Tofusta saa valmistettua uskomattomia herkkuja

Kuva: Kalaton keitto, Liisa Soultanis, Vege it -blogi
 

Tofulla on tuhansien vuosien perinteet, sillä sitä on valmistettu jo ennen ajanlaskun alkua. Siinä on tosi paljon proteiinia, kalsiumia ja myös rautaa.

Tofu valmistetaan juoksettamalla soijamaito ja valuttamalla ylimääräinen neste pois tofumassasta. Toimenpide on hyvin samankaltainen juuston valmistuksen kanssa, ja siksi tofua välillä kutsutaankin vähän hassusti soijapapujuustoksi. Tofua käytetään paljon leivän päällä juuston tapaan, mutta se ei kuitenkaan maistu juustolta. 

Mihin tofua käytetään?

Tofu sopii tosi hyvin esimerkiksi wokkeihin, kiusauksiin ja salaatteihin. Se voidaan marinoida ja paahtaa uunissa, pannulla tai grillissä. Sitä voidaan myös käyttää eläinperäisten suikaleiden tilalla monissa ruoissa. Tofua ei tarvitse erikseen kypsentää eli sitä voi syödä myös suoraan paketista.

Jos tofu ei ole sinulle ennestään tuttu tuote tai et ole valmistanut siitä itse aikaisemmin ruokaa, on suositeltavaa aloittaa tofukokeilut valmiiksi marinoiduilla tai savutofuilla. 

  • Jalotofulla on sekä marinoitua että savutofua.
  • Jalotofulla on myös Paahtopaloja, jotka ovat revittyä ja paahdettua tofua maustamattomana ja maustettuna versiona. 
  • Lidlin Vemondo-sarjassa on savutofua sekä muita marinoituja tofuja.
  • Myös Tofumoon valmistaa savutofua.
  • Sofine-sarjassa on marinoituja tofukuutioita, jotka on kätevä vain kipata paketista lautaselle tai salaattiin.

Pehmeä eli silken tofu on hyvin pehmeää, vanukasmaista tofua. Se sopii parhaiten leivontaan, smoothieen ja sosekeittoihin. Se on niin pehmeää, että sitä on hankala paistaa siten, että se pysyy koossa. Siitä voi kuitenkin paistaa munakokkelimaisen vegemunakkaan.

Tofua voi käyttää tosi monella eri tavalla

Tofua voi valmistaa ruoaksi todella monella erilaisella tavalla, ja riippuu tietysti henkilöstä, mikä tapa on paras. Osa kuivaa tofun, osa valuttaa siitä nestettä pois ja osa vain heittää suoraan pannulle paistumaan. Osa paistaa tofun suoraan marinadin kanssa tai öljyssä ja osa paistaa tofua ensin kuivalla pannulla hetken aikaa.

Todella hyviä vinkkejä tofun käsittelemiseen ja valmistamiseen saat Viimeistä murua myöten -blogista.

Jos tofu on kovin vesipitoista, sen voi valuttaa painon alla. Laita tofu keittöpyyhkeen sisään ja aseta sen päälle leikkuulauta, jonka päällä on paino. Aseta käärö kulhoon, jotta vesi ei valu pöydälle. Anna tofun valuttaa nestettä pyyhkeeseen vähintään kymmenen minuuttia tai pidempään. Mitä enemmän tofusta saa nestettä pois, sitä paremmin sen tilalle saa makua marinadista tai mausteista.

Tofua voi myös pakastaa. Pakastaminen muuttaa sen rakennetta, sillä pakastamisen jälkeen siitä voi helposti puristaa pois ylimääräistä nestettä. Tämän jälkeen se imee makua itseensä hyvin. Osa ihmisistä pakastaa tofun joka tapauksessa, koska tämä saa tofun rakenteen muuttumaan heille mieluisaksi.

Tofu usein joko suikaloidaan tai viipaloidaan ennen paistamista. Tofun voi myös repiä tai murentaa. Näin siihen on mahdollista saada erilaista paistopintaa.

Mistä tofua voi ostaa?

Tofua myydään melkein kaikissa ruokakaupoissa. Yleisesti saatavilla olevia merkkejä ovat Jalotofu, Sofine ja Tofumoon. Myös Pirkka-sarjassa ja Lidlillä on omaa tofua. Kaikkein edullisinta tofua voi ostaa aasialaisista kaupoista. Nämä tofut on usein maustamattomia. 

Kokeile näitä tofureseptejä!

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
Yhteystiedot

info@vegaanihaaste.fi
044 7169 820

Vegaanihaasteen järjestää:
Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

 

MEDIALLE
REKISTERISELOSTE
KEITÄ ME OLEMME
KEITÄ TUUTORIT OVAT