Lohduttava punajuuri-burgundinpata
Tämä on loistava resepti tutustua belugalinsseihin! Belugalinssit ovat kypsänäkin kiinteämpiä kuin muut linssit. Ne sopivatkin hyvin sellaisiin ruokiin, joihin halutaan purutuntumaa.
Belugalinssejä voi ostaa monista hyvinvarustelluista ruokakaupoista. Ne myydään yleensä kuivattuina (esim. Urtekram), joten löydät ne muiden kuivattujen palkokasvien luota. Belugalinssien tilalla voit tarvittaessa käyttää myös vihreitä tai ruskeita linssejä.
Jos haluat valmistaa ruoan ilman punaviiniä, käytä sen tilalla vettä sekä kasvisliemikuutio ja käytä 2 rkl enemmän punaviinietikkaa. Vähennä myös suolan määrää.
Lohduttava punajuuri-burgundinpata
- 800 g punajuuria + öljyä + suolaa
- 200 g herkkusieniä (voit halutessasi jättää pois)
- 2 sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 4 rkl öljyä
- 1 tl kuivattua timjamia
- 3 rkl tomaattipyrettä
- 2,5 dl punaviiniä (tai vettä+kasvisliemikuutio)
- 5 dl vettä
- 2 dl kuivattuja belugalinssejä
- 2 tl tai maun mukaan suolaa
- 4 laakerinlehteä
- 5 maustepippuria
- 2 rkl balsamicoa tai punaviinietikkaa
- 1 rkl tai maun mukaan sokeria
Kuori ja kuutioi punajuuret. Levitä ne uunipellille ja mausta öljyllä sekä suolalla. Paahda 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Viipaloi sienet ja paahda niitä paistinpannulla pienessä öljytilkassa kauniin ruskeiksi.
Silppua punajuurten paahtuessa sipulit ja hienonna valkosipulit. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa tai keraamisessa padassa keskilämmöllä. Kuullota sipuli ja valkosipuli pehmeiksi. Lisää timjami ja jatka kuullottamista vielä viitisen minuuttia.
Lisää tomaattipyre ja anna sen hiukan karamellisoitua koko ajan sekoitellen. Kun tomaattipyre alkaa tarttua kattilan pohjaan, lisää punaviini, vesi, huuhdellut linssit, suola, laakerinlehdet ja maustepippuri. Sekoita myös punajuuret ja herkkusienet padan sekaan.
Anna padan hautua hiljalleen kannen alla noin 30 min. Mausta pata lopuksi balsamicolla tai punaviinietikalla sekä sokerilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Kermainen perunamuusi
- 1 kg perunoita
- 3 rkl kasvimargariinia
- 2 dl kaurakermaa
- noin 1 dl perunoiden keitinvettä
- maun mukaan suolaa
Kuori ja paloittele perunat. Keitä ne pehmeiksi kevyesti suolatussa vedessä. Kaada keitinvesi pois, mutta säästä osa muusin notkistamista varten.
Kuumenna kaurakerma ja lisää se margariinin kanssa kattilaan perunoiden sekaan. Soseuta perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Lisää kattilaan perunoiden keitinvettä, kunnes muusi on sopivan paksuista. Mausta suolalla.
Erityisruokavaliot
- Gluteeniton: Käytä perunamuusiin gluteenitonta kasvikermaa (esim. Oddlygood tai Fazer Aito).