Mustapapupyörykät
Mustapapupyörykät
- 2 tlk (n. 6 dl) kypsiä mustapapuja
- vähintään 1 rkl vehnäjauhoja (tai korppujauhoja/leivänmuruja)
- 1 pieni sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- tuoretta chiliä
- savupaprikajauhetta
- tuoretta persiljaa
- suolaa
- pippuria
Kaurakermakastike
- 2 prk kaurakermaa
- puolikas kasviliemikuutio tai kasvisliemijauhetta
- valkosipulinkynsi
- 1 tl paprikajauhetta
- tuoretta persiljaa
- suolaa
- pippuria
Valuta nesteet pois mustapavuista. Silppua sipuli, valkosipuli, chili ja persilja pieneksi. Laita ainekset kulhoon ja hienonna pavut perunasurvimella tai sauvasekoittimella. Lisää lopuksi jauhot sekä mausteet ja sekoita. Jos taikina tuntuu löysältä, lisää jauhojen määrää.
Kuumenna öljy paistinpannulla. Muotoile sillä välin taikina viideksitoista pyörykäksi. Laita pyörykät pannulle ja anna niiden ruskistua ensin yhdeltä puolelta hyvin niitä kääntämättä muutaman minuutin ajan. Käännä pyörykät ja paista myös toiselta puolelta. Kun pyörykät ovat valmiit, nouki ne pois pannulta.
Älä huuhtele pannua, vaan lisää siihen kaurakerma. Lisää mausteita oman maun mukaan. Nostele pyörykät takaisin pannulle ja tarjoile kastike esimerkiksi perunamuusin kanssa.
Gluteeniton versio: Käytä vehnäjauhon tilalla gluteenitonta jauhoa, kikhernejauhoa tai gluteenitonta korppujauhoa. Osa kaurapohjaisista tuotteista, kuten kaurakermoista ja -maidoista, soveltuu joillekin keliaakikoille. Lue lisää täältä. Jos kaurakerma ei sovi, voit vaihtaa sen soijakermaan tai kookosmaitoon.