Kuvassa on valkoinen pieni uunipelti, jonka päällä on hasselbackan perunoita ja palsternakkaa, paahdettua kaalia sekä kikherneitä. Pellin vieressä on pienessä kulhossa hernetsatsikia. Astioiden vieressä on herneitä, valkosipulia ja sen kynsiä sekä sitruunoita ja persiljaa.
Resepti ja kuva: Reseptin on Vegaanihaasteelle luonut Anna Lounaja ja kuvannut Irena Huhta.Annoksia: 4

Hasselbackan uunijuurekset, rapeat kikherneet ja hernetsatsiki

Hasselbackan perunat ovat monille tuttu juttu, mutta samalla metodilla voi kypsentää myös muita juureksia, kuten palsternakkaa. Perunoiden ja palsternakan rinnalla uunissa kypsyvät näppärästi myös ihana keräkaali sekä rapeat kikherneet. Niiden kaveriksi voi odotellessa pyöräyttää kulhollisen raikasta hernetsatsikia.

Tätä ruokaa voi varioida helposti omien mieltymysten tai satokausien mukaan. Kokeile ruokaan esimerkiksi kurpitsaa tai punajuurta!

Jos haluat kasviksille täyteläisen ja voita muistuttavan maun, käytä niiden valeluun jotain uuden sukupolven kasvislevitettä eli vegevoita: Naturli vegaanista levitettäEleplantia tai Flora plant b+tteria. Toki voit käyttää voiteluun myös jotain perinteistä kasvimargariinia, kuten Keiju merisuolaa.

Jos haluat valmistaa ruoan kuivatuista kikherneistä, kannattaa niitä liottaa ja keittää kerralla reilusti, sillä ylimääräiset voi pakastaa sopivina annoksina ja käyttää myöhemmin. Lue tarkemmat vinkit palkokasvien keittämiseen täältä!
 

Hasselbackan uunijuurekset ja rapeat kikherneet

  • 8 keskikokoista perunaa
  • 30 g vegevoita tai kasvimargariinia
  • 2 pientä palsternakkaa
  • 400 g keräkaalia
  • 1 tlk käyttövalmiita kikherneitä (á 230 g valutettuna)
  • 2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl mustapippuria
  • 1–2 tl tai maun mukaan suolaa

Pese perunat ja leikkaa niihin ohuita viiltoja koko pituudelta kuitenkaan halkaisematta perunaa. Voit ottaa avuksi kaksi syömäpuikkoa ja asettaa ne leikkuulaudalle perunan molemmin puolin pysäyttämään veitsi ja helpottamaan leikkaamista. Terävä ja ohut veitsi on tähän tarkoitukseen paras. 

Aseta perunat pellille ja levitä niiden pinnalle sulatettua vegevoita. Laita perunat uuniin 200 asteeseen 20 minuutiksi. Tee sillä välin hernetsatsiki (ohje alla) ja laita se jääkaappiin maustumaan.

Leikkaa myös palsternakat hasselbackan tyyliin. Leikkaa keräkaalista noin neljä isoa lohkoa. Jätä vähän kantaa paikoilleen, niin lohkot pysyvät kasassa. Huuhtele ja valuta kikherneet. 

Ota perunat pois uunista kahdenkymmenen minuutin jälkeen ja lisää pellille palsternakat sekä kaalilohkot. Sivele niihin vegevoisulaa ja lisää sitä myös perunoihin. Ripottele kasvisten päälle suolaa ja mustapippuria.

Lisää kikherneet pellin sivuun. Sekoita niihin öljyä, suolaa ja loput mausteet.

Laita pelti uuniin vielä noin puoleksi tunniksi. Huomaa, että kikherneet ja muut pavut saattavat paahtamisen aikana poksahdella. Avaa uunin luukku siis varoen. Älä myöskään pelästy kaalin tummaa väriä, sillä hyvin paistunut, karamellisoitunut kaali on herkullista! Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

 

Hernetsatsiki

  • 200 g pakasteherneitä
  • 2 dl maustamatonta soija- tai kaurajugurttia (esim. Alpro greek style no sugars tai Oatly turkkilainen)
  • 0,25 dl sitruunamehua pullosta (tai puolikkaan sitruunan mehu)
  • 0,5 tl mustapippuria (myllystä)
  • 0,5–1 tl tai maun mukaan suolaa
  • 1 raastettu valkosipulinkynsi (voit halutessasi jättää pois)

Sulata herneet esimerkiksi kiehauttamalla vettä vedenkeittimessä ja kaatamalla se herneiden päälle. Valuta vesi pois, kun herneet ovat sulaneet.

Murskaa herneet karkeasti haarukalla ja sekoita kaikki ainekset yhteen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Huomioi, että Eleplant-vegevoi sisältää kauraa, joka ei ole puhdaskauraa. Valitse rasvaksi siis jokin gluteeniton tuote, kuten Flora Plant B+tter tai Keiju merisuola. Valitse tsatsikiin gluteeniton vegejogurtti, kuten Alpro greek style.
  • Soijaton: Valitse tsatsikiin soijaton tuote, kuten Oatly turkkilainen.
  • Pähkinätön: Huomioi, että Naturlin vegaaninen levite sisältää mantelia. Valitse siis rasvaksi jokin pähkinätön/manteliton tuote, kuten Eleplant, Flora Plant B+tter tai Keiju merisuola.
Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles