Kuvassa on kulhollinen kurpitsakeittoa, koristekurpitsoita sekä puolikas granaattiomena.

Näin valmistaudut Vegaanihaasteeseen

Kasvissyönti on jatkuvasti helpompaa, sillä tietoa, reseptejä ja laadukkaita tuotteita on saatavilla koko ajan enemmän. Tästä huolimatta muutos omissa tottumuksissa voi viedä aikaa tai tuntua vaikealta. 

Lue tästä vinkit, miten Vegaanihaasteen tai ylipäätään vegeruokaan siirtymisen saa sujumaan mahdollisimman rennosti, kuinka omia tapoja on helpoin muuttaa kasvipohjaisemmiksi ja miten muutokseen kannattaa varautua jo ennakkoon.

 

Kaikkein tärkein ohje: Ota rennosti!

Kun Vegaanihaaste-kuukauden ensimmäinen päivä koittaa, ei sinun tarvitse tietää tai osata vielä yhtään mitään. Vegaanihaasteessa tavoitteena on oppia uutta omassa tahdissa ja rennolla otteella. Pikkuhiljaa edeten muutoksesta tulee pysyvä, luonteva osa omaa arkea.

Vegaanihaasteen saa toteuttaa juuri itselle sopivalla tavalla. Voit olla koko kuukauden ihan vege, kokeilla olla kotivegaani, pitää kasvisruokapäiviä, testata uusia reseptejä ja tuotteita tai jotain näiden kaikkien väliltä. 

Vegaanihaaste kannustaa valitsemaan kasviperäisiä vaihtoehtoja ja jättämään punaisen lihan, kanan, kalan, maitotuotteet ja kananmunat pois lautaselta, mutta mitään pakkoa tähän ei tietenkään ole.

Vegeksi ei tarvitse alkaa yhdessä yössä. Sinulla on koko loppuelämä aikaa. Jokainen yksittäinen kasviperäinen valinta entisen eläinperäisen sijaan on hyvä asia niin sinun, ympäristön kuin eläintenkin kannalta.

 

Anna itsellesi lupa mokata

Jos asetat itsellesi tavoitteita Vegaanihaaste-kuukauteen, niin ei haittaa, vaikka jokin tavoite ei täyttyisikään. Omia suunnitelmia voi myös muuttaa matkan varrella, jos huomaa, että sille on tarvetta.

Vegaanihaaste ei mene pilalle eikä sitä tarvitse lopettaa, vaikka vahingossa tai tahallaankin söisi jotain, mitä ei ollut kuukauden aikana aikonut syödä.

 

Löydä uudet tuotteet pikkuhiljaa

Jääkaapin sisältöä ja omia lempiruokia ei tarvitse muuttaa kertaheitolla vegeksi. Syö ensin vanhat eläinperäiset tuotteet pois ja kokeile tilalle kasviperäisiä vaikka vain yksi tuote kerrallaan. Maistele uusia tuotteita ja löydä niistä omat suosikit.

Katsele kaupassa ympärillesi uusin silmin: löydä kasvimaitohylly, shoppaile hedelmä- ja vihannesosastolla, tutustu kasviproteiineihin ja vaikkapa vegejäätelöihin.

 

Varaa kuitenkin valmiiksi sopivaa syötävää

Tutki jo vähän etukäteen reseptejä. Mieti, mitä haluaisit syödä Vegaanihaasteen ensimmäisinä päivinä ja hanki niihin aineksia.

Muista myös aamu- ja välipalat: leipää ja leivänpäällisiä, vegejogurttia tai -rahkaa, smoothieaineksia, hedelmiä, pähkinöitä, välipalapatukoita, puuroaineksia jne. Vinkkejä itsetehdyistä välipaloista saat täältä ja kätevistä valmiina ostettavista välipaloista puolestaan täältä

Kiireiseen hetkeen ja yllättäviin tilanteisiin voit varata kaappiin jonkin valmisruoan. Niitä on listattu Vegaanituotteet.net-sivustolle. Tämä sivu kannattaa pistää muutenkin muistiin, sillä sinne on listattu kuvien kera ihan tavallisten ruokakauppojen vegaanisia tuotteita.

Myös Vegaaniskanneri-sovellukseen kannattaa tutustua. Sen voi ladata ilmaiseksi sovelluskaupasta, ja sen avulla voi helposti tarkistaa tuotteen vegaanisuuden skannaamalla sen viivakoodi. Skanneri toimii K- ja S-ryhmän kauppojen tuotteisiin.

Jos aiot syömään ravintolaan, kahvilaan tai huoltoasemalle, saa niistäkin helposti vegaanisia annoksia etenkin isommilla paikkakunnilla tai ketjuravintoloissa. Täältä voit lukea lisää.

Älä unohda herkkuja! Vegaanihaaste ei ole herkuttomuushaaste, vaan myös sen aikana syödään hauskoja ruokia. Niin karkkia, suklaata, jäätelöä, sipsejä kuin leivonnaisiakin on saatavilla täysin kasviperäisenä.

 

Vältä vatsavaivat

Ruokavaliomuutos voi aiheuttaa joillekin sinällään täysin vaarattomia mutta toki ikäviä ruoansulatusoireita. Tämä johtuu kuidun määrän muutoksesta ja menee useimmilla pian ohi.

Koko ruokavaliota ei tästä syystä kannata mullistaa yhdessä yössä täysin, vaan muutos on hyvä tehdä pikkuhiljaa ja valita alkuun vatsaystävällisempiä vaihtoehtoja. Lue aiheesta lisää ja nappaa vinkit talteen Vegaanihaasteen sivuilta.

 

Muuta vanhat suosikkireseptit kasviperäisiksi tai löydä ihan uusia elämyksiä

Useimmat tutut ruoat on helppo tehdä kasviperäisenä vaihtamalla esimerkiksi liha kasviproteiiniin ja eläinperäiset maitotuotteet kasviperäisiin.

Jos et innostu perinteisten ruokien vegeversioista, tutustu ihan uusiin resepteihin – tai tee ruoasta jotain näiden kahden väliltä.

Saat paljon reseptivinkkejä ja neuvoja erilaisten vegetuotteiden käyttämiseen Vegaanihaasteen uutiskirjeistä, tietopankista ja resepteistä.

 

Anna makuaistille aikaa tottua

Kasvisruoka on ihanaa ja sitä voi tehdä valtavan monella eri tavalla! Jokaiselle löytyy varmasti kasvisruokien joukosta omat suosikit.

Ihan jokainen uusi ruoka tai tuote ei välttämättä kuitenkaan maistu ensimmäisellä kerralla siltä, mitä odotat. Ethän anna sen lannistaa!

Ihminen tarvitsee monta maistelukertaa ennen kuin oikeasti tietää, pitääkö hän jostain mausta vai ei. Toisenlaisella reseptillä valmistettuna tuote voikin olla herkullista. Myös toisen valmistajan vastaava tuote voi maistua ihan erilaiselta.

Onneksi vaihtoehtoja on paljon, joten kokeile rohkeasti eri tuotteita ja reseptejä.

 

Lähde matkaan avoimin mielin

Vegaanihaaste on matka kohti uusia makuelämyksiä ja oivalluksia. Vegaanihaasteen tiimi on matkassa mukana auttamassa!

  • Vegaanihaasteen päivittäiset kirjeet ovat kattavia tietopaketteja, joista saat reseptien lisäksi sekä käytännön vinkkejä että taustoittavampaa tietoa käytännön tueksi. Saat uutiskirjeet sähköpostiisi, kun ilmoittaudut mukaan Vegaanihaasteeseen.
  • Osallistujien omassa Facebook-ryhmässä voit käydä keskustelua ja kysellä vinkkejä muilta. Paikalla ovat tuutorit vastaamassa ja auttamassa. Saat linkin ryhmään ilmoittautumalla Vegaanihaasteeseen virallisesti.
  • Jos pyysit ilmoittautuessasi avuksesi tuutoria, älä epäröi ottaa häneen yhteyttä.
  • Seuraa myös Vegaanihaasteen somea ja osallistu webinaareihin, niin saat haasteesta mahdollisimman paljon irti: Facebook, Instagram, Twitter, Youtube ja Tiktok.

 

Ota vastaan Vegaanihaaste!

Vegaanihaaste on hyvä tapa kokeilla kasvissyöntiä rennossa ilmapiirissä ja saada samalla monipuolisesti hyödyllistä tietoa reseptien lisäksi. Saat kuukauden ajan sähköpostiisi päivittäisen uutiskirjeen täynnä reseptejä ja käytännön vinkkejä. Lisäksi saat kutsun osallistujien aktiiviseen ja kannustavaan Facebook-ryhmään.

Halutessasi saat avuksesi myös tuutorin, joka auttaa sinua haastekuukauden ajan. Tuutorisi auttaa mielellään löytämään vastauksia kysymyksiisi. Älä siis epäröi ottaa häneen yhteyttä.

Vegaanihaaste on ilmainen eikä sido mihinkään. Jos et vielä ole mukana, ilmoittaudu nyt!


Kuva: Ruth Georgiev, unsplash.com

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles