Vegemajoneesi neljällä tavalla
Majoneesi on monelle tärkeä osa maukasta hampurilaista ja muuta ruokaa. Sen valmistusaineissa on usein kananmunaa, mutta majoneesi on täysin mahdollista valmistaa myös kokonaan vegaanisena. Katso tästä tuote- ja reseptivinkit!
Ruokakauppa
Kaikkein yksinkertaisin tapa hankkia vegaanista majoneesia on mennä kauppaan ja napata purkki ostoskoriin. Tässä muutama vegaaninen perusruokakaupoista ostettava majoneesi:
- Hellmann's vegaanimajoneesi
- Auran Vegaanimajoneesi (maustamaton, chili, paprika, kurkku)
- Poppamies Majonen (sriracha ja garlic)
- Kotimaista Vegaaninen majoneesi
- X-tra kevytmajoneesi
Vegaanituotteet.net-sivulla on oma osionsa myös majoneeseille ja muille kastikkeille, joten voit katsoa sieltä lisää vaihtoehtoja. Myös kasvisruokiin erikoistuneet kaupat myyvät usein vegaanisia majoneeseja.
Soijamaito
Maustamaton soijamaito sopii hyvin majoneesin valmistukseen. Tässä Vegaaninen versio -blogin majoneesiresepti. Huom! Muut kasvimaidot eivät toimi, koska niiden proteiinipitoisuus on alhaisempi.
Aquafaba eli säilykepapujen liemi
Säilykepapujen, kuten kikherneiden liemi kaadettiin aina ennen viemäriin, mutta sitten joku keksi sille uuden käyttötavan. Lientä voi käyttää apuna marenkien leivonnassa ja siitä voi valmistaa myös majoneesia! Kuulostaa jännältä, mutta toimii. Ruokakonttuuri-blogissa on ohje helpolle papuliemimajoneesille.
Huom! Säilykepapujen liemen tilalla voi käyttää myös itsekeitettyjen papujen keitinvettä, jota on keitetty kokoon. Älä kuitenkaan käytä papujen liotusvettä, sillä se sisältää haitallisia lektiinejä.
Pellavarouhe
Pellavarouhe voi kuulostaa erikoiselta majoneesin raaka-aineelta, mutta se toimii yllättävän hyvin. Pellavarouhe muuttuu kananmunamaiseksi limaksi, kun se joutuu kosketuksiin nesteen kanssa. Tätä limaa voidaan hyödyntää mm. tässä majoneesireseptissä.
Resepti on peräisin Inna Somersalon, Päivi Mattilan, Hanna Tuomiston ja Henri Haimin kirjoittamasta Härkäpapua sarvista -kirjasta vuodelta 2010. Kirja sisältää monipuolisesti sellaisia vegaanisia reseptejä, joiden raaka-aineet saadaan Suomesta. Kirjan pdf-version voi ladata ilmaiseksi Vegaaniliiton sivuilta.
Pellavamajoneesi
- 4 rkl hienojakoista pellavarouhetta
- 1,2 dl lämmintä vettä
- 2 dl öljyä
- 2–5 tl omenaviinietikkaa
- 1/4–1 tl suolaa
- 1 tl sinappijauhetta tai valmista sinappia
- 1/2 tl sokeria
- Sekoita pellavarouhe ja lämmin vesi. Anna seistä huoneenlämmössä 10 minuuttia tai kunnes pellavarouhe on geeliytynyt.
- Vatkaa öljy vähitellen pellava-vesiseoksen joukkoon sauvasekoittimella: Lisää öljyä ensin teelusikalla annostellen hyvin pieniä määriä ja varmista, että öljy on sekoittunut tasaisesti ennen seuraavan öljytipan lisäämistä. Jatka ohuena norona tai enintään ruokalusikallinen kerrallaan. Anna koneen käydä koko ajan, ja nosta sauvasekoitinta ylös alas. Vatkaa lopuksi joukkoon maun mukaan omenaviinietikkaa sekä mausteet.
- Anna maustua tovi jääkaapissa ennen käyttöä. Säilytä valmis majoneesi jääkaapissa ja käytä viikon sisällä.
Vinkki: Mausta majoneesia halutessasi paprikajauheella, valkosipulilla, karrijauheella tai chilillä.