Lasagne vihreistä linsseistä
Linsseistä valmistuu herkullinen ja täyttävä kasvislasagne. Voit unohtaa valkokastikkeen keittämisen, sillä tämä lasagne kootaan nopeasti lisäämällä sen kerroksiin täyteläistä kaurakermaa sekä kaurafraichea suoraan pakkauksesta.
Vegaaniseen lasagneen on myös helppo upottaa erilaisia kasviksia. Kokeile lisätä kerrosten väliin esimerkiksi pinaattia, lehtikaalia, kesäkurpitsaa tai parsakaalia.
Juustomaista makua ruokaan tuovat ravintohiivahiutaleet. Niiden tilalla tai niiden lisäksi voit halutessasi käyttää myös vegejuustoa, kuten Ilo vegaanin pizzamurua tai Valio Oddlygood veggieraastetta.
Suurin osa kuivapastoista on vegaanisia eli valmistettu ilman kananmunaa. Monet lasagnelevyt ovat tähän kuitenkin poikkeus, joten tarkista ainesosat pakkauksesta. Vegaanisiakin toki löytyy, ja esimerkiksi Myllyn paras lasagne ja täysjyvälasagne, Barilla collegione lasagne, Pirkka täysjyvälasagnelevyt sekä K-menu lasagnelevyt ovat täysin kasviperäiset.
Jos haluat tehdä lasagnen kuivista linsseistä, tarvitset ruskeita tai vihreitä kuivattuja linssejä 2,5–3 dl. Huuhtele ne ja keitä kypsiksi n. 20 minuuttia.
Lasagne vihreistä linsseistä
- 6–8 lasagnelevyä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- halutessasi pinaattia, lehtikaalia, kesäkurpitsaa tai parsakaalia
- 2 tlk käyttövalmiita vihreitä linssejä (á 380 g)
- 1 tkl tomaattimurskaa (á 400 g)
- 2 dl vettä
- 2 kasvisliemikuutiota
- 1 rkl pizzamaustetta
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 1 dl ravintohiivahiutaleita (voit halutessasi jättää pois)
- 4 dl kaurakermaa
- 2 dl kasvipohjaista fraichea (Esim. Oatly, Pirkka tai Deliciest)
- rypsiöljyä paistamiseen ja vuoan voiteluun
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Huuhtele ja valuta linssit siivilässä. Jos käytät vihreitä kasviksia, leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi.
Lorauta pannulle rypsiöljyä ja kuullota sipulit. Lisää pannulle linssit ja perään tomaattimurska sekä vesi. Murskaa joukkoon kasvisliemikuutiot ja lisää myös pizzamauste sekä mustapippuri. Anna porista pari minuuttia. Lisää joukkoon ravintohiivahiutaleet tässä vaiheessa, jos käytät niitä.
Sipaise noin n. 20x25-senttisen uunivuoan pintaan öljyä. Annostele muutama kauhallinen linssikastiketta sekä osa suikaloiduista kasviksista vuoan pohjalle. Lisää päälle loraus kaurakermaa ja muutama lusikallinen kaurafraichea. Asettele päälle kaksi lasagnelevyä. Toista näitä vaiheita niin kauan kuin aineksia riittää ja laita päällimmäiseksi kastikkeita.
Paista uunin keskitasolla 40–45 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
Erityisruokavaliot
- Gluteeniton: Käytä gluteenittomia lasagnelevyjä (esim. Semper), gluteenitonta kasvipohjaista fraichea (esim. Pirkka, Deliciest tai Oddlygood Planti) ja gluteenitonta kasvikermaa (esim. Fazer Aito).