Kuvassa on kukkakoristeisella lautasella oranssia juuresmuusia, kauniin ruskeita linssipyöryköitä, vegejogurtista tehtyä kastiketta sekä kaali-paprikaraastetta. Lautasen vieressä on haarukka, veitsi, voideltu näkkileipä sekä juomalasissa kauramaitoa. Lautasen takana on kulhossa lisää pyöryköitä.
Resepti ja kuva: Reseptin on Vegaanihaasteelle laatinut ja kuvannut Aino Sihtola, Vegaanin ruokavuosi.Annoksia: 4

Helpot linssipyörykät ja juuresmuusi

Tällä reseptillä saat nopeasti herkullisia ja hyvin kasassa pysyviä pyöryköitä. Ne maistuvat kotoisan juuresmuusin sekä kylmän kurkkukastikkeen kera. Kasvispyörykät sopivat hyvin myös vaikkapa viikonlopun dippitarjottimelle tai välipalaksi – pyöryköitä kannattaakin tehdä kerralla vaikka tuplamäärä!

Linssipyöryköiden maku on mieto ja voitkin halutessasi lisätä mukaan mieleisiäsi mausteita, kuten chiliä tai yrttejä. Jos tarvitset sipulittoman reseptin, voit jättää valkosipulin ja sipulijauheen pois taikinasta.

Nämä pyörykät valmistuvat kätevästi valmiiksi keitetyistä linsseistä. Voit halutessasi tehdä pyörykät myös kuivatuista linsseistä, jotka keitetään ensin kypsiksi. Tarvitset 1,5 dl kuivattuja linssejä, joista tulee keitettynä noin 3 dl.

Helpot linssipyörykät, 20 kpl

  • 1 raaka peruna*
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tlk käyttövalmiita vihreitä tai ruskeita linssejä (valutettuna n. 230 g) 
  • 0,25 dl rypsiöljyä
  • 2 rkl ketsuppia
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 dl korppujauhoja
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 0,75 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • rypsiöljyä paistamiseen

Kuori ja raasta peruna hienoksi raasteeksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Huuhtele ja valuta linssit.

Mittaa kulhoon perunaraaste, hienonnetut sipulit, linssit, rypsiöljy ja ketsuppi. Sekoita ainekset ja aja massaa hienommaksi sauvasekoittimella tai survo se mahdollisimman hienoksi perunasurvimella. Massaan saa jäädä hieman sattumia.

Lisää joukkoon kaurahiutaleet, korppujauho, maissitärkkelys sekä mausteet ja sekoita massa käsin tasaiseksi.

Muotoile massasta noin 20 pyörykkää ja paista pannulla öljyssä kauniin ruskeiksi.

*Keitettykin peruna käy, jos sellainen löytyy valmiina.

Juuresmuusi

  • 300 g porkkanaa
  • 500 g perunaa
  • 200 g palsternakkaa
  • 2 rkl kasvimargariinia
  • 1 tl suolaa

Kuori ja lohko porkkanat, perunat ja palsternakka. Keitä pehmeiksi kattilassa eli n. 15–20 minuuttia.

Kaada vesi pois, mutta ota siitä osa talteen. Muusaa juurekset perunasurvimella, sähkövatkaimella tai sauvasekoittimella. Lisää margariini, suola ja sen verran keitinvettä, että muusissa on mieleinen koostumus.

Kylmä kurkkukastike

  • pala kurkkua
  • pala punaista paprikaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 dl turkkilais- tai kreikkalaistyyppistä kaurajogurttia (Oatly tai Fazer aito)
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus sokeria

Kuori kurkku. Raasta se hienoksi raasteeksi ja puristele enimmät nesteet pois. Hienonna paprika pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. 

Mittaa kaurajogurtti astiaan. Lisää kurkkuraaste, paprikakuutiot ja valkosipulinkynsi jogurtin joukkoon. Lisää vielä suola sekä sokeri ja sekoita tasaiseksi. 

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä pyöryköihin gluteenittomia kaurahiutaleita ja gluteenitonta korppujauhoa. Kurkkukastikkeen ohjeessa mainittuja kaurajogurtteja ei ole valmistettu puhdaskaurasta, joten niitä ei suositella keliaakikoille. Voit käyttää niiden tilalla esimerkiksi Pirkka kaurafraichea, Deliciest ruokafraichea tai soijapohjaista Oddlygood sour dreamia.
Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles