Kuvassa on koristeellisella lautasella ruokakauraa sekä pinaatti-tofucurrya. Annoksessa on isoja tofukuutioita, munakoisopaloja, punaista chiliä ja tuoretta korianteria. Lautasen vieressä on lusikka sekä kokonaisia chilejä ja pinaattia.
Resepti ja kuva: Reseptin on Vegaanihaasteelle luonut Anna Lounaja ja kuvannut Irena Huhta.Annoksia: 4

Pinaatti-tofucurry eli vegaaninen palak paneer

Palak paneer on perinteinen intialainen ruoka, joka valmistetaan tällä kertaa täysin vegaanisena. Runsaiden mausteiden sekä tofun ja pinaatin makumaailmaa täydentävät herkullinen bataatti sekä ihanasti umaminen munakoiso.

Jos haluat tehdä ruoan sipulittomana, vaihda sipulit kahteen pieneksi pilkottuun tomaattiin. Voit halutessasi leipoa ruoan kylkeen myös vegaanista naanleipää.

 

Pinaatti-tofucurry eli vegaaninen palak paneer

Kasvikset ja tofu

  • 1 pieni bataatti
  • 1 pieni munakoiso
  • n. 500 g maustamatonta tofua
  • 4 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl curryjauhetta
  • 2 tl kurkumaa
  • 1–2 tl tai maun mukaan suolaa
  • 3 rkl soijakastiketta

Pinaatticurrykastike

  • 1 pieni sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • n. 3x3 cm pala inkivääriä
  • 1 tuore chili
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl curryjauhetta
  • 1 rkl jauhettua korianteria
  • 1 rkl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
  • 300 g pakastepinaattia
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 1 dl kaurakermaa
  • 1 dl vettä
  • 1–2 tl tai maun mukaan suolaa
  • 1 rkl (ruoko)sokeria

Lisäksi

  • ruokakauraa, ohraa tai riisiä

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Kuori bataatti ja pilko se, munakoiso ja tofu samankokoisiksi reiluiksi paloiksi. Asettele kasvikset ja tofu uunipellille leivinpaperin päälle omiin “lokeroihinsa”.

Kaada päälle rypsiöljy ja ripottele curry, kurkuma sekä suola. Kääntele ne kasvisten ja tofun joukkoon. Sekoita tofun joukkoon vielä soijakastike. Paista noin 30 minuuttia eli kunnes bataatti ja munakoiso ovat kypsiä.

Keitä tällä välin ruokakaura, ohra tai riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja valmista pinaatticurrykastike. Silppua sipuli pieneksi ja hienonna valkosipuli, chili sekä inkivääri. Lämmitä öljy isolla paistinpannulla ja lisää sipuli, valkosipuli, chili, inkivääri, curry, korianteri ja juustokumina. Paista käännellen viisi minuuttia keskilämmöllä.

Lisää pannulle tomaattimurska ja anna kiehahtaa. Laske hiukan lämpöä ja lisää jäinen pinaatti, vesi ja kaurakerma. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon vielä sokeri, suola, tofu, munakoiso ja bataatti.

Sekoita, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile ruokakauran, ohran tai riisin kera.


Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Soijakastike sopii useimmille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa olisikin käytetty vehnää, mutta valitse tarvittaessa tuote, joka on merkitty gluteenittomaksi. Käytä gluteenitonta kasvikermaa (esim. Fazer Aito). Tarjoile riisin, kvinoan tai muun gluteenittoman lisukkeen kanssa.
  • Soijaton: Voit käyttää tofun tilalla 2 tlk käyttövalmiita kikherneitä. Lisää ne ruokaan samaan aikaan pinaatin kanssa. Jos sinulla on aikaa lisäkokkailuun, voit kokeilla myös kikhernejauhoista helposti valmistuvaa burmalaista tofua tai auringonkukansiemenistä valmistettua vaihtoehtoa tofun tilalle. Käytä soijakastikkeen tilalla Foodinin umamikastiketta. (Jos soija-allergikko voi käyttää tuotteita, joiden ainesosissa ei ole soijaa, mutta jotka kontaminaation vuoksi saattavat sisältää jäämiä soijasta, voit käyttää tofun tilalla Herkkä Snacks tofunkaltaista härkäpapuvalmistetta. Varmista aina syöjiltä heidän tarkat rajoitteensa myös kontaminaation varalta. Tofunkaltainen on rakenteeltaan tofua pehmeämpää, joten se kannattaa leikata vähän isommiksi paloiksi ja käsitellä varovaisemmin.)
Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles