Munkit
Herkulliset munkit ovat helppoja valmistaa, mutta muistathan huolehtia paloturvallisuudesta!
- Älä jätä öljykattilaa valvomatta.
- Seuraa öljyn lämpötilaa.
- Jos öljy syttyy palamaan, sammuta se tukahduttamalla kattilan kannella tai sammutuspeitteellä.
- Kuumaan tai palavaan öljyyn ei milloinkaan saa kaataa vettä, sillä se on erittäin vaarallista.
Lue tarkemmat ohjeet uppopaistamisesta ja paloturvallisuudesta täältä.
Munkit, 10–30 koosta riippuen
- 2 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
- 25 g hiivaa
- 1/2 dl sokeria
- 1/2 tl suolaa
- 1 tl kardemummaa
- 50 g vegaanista margariinia (ks. lista täältä)
- n. 8 dl vehnäjauhoja
- Paistamiseen rypsiöljyä
- Sokeroimiseen sokeria
- Lisäksi tarvitset kattilan ja sille kannen, reikäkauhan sekä talouspaperia
Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi ja sekoita sen joukkoon hiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita taikinan joukkoon ensin 4 dl vehnäjauhoja ja huoneenlämpöinen margariini. Vaivaa taikinan joukkoon lisää vehnäjauhoja pienissä erissä niin paljon, että taikina on kimmoisaa eikä tartu enää käsiin. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinan alla vedottomassa paikassa.
Vaivaa taikina uudelleen ja muotoile rinkeleiksi. Anna munkkien vielä kohota.
Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Tiputa pieni pala taikinaa öljyyn. Jos se ruskistuu minuutissa kauniin väriseksi, on öljy tarpeeksi kuumaa.
Nosta muutama munkki kerrallaan öljyyn kypsymään. Käännä munkki reikäkauhalla, kun se on alapuoleltaan kauniin ruskea.
Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Sokeroi munkit, kun ne ovat vielä lämpimiä.
Vinkkejä:
- Jos aiot pakastaa munkit, sokeroi ne vasta sulattamisen jälkeen.
- Ohjeen gluteenittomille munkeille löydät täältä.