Kuvassa on kaksi ruskeaa paperikassia täynnä hedelmiä, vihanneksia ja juureksia. Kassit ovat auton takakontissa.

Vegenä pikkupaikkakunnalla

Vegebuumi on ollut valloillaan jo vuosia, mutta pienille paikkakunnille ja pienimpiin kauppoihin se ei ole vielä yltänyt samalla tavalla kuin suurempien paikkakuntien suurempiin marketteihin. Vegaaniruoasta kiinnostuneita on kuitenkin ihan kaiken kokoisilla paikkakunnilla. Tästä artikkelista saat vinkkejä siitä, miten toimia, jos se oman paikkakunnan kauppa ei olekaan se kaikkein vegeystävällisin.

Kun oma ruokavalio muuttuu, saattaa kauppareissulla kestää vähän pidempään, koska tuotteet ja niiden sijainnit eivät ole vielä tuttuja. Tästä voi myös seurata sellainen olo, että kaupassa on vain vähän itselle sopivia tuotteita. Ajan kanssa tuotteet ja niiden hyllypaikat alkavat löytyä ihan rutiinilla, ja saat myös tarkemman kuvan siitä, mitä kaikkea sinulle sopivaa kaupasta löytyy. 

Vaikka pikkukaupasta ei löytyisi vegaanisia erikoistuotteita, on siellä todennäköisesti silti reilu valikoima perusraaka-aineita, kuten kasviksia, hedelmiä, leipää ja muita viljatuotteita, pähkinöitä, siemeniä, kasvimaitotuotteita, papu- ja muita säilykkeitä, kuivattuja linssejä, soijarouhetta, tofua, kasvispakasteita sekä öljyjä ja muita kasvirasvoja. 

Perusraaka-aineista valmistuvan kotiruoan tekeminen pikkukaupan raaka-aineilla todennäköisesti siis onnistuu. Vaihtelun ja monipuolisuuden vuoksi moni kuitenkin haluaisi ostaa myös muita tuotteita.

Ruokakaupat ovat pullollaan vegaanisia tuotteita, joista monet ovat useimmille jo entuudestaan tuttuja. Suurinta osaa vegaanisista tuotteista ei ole mitenkään erikseen merkitty vegaaniseksi, koska niiden kohderyhmänä ovat kaikki muutkin kuin vegaanit tai vegeuteliaat. 

Vegaanituotteet.net-sivustolle on listattu ruokakauppojen vegaanisia tuotteita. Sivustoon kannattaakin tutustua jo ihan siinä mielessä, että löytyisikö listoista mukavia yllätyksiä tutuista tuotteista. Pikkupaikkakunnan pikkukaupasta todennäköisesti löytyy jotain seuraavista: vegaaniset Domino-keksit, turkinpippurit, Hoviruoan vegaaniset riisipiirakat, lehtitaikinat, monet margariinit ja tummat suklaat.

Mistä monipuolisuutta ostoksiin ja omaan ruokakaappiin?

  • Omaa lähikauppaa voi pyytää tilaamaan tuotteita, joita ei ole sillä hetkellä kaupan valikoimissa. K-ryhmälle voi tehdä tuotetoiveita täällä ja S-marketille täällä.
  • Jos tietää jonkin tuotteen hyväksi, voi kaupalta kysyä, voisivatko he tilata koko myyntierän sinulle. Näin kaupan ei tarvitse etsiä sille hyllytilaa tai pelätä, että se jää myymättä.
  • Kuivatuotteet, säilykkeet ja pakasteet säilyvät pitkään, joten niitä voi mahdollisuuksien mukaan ostaa kerralla enemmän. Tällaisia tuotteita ovat esim. soijarouhe, soijasuikaleet, Hernis, tölkkipavut, linssit, kikhernejauho ja kasviproteiinipakasteet. Näitä tuotteita on usein myös pikkukaupoissa myynnissä juurikin niiden säilyvyyden vuoksi.
  • Useimmat kasviproteiinit kestävät hyvin pakastamista. Jos sinulla on tapana käydä isommassa marketissa kauempana silloin tällöin, niin pakastimeen kannattaa hamstrata tuotteita.
  • Reseptejä voi aina muokata! Esimerkiksi Beanitin ja muiden tuoresuikaleiden tilalla voi käyttää monista kaupoista löytyvää tofua tai kuivatuotteina hyvin säilyvää Hernistä tai soijasuikaleita.
  • Nettikaupat, kuten Vegekauppa ja hävikkiruokakaupat (Fiksuruoka, Matsmart), ovat hyviä paikkoja tilata ruokatarvikkeita kotiin. Usein ne ovat myös edullisia. Postikulut voivat myös tulla halvemmiksi kuin autolla ajaminen kauemmaksi isoon kauppaan.
  • Jos on mahdollisuus tehdä tuotteita itse, on se yksi tapa monipuolistaa käytössä olevaa vegevalikoimaa. Pähkinöistä voi valmistaa vegejuustoja tai vegekermaa, gluteenijauhoista voi tehdä seitania, kikherneistä hummusta ja linsseistä tai pavuista pyöryköitä.

Ravintolat ja kahvilat

Useimmilla ketjuravintoloilla, -kahviloilla ja huoltoasemilla on vakilistalla vegaanisia tai vegaanisiksi helposti muokattavia annoksia. Mikäli paikkakunnalla on Hesburger, Kotipizza, McDonald's, Subway, Rax, Shell Helmisimpukka, Picnic tai jokin muu ketju, sieltä todennäköisesti löytyy myös vegaaniruokavalioon sopivia vaihtoehtoja.

Listan ulkopuolelta voi myös pyytää vegaanista annosta. Usein tämä onnistuu parhaiten, jos kysyy asiasta etukäteen. Pyydä rohkeasti vegaanisia annoksia lempiravintolasi valikoimiin!


Lue lisää!

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles