Kuvassa on vaalealla seinällä oleva hylly, jossa on muffinssipeltejä, kahvipannu, raastin, spagettia mukissa ja monenlaisia metallisia pieniä kippoja ja mitta-astioita.

Tee se itse -vegekeittiö

Moni Vegaanihaasteen osallistuja on kertonut löytäneensä ruoanlaiton ilon, kun on haasteen aikana tutustunut uusiin resepteihin ja raaka-aineisiin.

Uuteen tutustuessa voi tulla innostus kokeilla myös uusia ruoanlaittotapoja ja kokeilla tehdä asioita myös alusta saakka ihan itse, vaikka kaupoista saakin vaikka mitä vegetuotteita valmiina.

Tee se itse -henkinen kokkailu on ollut monelle varmasti arkipäivää jo ennen Vegaanihaastetta. Syitä sille on varmasti yhtä monta kuin on kokkiakin.

Joku haluaa valmistaa ruoat alusta asti itse siksi, että se voi tulla etenkin pitkällä aikavälillä halvemmaksi. Joku toinen on kokeilunhaluinen ja kiinnostunut näkemään, miten eri raaka-aineista syntyy uusia raaka-aineita. Jollakulla voi puolestaan olla vaikkapa jokin allergia, jonka vuoksi moni kaupasta valmiina ostettava tuote voi olla epäsopiva. Moni myös pitää siitä, että voi itse valita omaan makuun sopivat raaka-aineet.

Mitään pakkoa ei tietenkään ole tehdä ruokaa alusta asti itse. Monipuolinen ja maistuva vegaaniruokavalio onnistuu vallan hyvin ja helposti ilman, että tarvitsee viettää keittiössä pitkiä aikoja.

Jos sinulla on palo tai tarve syventyä Tee se itse -ruoanlaiton saloihin keskivertoa enemmän, saat tästä paljon ideoita!

Huomioithan kokkaillessasi hyvän elintarvikehygienian sekä ruokien oikeat säilytystavat. 

Mitä kaikkea voi tehdä itse kasviperäisistä raaka-aineista?

Tässä on sinulle vähän ideoita, mitä kaikkea on mahdollista tehdä alusta alkaen itse. Vaihtoehdot eivät tietenkään ole kaikki tässä, ja näillekin esimerkeille on useita erilaisia toteutustapoja. Kaikkia tässä mainittuja tuotteita voi ostaa myös valmiina kaupasta!

 • Kasvimaitoja voi tehdä itse. Tarvitset siihen yksinkertaisimmillaan vain sopivan tehosekoittimen ja vettä sekä sen raaka-aineen, josta haluat maidon tehdä. Se voi olla esimerkiksi manteli, cashewpähkinä tai kaurahiutale. Huomioi kuitenkin, että ravitsemusnäkökulmasta kaupan valmiit kalsiumilla ja vitamiineilla täydennetyt kasvimaidot ovat itsetehtyjä parempi vaihtoehto.
 • Kasvikermaakin voi tehdä itse. Se tehdään samoin kuin kasvimaitokin, mutta pienemmällä vesimäärällä.
 • Vegejogurttia voi tehdä itse. Siinä voi hyödyntää valmiita vegejogurtteja tai maitohappobakteerikapseleita
 • Vegaaniset juustot ja tuorejuustot onnistuvat myös itsetehtyinä. Niiden raaka-aineina käytetään usein pähkinöitä ja ravintohiivahiutaleita.
 • Jos olet homejuuston ystävä ja sinulla on paljon malttia seurata juuston valmistumista ja varmistella sen oikea lämpötila, voit kokeilla myös vegehomejuuston valmistamista kotona. Sitä varten tarvitset sopivaa hometta, jota voi tilata netin kautta.
 • Soijapavuista voi valmistaa itse tofua ja hampunsiemenistä tofun kaltaista hefua. Jopa tempeä voi tehdä itse, mutta sitä varten täytyy asioida nettikaupoissa.
 • Seitania eli vehnän proteiinista eli gluteenista valmistettua kasviproteiinia voi tehdä kotona joko gluteenijauhoista tai vehnäjauhoista pesemällä
 • Netin syövereistä löytyy resepti myös DIY-Härkikselle.
 • Tuorepasta onnistuu myös kotioloissa ja ilman kananmunaa. Siitä voi valmistaa niin nauhapastaa kuin täytettyäkin pastaa omien toiveiden mukaan.
 • Hummuksen voi tietysti tehdä itse, samoin kaikki muutkin erilaiset paputahnat. Ne voi valmistaa joko kaupan valmiista pavuista mutta tietysti myös kuivatusta pavuista, jotka on vain ensin liotettu ja keitetty.
 • Tapenaden, guacamolen ja erilaiset muutkin tahnat voi tehdä itse. Samoin kaikenlaiset salaatinkastikkeet.
 • Majoneesia voi tehdä itse joko soijamaidosta, aquafabasta (eli säilykepapujen liemestä) tai pellavansiemenistä. 
 • Myös aquafabaa voi tehdä itse. Jos keität itse papuja tai kikherneitä, voit keittää niiden keitinlientä kasaan ja käyttää sitä valkuaisen tilalla leivonnassa ja ruoanlaitossa.
 • Riittävän tehokkaalla tehosekoittimella voi tehdä myös maapähkinävoita, mantelitahnaa, vegenutellaa ja tahinia eli seesaminsiementahnaa.
 • Jäätelöä voi tehdä itse ja tyylejä tähän on monia! Kondensoidusta kasvimaidosta tai aquafabasta valmistettu jäätelö onnistuu ilman jäätelökonetta. Pakastetuista banaanisiivuista tehty jäätelö tehdään tehosekoittimella. Jäätelökoneella voi tehdä vegejätskiä vegekasvimaidoista ja -kermoista (jotka voi myös tehdä itse).
 • Kondensoitua kasvimaitoa voi myös tehdä itse keittämällä kokoon esimerkiksi soijamaitoa ja sokeria hiljaisella lämmöllä, kunnes se on sopivan paksua. 
 • Vegekermavaahtoakin voi tehdä itse esimerkiksi cashewpähkinöistä ja kookosöljystä.
 • Vaikka kaupoissa onkin jo ihan kivasti vegaanista suklaavalikoimaa niin tummissa, vaaleissa kuin valkoisissakin suklaissa, voi myös suklaata tehdä itse!
 • Samoin vaahtokarkkeja voi ostaa vegaanisena tai tehdä itse.
 • Hapanjuurileivonta vaatii vähän opettelua ja aikaa, mutta sen avulla saa aikaan todella maittavaa leipää. Myös hiivalla leipominen on tietenkin vaihtoehto!
 • Idätys, versotus ja koti- tai parvekepuutarhan pito ovat nekin ruoan valmistamista alusta asti itse!

Keksitkö itse vielä lisää?

 

Kuva: William, unsplash.com

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles