Maa-artisokka-valkopapukeitto
Sosekeittojen valmistus sopii niihin päiviin, kun haluaa kokata mahdollisimman helposti, mutta syödä silti hyvää kotitekoista ruokaa. Tämä samettinen keitto vie kielen mennessään – maa-artisokan maku on todella hieno ja pavut tuovat keittoon ruokaisuutta ihan huomaamatta.
Maa-artisokkaa on melko hyvin saatavilla vuoden ympäri, mutta jos sitä ei löydy juuri sinun kaupastasi, voi keiton valmistaa myös muista juureksista. Kokeile esimerkiksi porkkanaa, bataattia tai mustajuurta sekä pientä määrää palsternakkaa. Maa-artisokkaa myydään myös valmiina soseena.
Maa-artisokka sisältää inuliinia, joka voi aiheuttaa tottumattomalle vaarattomia vatsaoireita. Maa-artisokkaan kannattaakin tutustua ensin pienempinä määrinä, jotta vatsa tottuu siihen.
Maa-artisokka-valkopapukeitto
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 500 g maa-artisokkaa (tai muita juureksia)
- 3 perunaa
- 1 tlk käyttövalmiita isoja valkoisia papuja (á 380 g)
- 2 rkl rypsiöljyä
- 8 dl vettä
- 1 kasvisliemikuutio
- 2 dl kaurakermaa
- rouhittua mustapippuria
- suolaa tarvittaessa
Kuori ja pilko sipuli, valkosipulit, maa-artisokat ja perunat. Laita maa-artisokat ja perunat kylmään veteen odottelemaan. Huuhtele ja valuta pavut siivilässä.
Lorauta kattilan pohjalle tilkka öljyä ja kuumenna. Kuullota ensin sipulit. Lisää joukkoon maa-artisokat, perunat ja pavut. Kaada päälle vesi ja lisää liemikuutio. Anna porista niin kauan, että maa-artisokat ja perunat ovat pehmeitä, n. 15 minuuttia.
Ota kattila pois levyltä ja soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kaurakerma ja rouhi sekaan mustapippuria. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Nauti keitto herkullisen leivän, hyvän levitteen sekä tuoreiden kasvisten kera.
Erityisruokavaliot
- Gluteeniton: Käytä gluteenitonta kasvikermaa (esim. Oddlygood tai Fazer Aito).