Vaivaton vegenakkikeitto
Hyvä tapa testata vegenakkeja on valmistaa nakkikeittoa! Tähän keittoon lisää ruokaisuutta ja väriä tuovat vihreät soijapavut tai tutut pakasteherneet, jotka voit jättää myös pois halutessasi. Perinteisten keittojuuresten sijaan keittoon sopii myös ohueksi suikaloitu kaali.
Vegenakkeja on tarjolla monia eri vaihtoehtoja. Suosittuja vegenakkeja ja -makkaroita ovat esimerkiksi Muu nakit ja makkarat, Bon Vegan kasvisnakki ja Makukeittiö kasvisnakki.
Vaivaton vegenakkikeitto
- 2 rkl rypsiöljyä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 8 kiinteää perunaa
- 1 l vettä
- 1 kasvisliemikuutio
- 70 g tomaattipyrettä
- 200 g keittojuureksia (pakaste)
- 100 g pakasteherneitä (tai edamameja eli pakastesoijapapuja)
- 0,25 tl jauhettua maustepippuria tai 10 kokonaista maustepippuria
- 1 tl paprikajauhetta
- n. 250 g vegenakkeja tai -makkaroita
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- suolaa tarvittessa
Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori perunat ja pilko ne suupaloiksi.
Lorauta kattilan pohjalle öljyä. Kuullota sipulit. Lisää joukkoon perunat ja kaada päälle vesi. Lisää joukkoon kasvisliemikuutio, tomaattipyre ja mausteet. Anna porista keskilämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon keittojuurekset ja herneet.
Pilko nakit ja paista niihin herkullinen pinta paistinpannulla tilkassa öljyä. Lisää nakit keittoon ja anna porista vielä 5 minuuttia.
Rouhi joukkoon mustapippuria. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Erityisruokavaliot
- Gluteeniton: Gluteenittomia vegenakkeja ovat esimerkiksi kaikki Muu-nakit ja -makkarat, Makukeittiö kasvisnakki ja Pirkka vegenakki.
- Soijaton: Käytä edamamepapujen sijaan pakasteherneitä. Soijattomia nakkeja ja makkaroita ovat esimerkiksi kaikki Muu-nakit ja makkarat, Makukeittiö kasvisnakki sekä Pirkka vegenakki.