Kuvassa on vanhanaikaisella lautasella punaista linssikeittoa, jonka päällä on timjamin lehtiä. Lautasen vieressä on valkoinen lautasliina ja lusikka, kuivia linssejä, tomaatteja, punasipuleita sekä sämpylä, jonka välissä on kurkku- ja vegejuustoviipaleita.
Resepti ja kuva: Reseptin on Vegaanihaasteelle luonut Anna Lounaja ja kuvannut Irena Huhta.Annoksia: 4

Sitruunainen linssikeitto

Linssikeitto on yksi klassisimmista kasvisruoista, ja kaikilla linssikeittokokeilla on omat niksinsä sen valmistamiseen. Tästä keitosta voi tulla uusi suosikkisi, sillä tällä kertaa linssikeitto viimeistellään sitruunamehulla!

Tomaattisäilykkeet ovat etenkin talviaikaan edullinen tapa saada tomaattien umamia ja syvää makua kaikenlaisiin ruokiin. Tomaattisäilykkeissä on kuitenkin paljon makueroja, ja osa säilykkeistä on siksi koti- ja ammattikokkien keskuudessa suositumpia kuin toiset. Reseptissä onkin tästä syystä ehdotettu Mutti-säilykkeitä, mutta voit toki tehdä keiton myös muista säilykkeistä.

Voit halutessasi laittaa keiton pinnalle nokareen kaura- tai soijafraichea! Kokeile jotain näistä: Oatly iMat fraiche (soijaton), Deliciest ruokafraiche (gluteeniton, soijaton), Pirkka kaurafraiche (gluteeniton, soijaton), Friendly Viking's kaurakevi (gluteeniton, soijaton) tai Oddlygood Planti sour dream soy (gluteeniton).

 

Sitruunainen linssikeitto

  • 1 pieni (puna)sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • 3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 rkl timjamia
  • chilihiutaleita maun mukaan (voit halutessasi jättää pois)
  • 3 rkl tomaattipyreetä (esim. Mutti verdurine)
  • 3 dl kuivattuja punaisia linssejä
  • 1 litra vettä
  • 2 kasvisliemikuutiota (esim. Reformi, Urtekram umami tai suolaton Knorr zero salt)
  • 1–2 tl tai maun mukaan suolaa
  • 400 g tomaattimurska (esim. Mutti)
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • puolikkaan sitruunan mehu tai 0,25 dl sitruunamehua pullosta

Hienonna valkosipuli ja pilko punasipuli sekä porkkana. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja kuullota punasipulia, valkosipulia, porkkanaa, mausteita ja tomaattipyrettä n. 5 minuuttia.

Huuhtele linssit siivilässä. Lisää kattilaan vesi, kasvisliemikuutiot, linssit, suola sekä tomaattimurska ja keitä noin 15 minuuttia. Kun linssit ovat kypsyneet eli pehmenneet kokonaan, lisää sokeri ja punaviinietikka.

Pese sitruuna hyvin. Jos haluat keitosta erityisen sitruunaista, raasta sitruunan kuoren keltaista osaa keiton joukkoon. Purista mukaan puolikkaan sitruunan mehu. Tarkista keiton maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoile linssikeitto herkullisen tuoreen leivän kera. 

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles