain murto-osa siitä käytetään kasvuun.

Märehtivien eläinten kuten nautojen ruoansulatuksessa syntyy metaania, joka on huomattavasti hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu. Myös eläinten laitumet ja uusien laidunten raivaaminen lisäävät eläinperäisen ruoan ympäristökuormaa. Voit lukea aiheesta lisää Vegaanihaasteen sivuilta.

Kasvisruoan valitseminen onkin konkreettinen ympäristöteko. Se on myös jatkuvasti helpompi ympäristöteko, sillä reseptejä ja ruoanlaittoa helpottavia tuotteita on koko ajan monipuolisemmin saatavilla. Vegaanihaaste auttaa osaltaan tarjoamalla apua ja käytännöllisiä vinkkejä muutokseen. Jos et ole jo mukana, ilmoittaudu mukaan täällä.

 

Muovi ei olekaan sellainen pahis kuin on luultu

Vaikka pakkausmateriaalit ovat vain pieni osa tuotteen ekologisia vaikutuksia, on niissä tietysti keskenään eroja. Yllättäen muovi on yksi parhaista pakkausmateriaaleista ekologisesti tarkasteltuna. Muovi ei tietenkään ole ongelmaton, mutta sen käytössä on vähemmän ongelmia kuin muiden materiaalien käytössä.

  • Muovin käyttö estää ruokahävikkiä ja vähentää tällä tavalla ruoantuotannon ympäristövaikutuksia. Muoviin pakattu kurkku onkin ekologisempi kuin ilman muovia myytävä kurkku, koska se säilyy paremmin ja tulee siksi todennäköisemmin kokonaan syödyksi. Leipäpussillakin on väliä, sillä se parantaa leivän säilyvyyttä. Yhden roskiin menevän leipäsiivun ympäristövaikutus on suurempi kuin muovisella leipäpussilla.
  • Muovi on materiaalina kevyttä verrattuna vaikkapa lasiin. Muoviin pakatut tuotteet kuluttavatkin vähemmän polttoainetta, kun tuotteita kuljetetaan paikasta toiseen.
  • Monet muovipakkaukset voi käyttää uudelleen. Leipäpussiin voi pakata eväsleivän, jolloin eväsleipää varten ei tarvitse ostaa erikseen uutta muovipussia tai käyttää kelmua tai foliota. 
  • Muovi ei kuulu metsiin tai vesistöihin. Onkin tärkeää huolehtia muovi oikeaan paikkaan eli kierrätykseen tai sekajätteeseen, kun sitä ei voi enää käyttää. Muovin kierrätys onneksi yleistyy ja helpottuu koko ajan. Kierrätysmuovi voi itsessään ratkaista monia muovin valmistukseen liittyviä ongelmia.
  • Yksi tapa pyrkiä vaikuttamaan merten muoviongelmaan on jättää kala pois ruokavaliosta! Suurin osa merten muovista on hylättyjä kalastusvälineitä kuten verkkoja. 

Turhaa muovia kannattaa toki vältellä. Esimerkiksi kauppareissulla voi pitää mukana omaa kassia. Kasviperäisen tuotteen vaihtaminen eläinperäiseen vain tuotteen pakkausmateriaalin perusteella on kuitenkin ympäristön kannalta huono ratkaisu. Katse kannattaa siis suunnata pakkauksen sisälle eikä itse pakkaukseen.

 

Lisätietoa


Kuva: Mathilde Langevin, unsplash.com

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles