Kuvassa on Härkis-pakkauksia ja Beanit-aterioita kaupan hyllyssä.

Uuden sukupolven kasviproteiinit tutuksi

Kasvisruoan kokkaaminen on helpompaa kuin koskaan. Siitä on paljolti kiittäminen helppokäyttöisiä kasviproteiini-innovaatioita, joita meillä Suomessa on saatavilla suorastaan kadehdittavan laajasti! Laajan valikoiman ansiosta jokainen voi löytää omat suosikkinsa ja toisaalta saada syömiseen vaihtelua.
 

Miten lähteä liikkeelle?

Usein on helppoa kokeilla ensin valmiiksi maustettuja tai muuten käyttövalmiita tuotteita: sujauttaa texmex-maustettua Härkistä tortilloihin, tomaatinmakuista Nyhtökauraa pastakastikkeeseen, kasvisjauhista jauhelihakastikkeeseen tai seitania tuttuun perunakiusaukseen.

Ehkä kaikkein helpoin tapa opetella tuotteiden käyttöä on etsiä valmis hyvä resepti, jonka avulla voi kokata vaikka oman tutun lempiruokansa vegaanisena – ihan uusiakin makuelämyksiä unohtamatta!

Vegaanisia reseptejä löydät paljon tuotteiden valmistajien sivuilta, blogeista ja isoilta ruokasivustoilta, kuten Yhteishyvä ja K-Ruoka.

Myös vegaaniseen ruokaan keskittyneet someyhteisöt ovat tosi hyvä apu. Esimerkiksi Facebookin Vegaaniset kasvisruuat -ryhmässä keskustellaan aktiivisesti vegaanisista resepteistä ja jaetaan vinkkejä siitä, mitä eri tuotteista kannattaa kokata.

Nykyisin uusia kasviproteiinituotteita tulee myyntiin niin paljon, että kaikkien vaihtoehtojen esittely olisi valtavan pitkä tietopaketti. Paneudutaan siksi suosituimpiin tuotteisiin. Kasviproteiinituotteita myydään sekä tuoreena että pakasteena, joten kannattaa ehdottomasti tutustua kummankin puolen tarjontaan.

Tuoreiden vegeproteiinien sijainti vaihtelee eri kaupoissa. Saatat löytää ne lihatuotteiden läheltä tai esimerkiksi omasta vegehyllystä. Alla olevassa esittelyssä on mainittu, mikäli tuote on pakaste. Ilman mainintaa olevat tuotteet myydään tuoreena.

Mikäli et voi syödä gluteenia tai soijaa, löytyy kasviproteiinivaihtoehtoja silti mukavasti. Tarkista aina pakkauksesta, sopiiko tuote ruokavalioosi.
 

Proteiinit, pihvit ja pyörykät

Nyhtökaura on Gold & Greenin suomalainen kasviproteiini-innovaatio ja nykyään suosituimpia kasviproteiineja Suomessa. Sille on ominaista erityisen korkea proteiinipitoisuus ja siinä on myös täydellinen aminohappokoostumus. Nyhtökauraa myydään maustamattomana ja eri tavoin maustettuna. Kaikkein helpointa on lähteä liikkeelle valmiiksi maustetuista versioista ja kokata vaikka nyhtökaurapastaa uunissa. Nyhtökaura kannattaa lisätä haudutettaviin ruokiin vasta loppuvaiheessa, jotta koostumus ei kärsi. Nyhtökauran pohjalta on kehitetty myös Delikauraa, jota on saatavilla eri makuisina. Delikaura on herkullista jopa sellaisenaan pussista napsittuna, mutta sopii hyvin myös vaikka wokkeihin ja pitsaan. Voit myös testata tätä texmex-salaattia.

Härkis on Verso Foodin Suomessa kehittämä härkäpapupohjainen tuote, ja se kulkee nykyään Beanit-brändin alla. Härkistä voi käyttää hyvin samaan tapaan kuin Nyhtökauraa. Myös Härkis kannattaa lisätä haudutettaviin ruokiin vasta loppuvaiheessa. Kokeile texmex-maustettua Härkistä tortilloihin tai testaa Texmex härkiskeittoa. Myös Beanit härkäpapusuikaleet ja Beanit paistettava härkäpapumuru ovat Verso Foodin innovaatioita. Valmiiksi maustetut Beanit suikaleet ovat tosi herkullisia sellaisenaan vaikka salaatissa tai "kana"keitossa, kun paistat ne rapsakoiksi öljyssä. Paistettava härkäpapumuru sopii paistamisen jälkeen hyvin esimerkiksi pitsan päälle. Kokeile myös helppoa intialaista paistettua riisiä. Lähes kaikki Härkis- ja Beanit-tuotteet ovat gluteenittomia.

Vöner, Santun Seitan ja Vegem ovat lämmitystä vaille valmiita vegaanisia seitankebabeja, jotka on valmistettu vehnägluteenista eli vehnän proteiinista. Seitan maistuu hyvältä sellaisenaan pannulla paistettuna esimerkiksi lohkoperunoiden ja kylmän vegejogurttikastikkeen kanssa, mutta voit valmistaa siitä myös monia ruokia. Kokeile vaikka pitsaan, kiusaukseen ja täytettyihin pitaleipiin. Seitanissa on myös korkea proteiinipitoisuus. Santun Seitan valmistaa myös suosittua Vegvurstia (eli vegemetvurstia). Vegemillä on makkaroita ja leikkeleitä. (Seitan ei käy keliaakikoille.)

