Kaalilaatikko
- 1 dl tummaa puuroriisiä
- 2 sipulia
- 3 valkosipulinkynttä
- 1–2 porkkanaa
- 1 pieni kaali
- öljyä paistamiseen
- 2 tl balsamietikkaa
- 2 dl tummaa soijarouhetta
- 1 1/2 dl vettä + 1 rkl kasvisliemijauhetta
- 1/2 tl paprikajauhetta
- ripaus suolaa
- 2 tl kuivattua timjamia
- 1 tl kuivattua meiramia
- 1 1/2 rkl siirappia
- 2 tl kasvisliemijauhetta
- 3 dl vettä
- 2 dl kaurakermaa
- puolukoita tai puolukkasurvosta tarjoiluun
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.
Pilko sipulit, valkosipulinkynnet ja porkkanat. Suikaloi kaali.
Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota hetki ja mausta balsamietikalla. Lisää pannulle kuiva soijarouhe. Sekoita yhteen vesi ja kasvisliemijauhe ja kaada seos pannulle muutamassa erässä paistaen soijarouhe kuivaksi nesteen lisäämisen välillä. Mausta lopuksi paprikajauheella ja siirrä soijarouheseos sivuun.
Kuumenna taas tilkka öljyä ison paistinpannun tai wokkipannun pohjalla. Lisää kaali ja porkkanat. Mausta ripauksella suolaa sekä timjamilla, meiramilla, siirapilla ja kasvisliemijauheella. Paistele kaaliseosta viitisen minuuttia. Lisää joukkoon keitetty riisi ja soijarouheseos. Tarkista suolan määrä. (Jos paistat tavallisella paistinpannulla, joutunet tekemään tämän vaiheen kahdessa erässä.)
Laita kaaliseos uunivuokaan ja sekoita joukkoon vesi ja kaurakerma. Paista 175 asteisessa uunissa noin tunti. Jos pinta tummuu liikaa, peitä vuoka foliolla.
Tarjoa kaalilaatikko puolukoiden kanssa.
Vinkki: Riisin voi vaihtaa ohraan.
Gluteeniton versio: Käytä gluteenitonta kaurakermaa, kuten Elovena tai Fazer Aito.
Soijaton versio: Käytä soijarouheen sijaan härkäpapu- tai hernerouhetta. Saatat tarvita niiden kypsentämiseen enemmän vettä.