Hasselbackan uunijuurekset, rapeat kikherneet ja hernetsatsiki
Hasselbackan perunat ovat monille tuttu juttu, mutta samalla metodilla voi kypsentää myös muita juureksia, kuten palsternakkaa. Perunoiden ja palsternakan rinnalla uunissa kypsyvät näppärästi myös ihana keräkaali sekä rapeat kikherneet. Niiden kaveriksi voi odotellessa pyöräyttää kulhollisen raikasta hernetsatsikia.
Tätä ruokaa voi varioida helposti omien mieltymysten tai satokausien mukaan. Kokeile ruokaan esimerkiksi kurpitsaa tai punajuurta!
Jos haluat kasviksille täyteläisen ja voita muistuttavan maun, käytä niiden valeluun kasvivoita, kuten Eleplant, Naturli vegaaninen levite tai Flora plant b+tteria. Toki voit käyttää voiteluun myös jotain perinteistä kasvimargariinia, kuten Keiju merisuolaa.
Jos haluat valmistaa ruoan kuivatuista kikherneistä, kannattaa niitä liottaa ja keittää kerralla reilusti, sillä ylimääräiset voi pakastaa sopivina annoksina ja käyttää myöhemmin. Lue tarkemmat vinkit palkokasvien keittämiseen täältä!
Hasselbackan uunijuurekset ja rapeat kikherneet
- 8 keskikokoista perunaa
- 30 g kasvivoita tai kasvimargariinia
- 2 pientä palsternakkaa
- 400 g keräkaalia
- 1 tlk käyttövalmiita kikherneitä (á 230 g valutettuna)
- 2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
- 1 tl kurkumaa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl jauhettua korianteria
- 1 tl mustapippuria
- 1–2 tl tai maun mukaan suolaa
Pese perunat ja leikkaa niihin ohuita viiltoja koko pituudelta kuitenkaan halkaisematta perunaa. Voit ottaa avuksi kaksi syömäpuikkoa ja asettaa ne leikkuulaudalle perunan molemmin puolin pysäyttämään veitsi ja helpottamaan leikkaamista. Terävä ja ohut veitsi on tähän tarkoitukseen paras.
Aseta perunat pellille ja levitä niiden pinnalle sulatettua vegevoita. Laita perunat uuniin 200 asteeseen 20 minuutiksi. Tee sillä välin hernetsatsiki (ohje alla) ja laita se jääkaappiin maustumaan.
Leikkaa myös palsternakat hasselbackan tyyliin. Leikkaa keräkaalista noin neljä isoa lohkoa. Jätä vähän kantaa paikoilleen, niin lohkot pysyvät kasassa. Huuhtele ja valuta kikherneet.
Ota perunat pois uunista kahdenkymmenen minuutin jälkeen ja lisää pellille palsternakat sekä kaalilohkot. Sivele niihin vegevoisulaa ja lisää sitä myös perunoihin. Ripottele kasvisten päälle suolaa ja mustapippuria.
Lisää kikherneet pellin sivuun. Sekoita niihin öljyä, suolaa ja loput mausteet.
Laita pelti uuniin vielä noin puoleksi tunniksi. Huomaa, että kikherneet ja muut pavut saattavat paahtamisen aikana poksahdella. Avaa uunin luukku siis varoen. Älä myöskään pelästy kaalin tummaa väriä, sillä hyvin paistunut, karamellisoitunut kaali on herkullista! Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Hernetsatsiki
- 200 g pakasteherneitä
- 2 dl maustamatonta soija- tai kaurajugurttia (esim. Oatly turkkilainen tai Oddlygood greek style gurt)
- 0,25 dl sitruunamehua pullosta (tai puolikkaan sitruunan mehu)
- 0,5 tl mustapippuria (myllystä)
- 0,5–1 tl tai maun mukaan suolaa
- 1 raastettu valkosipulinkynsi (voit halutessasi jättää pois)
Sulata herneet esimerkiksi kiehauttamalla vettä vedenkeittimessä ja kaatamalla se herneiden päälle. Valuta vesi pois, kun herneet ovat sulaneet.
Murskaa herneet karkeasti haarukalla ja sekoita kaikki ainekset yhteen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Erityisruokavaliot
- Gluteeniton: Eleplant-kasvivoi sisältää kauraa, joka ei ole puhdaskauraa. Valitse rasvaksi jokin gluteeniton tuote, kuten Flora Plant B+tter tai Keiju merisuola. Valitse tsatsikiin gluteeniton vegejogurtti, kuten Oddlygood greek style gurt.
- Soijaton: Valitse tsatsikiin soijaton tuote, kuten Oatly turkkilainen.
- Pähkinätön: Naturlin vegaaninen levite sisältää mantelia. Valitse rasvaksi jokin pähkinätön/manteliton tuote, kuten kuten Eleplant, Flora Plant B+tter tai Keiju merisuola.