Vegaaninen hampurilainen, jossa suolakurkkuja, herneproteiinipihvi, vegaanista juustoa sekä majoneesia. Hampurilaisen takana metallikorissa ranskalaisia perunoita.

Vegemajoneesi neljällä tavalla

Majoneesi on monelle tärkeä osa maukasta hampurilaista ja muuta ruokaa. Sen valmistusaineissa on usein kananmunaa, mutta majoneesi on täysin mahdollista valmistaa myös kokonaan vegaanisena. Katso tästä tuote- ja reseptivinkit!

Ruokakauppa

Kaikkein yksinkertaisin tapa hankkia vegaanista majoneesia on mennä kauppaan ja napata purkki ostoskoriin. Tässä muutama vegaaninen perusruokakaupoista ostettava majoneesi:

Vegaanituotteet.net-sivulla on oma osionsa myös majoneeseille ja muille kastikkeille, joten voit katsoa sieltä lisää vaihtoehtoja. Myös kasvisruokiin erikoistuneet kaupat myyvät usein vegaanisia majoneeseja.

Soijamaito

Maustamaton soijamaito sopii hyvin majoneesin valmistukseen. Tässä Vegaaninen versio -blogin majoneesiresepti. Huom! Muut kasvimaidot eivät toimi, koska niiden proteiinipitoisuus on alhaisempi.

Aquafaba eli säilykepapujen liemi

Säilykepapujen, kuten kikherneiden liemi kaadettiin aina ennen viemäriin, mutta sitten joku keksi sille uuden käyttötavan. Lientä voi käyttää apuna marenkien leivonnassa ja siitä voi valmistaa myös majoneesia! Kuulostaa jännältä, mutta toimii. Ruokakonttuuri-blogissa on ohje helpolle papuliemimajoneesille.

Huom! Säilykepapujen liemen tilalla voi käyttää myös itsekeitettyjen papujen keitinvettä, jota on keitetty kokoon. Älä kuitenkaan käytä papujen liotusvettä, sillä se sisältää haitallisia lektiinejä.

Pellavarouhe

Pellavarouhe voi kuulostaa erikoiselta majoneesin raaka-aineelta, mutta se toimii yllättävän hyvin. Pellavarouhe muuttuu kananmunamaiseksi limaksi, kun se joutuu kosketuksiin nesteen kanssa. Tätä limaa voidaan hyödyntää mm. tässä majoneesireseptissä.

Resepti on peräisin Inna Somersalon, Päivi Mattilan, Hanna Tuomiston ja Henri Haimin kirjoittamasta Härkäpapua sarvista -kirjasta vuodelta 2010. Kirja sisältää monipuolisesti sellaisia vegaanisia reseptejä, joiden raaka-aineet saadaan Suomesta. Kirjan pdf-version voi ladata ilmaiseksi Vegaaniliiton sivuilta.

Pellavamajoneesi

  • 4 rkl hienojakoista pellavarouhetta
  • 1,2 dl lämmintä vettä
  • 2 dl öljyä
  • 2–5 tl omenaviinietikkaa
  • 1/4–1 tl suolaa
  • 1 tl sinappijauhetta tai valmista sinappia
  • 1/2 tl sokeria
  1. Sekoita pellavarouhe ja lämmin vesi. Anna seistä huoneenlämmössä 10 minuuttia tai kunnes pellavarouhe on geeliytynyt.
  2. Vatkaa öljy vähitellen pellava-vesiseoksen joukkoon sauvasekoittimella: Lisää öljyä ensin teelusikalla annostellen hyvin pieniä määriä ja varmista, että öljy on sekoittunut tasaisesti ennen seuraavan öljytipan lisäämistä. Jatka ohuena norona tai enintään ruokalusikallinen kerrallaan. Anna koneen käydä koko ajan, ja nosta sauvasekoitinta ylös alas. Vatkaa lopuksi joukkoon maun mukaan omenaviinietikkaa sekä mausteet.
  3. Anna maustua tovi jääkaapissa ennen käyttöä. Säilytä valmis majoneesi jääkaapissa ja käytä viikon sisällä.

Vinkki: Mausta majoneesia halutessasi paprikajauheella, valkosipulilla, karrijauheella tai chilillä.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles