Kuvass on lautasella ohraa, soijasuikaleista, ananaksesta, paprikasta ja kiinankaalista valmistettua wokkia, johon on tökätty cocktailtikku, jossa on ananaksen kuva. Lautasella on myös lehtisalaattia. Lautasen vieressä on toisessa kulhossa lisää wokkia. Lautaset on asetettu bambuiselle pyöreälle tabletille.
Resepti ja kuva: Reseptin on Vegaanihaasteelle laatinut ja kuvannut Aino Sihtola, Vegaanin ruokavuosi.Annoksia: 4

Nopea soijasuikalewokki

Soijasuikaleet ovat edullisia ja näppäriä kuivakaapin hätävarana. Tässä reseptissä ne turvotetaan mausteiden kanssa suoraan pannulla, jolloin ne valmistuvat nopeammin kuin erikseen keittämällä. Wokki syntyy nopeasti sillä aikaa, kun lisukeohra kiehuu! Se on hyvää samantien, mutta melkein vielä parempaa seuraavana päivänä eli se sopii mainiosti myös evääksi.

Wokkia voi muokata sen mukaan, mitä kasviksia jääkaapista tai pakastimestasi löytyy. Kokeile siis esimerkiksi valkosipulia, sipulia, porkkanaa, parsakaalia tai kesäkurpitsaa. Voit halutessasi lisätä wokin mukaan myös purkin kookosmaitoa, jolloin saat maukkaan pataruoan.

Ruokakauppojen yleisimmät soijasuikaleet ovat Vegesun ja Soyappetit. Kasvisruokiin erikoistuneilla sekä aasialaisia elintarvikkeita myyvillä kaupoilla on usein valikoimissaan myös muun kokoisia ja muotoisia soijasuikaleita- ja paloja.

Nopea soijasuikalewokki

  • 5 dl soijasuikaleita
  • 1 tl curryjauhetta
  • 0,5 tl kurkumaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 3 rkl soijakastiketta
  • ripaus suolaa
  • vettä
  • paistamiseen rypsiöljyä tai seesamiöljyä
  • 2 paprikaa
  • reilu pala kiinankaalia (n. 300 g) 
  • 1 prk ananaspaloja (230 g) 
  • lisukkeeksi ohraa, ruokakauraa, kvinoaa, riisiä tai nuudeleita

Kuumenna wokki- tai paistinpannu. Lisää soijasuikaleet, curryjauhe, kurkuma ja paprikajauhe sekä vettä niin paljon, että suikaleet juuri ja juuri peittyvät. Kypsennä suikaleita 5–10 minuuttia, kunnes vesi on haihtunut ja suikaleet ovat pehmenneet. Lisää pannulle hieman öljyä ja paista suikaleita vielä hetki. Siirrä suikaleet sivuun odottamaan.

Lohko paprikat ja kiinankaali sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja lisää kasvikset. Paista kasviksia hetki, kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Lisää soijasuikaleet ja ananaspalat mehuineen. Kuumenna ja tarkista maku.

Tarjoa esimerkiksi keitetyn ohran tai ruokakauran kanssa. 

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Soijakastike sopii useimmille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa olisikin käytetty vehnää, mutta valitse tarvittaessa tuote, joka on merkitty gluteenittomaksi. Valitse lisukkeeksi gluteeniton tuote, kuten riisi tai kvinoa.
  • Soijaton: Käytä soijasuikaleiden tilalla Hernistä ja soijakastikkeen tilalla Foodinin umamikastiketta tai maun mukaan kasvisfondia tai suolaa.
Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles