Kuvassa on lautasella pitaleipää, hummusta, paistinpannulla paahdettuja kikherneitä, miniluumutomaatin puolikkaita, punakaalisuikaleita ja kurkkua. Lautasen ympärillä on haarukka, veitsi, hummuskulho, pitaleipäpaploja, persiljanippu sekä punakaali-tomaattisalaattia.
Resepti ja kuva: Reseptin on Vegaanihaasteelle laatinut ja kuvannut Paula Heinonen, Pidempi korsi.Annoksia: 4

Maistuva kikherne-vegekulho

Pannulla paistetut mausteiset kikherneet ovat huippuhyviä ja näppäriä tehdä! Tämä kulhoruoka on oiva tapa tyhjentää jääkaapin vihanneslokeroa, koska kikherneiden seuraan sopii melkein mikä vain kasvis. Keitä mukaan myös bulguria tai jotain muuta lisuketta sekä valmista helppo ja maistuva hummus – tai käytä kaupan valmishummusta.

Yksi hummuksen perusaineksista on tahini eli seesaminsiemenistä valmistettu tahna. Vaaleat tahinit ovat maultaan tummia tahineita miedompia, joten tottumaton voi aloittaa niistä. Parhaimman makuiset tahinit löytyvät lähi-idän tuotteita myyvistä ruokakaupoista! Tahinia voi myös käyttää ensin vähemmän kuin ohjeessa, mikäli siihen ei ole vielä tottunut. Kun tahinin makuun pääsee, se sopii mainiosti myös leivälle, puuroon ja smoothieen.

Lautaselle sopivat erinomaisesti myös oliivit, viininlehtikääryleet ja vegaaniset fetakuutiot, kuten Mö kreikkalainen tai Rainbow vegan salaattikuutiot.

Paistetut kikherneet

  • 1 tlk käyttövalmiita kikherneitä (á 380 g)
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl broilerimaustetta
  • 1 rkl soijakastiketta

Hummus

  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tlk käyttövalmiita kikherneitä (á 380g)
  • 2 rkl kikhernetölkin lientä eli aquafabaa
  • 2 rkl sitruunamehua pullosta tai tuoreesta sitruunasta (n. puolikas sitruuna)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl tahinia
  • 1/4 tl kurkumaa
  • 1/4 tl juustokuminaa
  • 1/4 tl suolaa
  • vettä tarvittaessa

Lisäksi

  • bulguria, kvinoaa, ohraa tai pitaleipää
  • tuoreita tai kypsennettyjä kasviksia (esim. paprikaa, kurkkua, punakaalia tai paahdettua bataattia)
  • halutessasi vegefetaa, viininlehtikääryleitä ja oliiveja

Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista myös paistetut kikherneet. Huuhtele ja valuta kikherneet lävikössä. Lisää paistinpannulle rypsiöljyä ja kuumenna. Lisää pannulle kikherneet ja paista noin 5 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää joukkoon broilerimauste sekä soijakastike ja anna paistua vielä 5 minuuttia.

Tee seuraavaksi hummus. Kuori ja pilko valkosipulinkynsi karkeasti. Pyöräytä ainekset tasaiseksi tahnaksi joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa joukkoon vettä 1 rkl kerrallaan, jos seos vaikuttaa liian kuivalle. Lopputuloksena on paksuhko samettinen tahna.

Pilko kasvikset sopiviksi suupaloiksi ja kokoa ne kulhoon mieluisaksi annokseksi kikherneiden, hummuksen, bulgurin ja muiden tykötarpeiden kera.

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Valitse lisukkeeksi gluteeniton vilja, kuten kvinoa tai riisi. Soijakastike sopii useimmille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa olisikin käytetty vehnää, mutta valitse tarvittaessa tuote, joka on merkitty gluteenittomaksi.
  • Soijaton: Käytä soijakastikkeen tilalla Foodinin umamikastiketta tai maun mukaan suolaa.

 

 

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles