Sienestäjänleike
Seitanleikkeet
- 4 dl vehnägluteenijauhoja
- 1/2 dl korppujauhoja
- 2 rkl paprikajauhetta
- 1 rkl rouhittua mustapippuria
- 1 rkl timjamia
- 1 1/2 tl suolaa
- 2 3/4 dl vettä
- 3 rkl ketsuppia
- 3 rkl soijakastiketta
- 3 rkl rypsiöljyä
- rypsiöljyä paistamiseen
Sienikastike
- 150–200 g metsä- tai herkkusieniä (tuoreena tai säilöttynä)
- rypsiöljyä
- 2 rkl vegaanista margariinia (ks. lista täältä) tai öljyä
- 2 dl kaurakermaa
- 2 1/2 tl rouhittua mustapippuria
- 1/2 tl suolaa
Valmista ensin seitanleikkeet. Sekoita kuivat ainekset yhteen. Lisää vesi, ketsuppi, soijakastike ja rypsiöljy. Vaivaa taikinaa pari minuuttia tai kunnes rakenne on kimmoisa. Leikkaa taikina kuuteen samankokoiseen osaan. Muotoile palat pihveiksi.
Laita runsaasti vettä kiehumaan. Keitä pihvejä 15 minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja anna pihvien jäähtyä. Paista pihvejä keskilämmöllä reilussa rypsiöljyssä, kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean värin.
Valmista myös kastike. Paista sienet paistinpannulla ja siirrä ne sivuun. Sulata margariini paistinpannussa. Lisää kaurakerma paistinpannuun ja paista kastiketta kasaan muutama minuutti. Sekoita paistetut sienet kastikkeeseen.
Tarjoile valmiit leikkeet ja sienikastike esimerkiksi perunamuusin kera.
Vinkki: Seitania voi pakastaa, joten sitä kannattaa tehdä kerralla isompi annos.
Erikoisruokavaliot
Huomioi, että seitan ei sovi keliaakikoille, koska sen pääraaka-aine on vehnägluteeni.
Soijaton versio: Käytä soijakastikkeen sijaan kasvislientä.
Lue lisää seitanista ja sen historiasta Vegaanihaasteen artikkelista!