Muu on kasviproteiinisarja, jonka tuotteista suuri osa on vegaanisia ja gluteenittomia. Pääraaka-aine on useimmissa tuotteissa herneproteiini. Muu-sarjaan kuuluu mm. jauhelihan tapaan käytettävä jauhis, pyöryköitä, grillimakkaraa, ryynimakkaraa, leikkelettä ja burgerpihvejä sekä monia muita tuotteita, kuten MuuKalainen-”kalapuikot”, Chorizonakit, Muureke ja Bolognese.

Muu-sarjan jauhista muistuttavia tuotteita löytyy myös Pirkka, HK Vihreät ja Lidl Next Level -sarjoista. Vegaaniset jauhikset näyttävät ulkoisesti paljon jauhelihalta, ja niistä voi valmistaa pyöryköitä, pastakastikkeita ja muita ruokia samaan tyyliin kuin jauhelihasta. HK Vihreät sarjassa on myös muun muassa gluteenittomia nugetteja.

Oumph! on soijapohjainen, pakasteena myytävä proteiini. Moni kuvailee sen suutuntumaa liha- tai kanamaiseksi. Helpoiten pääset liikkeelle kokeilemalla valmiiksi maustettuja versioita esimerkiksi tortilloissa.

Apetit kasvisjauhis -sarjassa löytyy pakasteena kasvisjauhispyöryköitä ja -pihvejä sekä kanamaisia crispy chick -pihvejä ja nugetteja. Suurimmassa osassa tuotteita pääraaka-aine on herneproteiini ja suurin osa on myös gluteenittomia. Monen mielestä Apetitin kasvisjauhistuotteet maistuvat hyvin samalta kuin lihasta valmistetut valmislihapullat, -pihvit ja -nugetit. Hieman saman tyylisiä pakastetuotteita ovat Findus Green Cuisine pyörykät ja pihvit.

Naturli-sarjan
kasviproteiinit myydään pakasteena. Sarjaan kuuluvat erittäin suositut lihapullamaiset pyörykät (aiemmin myynnissä Anamma-merkkisinä), nugetteja ja jauhista. Tuotteet ovat soija- tai hernepohjaisia, osa myös gluteenittomia.

LikeMeat-sarjaan kuuluu yhdeksän gluteenitonta vegaanista uutuutta, jotka löytyvät kylmähyllystä: Schnitzel, Smoked Sausage, Nuggets, Meatballs, Gyros, Chicken Bites, Kebab, Pulled BBQ ja Grilled Chicken. LikeMeatin tuotteita on myös pakasteena.

VegMe-tuotteet ovat soijapohjaisia, Ruotsissa suosittuja vegaanisia tuotteita. Sarjaan kuuluu vegan bites, pulled original sekä pyöryköitä, makkaraa ja valmisruokia. Vegan bites ja pulled original sopivat käytettäväksi samaan tyyliin kuin vaikkapa Nyhtökaura ja Härkis. VegMe-sarjan tuotteet ovat saatavilla vain K-kaupoissa.

Next Level on Lidlin oma merkki, jonka alla on saatavilla kasvisjauhista ja nugetteja. Monen mielestä niiden maku ja rakenne muistuttaa paljon lihaa. Tuotteet on valmistettu herkkusienestä sekä herne-, vehnä- ja soijaproteiinista.

Beyond Meat -pihvi on monen mielestä suorastaan hämmentävän lihamainen ja maukas, ja siksi myös moni ravintola on ottanut pihvin burgeriensa täytteeksi. Beyond Meatin kaltainen lihamainen pihvi on myös Moving Mountains (saatavilla vain K-kaupoista). Kyseiset tuotteet ovat hintavampia, mutta niitä kannattaa kokeilla Vegaanihaasteen aikana edes kerran! Tuotteet myydään pakasteena.

Myös Ikea myy lihapullamaisia Huvudroll-kasviproteiinipyöryköitä pakasteena. Valikoimissa on myös vegaaninen muusi ja lihapulla -ateria.

The Vegetarian Butcher -sarjan pakastetuotteisiin kuuluu useita soijapohjaisia lihaa muistuttavia tuotteita. Tämän hollantilaisen brändin lippulaivatuote on Chickened Out Chunks, joita monet kuvailevat maultaan ja rakenteeltaan kanamaiseksi. Kaikki sarjan tuotteet eivät ole vegaanisia eli kannattaa tarkistaa tuoteseloste. Tuotteita myydään K-kaupoissa.

Myös tofujen puolelta löytyy helposti käytettäviä, valmiiksi maustettuja vaihtoehtoja. Tällaisia ovat esimerkiksi Jalotofun Paahtopalat, Marinoitu tofu ja Kylmäsavu, Lidlin savustettu tofu, sekä Sofinen valmiiksi maustetut tofukuutiot. Kaikki nämä on valmistettu luomusoijapavuista. SoFine-sarjassa on myös kanamaisia vartaita, tofujauhista ja SoFIsh-"kala"puikkoja sekä -pihvejä. Lue myös laajempi tofusta kertova artikkelimme!
 

Makkarat ja nakit

Vegaanisten makkaroiden maussa ja koostumuksessa on isoja eroja. Vegaaniruokiin keskittyvissä someryhmissä keskustellaan aiheesta usein, ja jokaisella tuntuu olevan omat suosikkinsa. Kannattaakin kokeilla muutamaa eri merkkiä. Pidetyimpiä ja myös parhaiten saatavilla olevia tuotteita ovat Bon Soya nakit ja makkarat, Muu-makkarat, Vegemin makkarat ja VegMe chorizot. Jos maltat satsata hintavampiin vaihtoehtoihin, pakasteena myytävät Moving Mountains bratwurstit ja Linda McCartney punasipuli-rosmariinimakkarat ovat kehuttuja lihamaisuutensa ja mehukkuutensa vuoksi.

Lisää kasviproteiineja löydät Vegaanituotteet.net-sivustolta.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles