Helpot linssipyörykät ja juuresmuusi

Tällä reseptillä saat nopeasti herkullisia ja hyvin kasassa pysyviä pyöryköitä. Ne maistuvat kotoisan juuresmuusin sekä kylmän kurkkukastikkeen kera. Pyörykät sopivat hyvin myös vaikkapa viikonlopun dippitarjottimelle tai välipalaksi – pyöryköitä kannattaakin tehdä kerralla vaikka tuplamäärä!

Pyöryköiden maku on mieto ja voitkin halutessasi lisätä mukaan mieleisiäsi mausteita, kuten chiliä tai yrttejä. Jos tarvitset sipulittoman reseptin, voit jättää valkosipulin ja sipulijauheen pois taikinasta.

Nämä pyörykät valmistuvat kätevästi valmiiksi keitetyistä linsseistä. Voit halutessasi tehdä pyörykät myös kuivatuista linsseistä, jotka keitetään ensin kypsiksi. Tarvitset 1,5 dl kuivattuja linssejä, joista tulee keitettynä noin 3 dl.

Helpot linssipyörykät, 20 kpl

  • 1 raaka peruna*
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tlk käyttövalmiita vihreitä tai ruskeita linssejä (valutettuna n. 230 g) 
  • 0,25 dl rypsiöljyä
  • 2 rkl ketsuppia
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 dl korppujauhoja
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 0,75 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • rypsiöljyä paistamiseen

Kuori ja raasta peruna hienoksi raasteeksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Huuhtele ja valuta linssit.

Mittaa kulhoon perunaraaste, hienonnetut sipulit, linssit, rypsiöljy ja ketsuppi. Sekoita ainekset ja aja massaa hienommaksi sauvasekoittimella tai survo se mahdollisimman hienoksi perunasurvimella. Massaan saa jäädä hieman sattumia.

Lisää joukkoon kaurahiutaleet, korppujauho, maissitärkkelys sekä mausteet ja sekoita massa käsin tasaiseksi.

Muotoile massasta noin 20 pyörykkää ja paista pannulla öljyssä kauniin ruskeiksi.

*Keitettykin peruna käy, jos sellainen löytyy valmiina.

Juuresmuusi

  • 300 g porkkanaa
  • 500 g perunaa
  • 200 g palsternakkaa
  • 2 rkl kasvimargariinia
  • 1 tl suolaa

Kuori ja lohko porkkanat, perunat ja palsternakka. Keitä pehmeiksi kattilassa eli n. 15–20 minuuttia.

Kaada vesi pois, mutta ota siitä osa talteen. Muusaa juurekset perunasurvimella, sähkövatkaimella tai sauvasekoittimella. Lisää margariini, suola ja sen verran keitinvettä, että muusissa on mieleinen koostumus.

Kylmä kurkkukastike

  • 2 dl turkkilais- tai kreikkalaistyyppistä kaurajogurttia (Oatly tai Fazer aito)
  • 1 valkosipulinkynsi
  • pala kurkkua
  • pala punaista paprikaa
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus sokeria

Mittaa kaurajogurtti astiaan. 

Kuori kurkku. Raasta se hienoksi raasteeksi ja puristele enimmät nesteet pois. 

Hienonna paprika pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. 

Lisää kurkkuraaste, paprikakuutiot ja valkosipulinkynsi jogurtin joukkoon. Lisää vielä suola ja sokeri ja sekoita tasaiseksi. 

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä pyöryköihin gluteenittomia kaurahiutaleita ja gluteenitonta korppujauhoa. Kurkkukastikkeen ohjeessa mainittuja kaurajogurtteja ei ole valmistettu puhdaskaurasta, joten niitä ei suositella keliaakikoille. Voit käyttää niiden tilalla esimerkiksi Pirkka kaurafraichea, Fazer Aito ruokafraichea tai soijapohjaista Planti sour dreamia.
Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
Yhteystiedot

info@vegaanihaaste.fi
044 7169 820

Vegaanihaasteen järjestää:
Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

 

MEDIALLE
REKISTERISELOSTE
KEITÄ ME OLEMME
KEITÄ TUUTORIT OVAT