Nyhtökaura-käristys ja perunamuusi
Nyhtökaura-käristys valmistuu mutkattomasti ja täyttää varmasti. Valmista käristyksen kaveriksi täyteläinen perunamuusi ja lisää lautaselle vielä puolukkasurvosta sekä maustekurkkuja!
Nyhtökaura on yksi ensimmäisistä suomalaisista kasviproteiini-innovaatioista, joista kiinnostuivat merkittävästi myös muut kuin kasvissyöjät. Se on valmistettu kaurasta, herneestä ja härkäpavusta. Siinä on runsaasti proteiinia, ja se sopii tämän näppärän kiusauksen lisäksi myös monenlaisiin muihin ruokiin, kuten pastakastikkeisiin, laatikkoruokiin ja salaatteihin.
Edullisemman version käristyksestä voit valmistaa juustohöylällä ohuiksi siivuiksi leikatusta marinoidusta tai savutofusta. Paista tofusiivuja margariinissa tai öljyssä, kunnes ne ovat pinnaltaan rapeita ja saaneet kauniin värin. Jätä vesi ja kasvisliemi pois reseptistä.
Nyhtökaura-käristys ja perunamuusi
Perunamuusi
- 8–10 jauhoista perunaa
- 2 dl kaurakermaa
- 2 rkl kasvimargariinia
- 0,5 tl suolaa
Nyhtökaura-käristys
- 2 rkl kasvimargariinia
- 240 g Nyhtökauraa (maustamaton)
- 2 dl vettä
- 1 kasvisliemikuutio
- 0,25 tl jauhettua maustepippuria
Lisäksi
- puolukkasurvosta tai -hilloa
- maustekurkkuja
Kuori perunat ja keitä ne pehmeäksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada suurin osa keitinvedestä pois, mutta jätä tilkka kattilan pohjalle. Lisää joukkoon kaurakerma sekä margariini ja soseuta. Mausta suolalla.
Aloita käristyksen teko kasvisliemestä. Kuumenna vesi ja liota siihen kasvisliemikuutio.
Sulata paistinpannulla margariini ja paista Nyhtökauraan väriä pintaan. Lisää kasvisliemi ja maustepippuri. Anna muhia niin kauan, että liemi on imeytynyt Nyhtökauraan.
Kokoa annos lautaselle lusikoimalla Nyhtökaura-käristystä perunamuusin seuraksi ja tarjoile puolukkasurvoksen sekä maustekurkkujen kanssa.
Erityisruokavaliot
- Gluteeniton: Käytä perunamuusiin gluteenitonta kasvikermaa (esim. Fazer Aito). Nyhtökaura on ollut gluteeniton keväästä 2024 lähtien. Käristyksen voi valmistaa myös tofusta (ks. reseptin esittely) tai maustetuista Härkis-härkäpapusuikaleista tai -murusta ilman vettä ja kasvislientä.