Kuvassa on lautasella munakoisopyöryköitä, tomaattikastiketta, spagettia sekä herneitä ja salaatin lehtiä. Lautasen takana on valurautainen paistinpannu, jossa on tomaattikastikkeeseen upotettuja pyöryköitä. Lautasen vieressä on kulhossa herneitä. Kulho on keltaisen keittiöpyyhkeen päällä, ja pyyhkeestä osa on kiedottu valurautapannun kädensijan ympärille.
Resepti ja kuva: Reseptin on Vegaanihaasteelle laatinut ja kuvannut Aino Sihtola, Vegaanin ruokavuosi.Annoksia: 4

Munakoisopyörykät tomaattikastikkeessa

Jos munakoiso ei ole sinulle vielä tuttu kasvis, on tässä oiva resepti sen kokeilulle. Munakoisopyörykät ja tomaattikastikkeen voi tarjoilla esimerkiksi pastan kanssa, mutta niiden kaveriksi sopii myös ohra, riisi tai kvinoa.

Tekovaiheita reseptissä on useampi, mutta aktiivista kokkausaikaa ei kulu paljoa. Tomaattikastikekin syntyy käden käänteessä valmiista paseeratusta tomaatista ja mausteista. Jos jääkaapissasi on yksinäinen kaurakermakermapurkki, voit lisätä myös sen kastikkeeseen.

Näiden pyöryköiden proteiinin lähteenä toimivat manteli- ja kikhernejauhot. Kikhernejauho toimii myös pyörykkätaikinan kiinteyttäjänä. Voit tarvittaessa lisätä annoksen proteiinin määrää käyttämällä papu- tai proteiinipastaa.

Munakoisopyörykät, 16 kpl

  • 1 munakoiso (n. 400 g)
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 4 rkl rypsiöljyä (+lisää pyöryköiden paistamiseen)
  • 1 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • 1 tl savupaprikaa
  • 1 dl mantelijauhoa
  • 2 dl kikhernejauhoa
  • 2 dl tuoretta persiljaa silputtuna

Tomaattikastike

  • 400 g paseerattua tomaattia
  • reilu loraus rypsiöljyä
  • 1 tl sipulijauhetta
  • ripaus sokeria
  • maun mukaan suolaa
  • maun mukaan pippuria

Lisäksi

Pese munakoiso huolellisesti ja poista kanta. Lohko munakoiso reiluiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipulit. Ota iso paistinpannu ja lisää rypsiöljy, munakoiso ja sipulit. Kuullota hetki, lisää mausteet ja vesi. Hauduta kannen alla, kunnes munakoiso on pehmennyt. 

Kaada kattilan sisältö kulhoon ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella. Sekoita loput ainekset joukkoon ja anna massan jäähtyä. 

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pyörittele massasta 16 palloa ja aseta ne uunipellille leivinpaperin päälle. Pirskota päälle rypsiöljyä. 

Paista 200 asteessa 25–30 minuuttia, kunnes pyörykät ovat kiinteitä ja saaneet hieman väriä. 

Kuumenna paseerattu tomaatti paistinpannulla ja lisää muut kastikkeen ainekset mukaan. Upota lopuksi pyörykät tomaattikastikkeeseen. Tarjoa pastan, lämmitettyjen pakasteherneiden ja raikkaan salaatin kanssa. Murenna annoksen päälle niin halutessasi vegefetaa.

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Tarjoile kastike riisin, kvinoan tai gluteenittoman pastan kera.
  • Pähkinätön: Jätä mantelijauho pois ja lisää sen tilalle 1 dl kikhernejauhoja.
Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles