Eri värisiä ilmapalloja katossa.

Miten ilmoittaa omasta ruokavaliosta, kun saa kutsun juhliin

Vegaanit eivät yleensä halua tehdä itsestään tai syömisestään numeroa, vaan syöminen on heille ihan yhtä tavallinen asia kuin kaikille muillekin. Syömiseen liittyvissä tilanteissa ruokavalio tulee kuitenkin vähän väkisinkin esiin silloin, jos tarjotun ruoan vegaanisuus ei ole itsestäänselvää. Kun erityisesti uusi vegaani tai uutta ruokavaliota kokeileva henkilö saa kutsun kylään tai juhliin, saattaa hän pohtia, miten omasta ruokavaliosta tulisi ilmoittaa kutsun lähettäjälle vai ilmoittaisiko siitä laisinkaan. Tässä on asiaan muutamia erilaisia lähestymistapoja.

Pyydä rohkeasti itsellesi sopivaa syötävää etukäteen

Kerro juhlien järjestäjälle mieluiten hyvissä ajoin ruokavaliostasi ja kysy, onkohan juhlissa mahdollista saada myös sinulle sopivaa ruokaa. Joissain tapauksissa voi olla tarpeellista selittää vähän tarkemmin, mitä vaikkapa vegaani tarkoittaa, sillä termi ei välttämättä ole kaikille tuttu.

Moni jättää kysymättä tarjoiluista etukäteen, koska ei halua olla vaivaksi tai koska ajattelee, että kysymällä tekee itsestään numeron. Tämä on ihan ymmärrettävää varsinkin silloin, jos ei ole ehkä itsekään vielä selvillä siitä, millaista ruokavaliota oikeastaan haluaakaan noudattaa ja miksi.

Ruoasta kysyminen etukäteen on kuitenkin hyvä idea myös tästä numerontekemättäjättämisnäkökulmasta. Jos yhtäkkiä yksi vieraista ei syökään mitään, voivat muut vieraat alkaa kysellä asiasta ja vieras joutuukin siksi huomion keskipisteeksi. Toisaalta juhlien järjestäjälle voi tulla tarve alkaa penkoa kaappeja, jos sieltä sattumalta löytyisi jotain vegaanista. Usein kaapista löytyykin jokin vohvelipaketti tai vastaava, mutta tilanne voi silti olla hetkellisesti kiusallinen. Tästä syystä rohkaisemmekin kysymään tarjoiluista etukäteen. Lisäksi suosittelemme huomioimaan myös seuraavan kohdan.

Tarjoa apua juhlien järjestäjälle

Suurin osa ihmisistä ottaa mielellään huomioon erityisruokavaliot, mutta joillekin se voi tuntua vähän hankalalta, jos ruokavalio ei ole ennestään tuttu ja jos juhlissa on kovasti tekemistä. Kun ilmoitat omasta ruokavaliostasi, kannattaa samalla tarjota apua tarjoilujen miettimisessä, hankkimisessa tai valmistamisessa.

• Kysy, haluaako juhlien järjestäjä reseptivinkkejä. Voit kertoa omia suosikkireseptejäsi tai antaa linkkejä hyviin ruokablogeihin.

• Anna myös tuotevinkkejä ja kerro vegaanituotteet.net-sivusta. Siellä on käteviä listoja kuvineen erilaisista vegaanisista tuotteista, kuten kekseistä, pyöryköistä, levitteistä ja valmistaikinoista, joita voi ostaa ihan tavallisista ruokakaupoista. Monet tuotteista ovat todennäköisesti ennestään tuttuja.

• Voit myös tarjoutua tuomaan sinulle sopivaa syötävää mukanasi, jolloin voit joko itse leipoa tai ostaa sopivaa syötävää kaupasta.

• Juhlien järjestäjälle voi myös mainita, että vegaaniset tuotteet sopivat tosi moniin erityisruokavalioihin (munaton, maidoton, laktoositon) ja myös sekasyöjille. Kokonaan tai edes osittain vegaaniset tarjoilut voivat siis myös helpottaa juhlien järjestäjän työtä merkittävästi.

Omat eväät

Juhliin voi tietysti lähteä myös kertomatta ruokavaliosta etukäteen. Tällöin kannattaa jossain määrin varautua siihen, että juhlissa ei välttämättä ole sinulle syötävää.

• Matkaan ei kannata lähteä ihan tyhjin vatsoin. Syö siis vähintään pieni välipala varmuuden vuoksi.

• Voit myös pakata laukkuun omia eväitä, kuten eväspatukoita, pähkinöitä tai vaikka keksipaketin.

Kotivegaanius

Moni on erityisesti alkuun kotivegaani. Kotivegaani ei osta kotiin mitään eläinperäistä, mutta esimerkiksi kyläillessä voi syödä myös eläinperäisiä juttuja, jos muuta ei ole tarjolla. Vegaaniruokavaliossa ei ole kyse siitä, että kaikki pitää muuttaa kertaheitolla täysin vegaaniseksi eikä paluuta entiseen ole. Kotivegaanius onkin tosi hyvä vaihtoehto.
 

Lisää luettavaa

Suosittelemme tutustumaan myös tähän kirjoitukseen. Tekstissä pureudutaan siihen, miksi kasvissyönti voi herättää niin paljon tunteita ja miten luovia parhaiten kasvissyöjänä sekasyöjien keskellä.


Kuva: Adi Goldstein, unsplash.com

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles