Kuvassa on lautasella perunamuusia, jonka päällä on Nyhtökaura-käristystä, puolukkahilloa sekä maustekurkkuviipaleita. Kuvan reunassa on toinen samanlainen annos, mutta se ei näy kokonaan. Lautasten vieressä on voidellut pyöreät leivät. Pöydällä on myös maustekurkkupurkki.
Resepti ja kuva: Reseptin on Vegaanihaasteelle laatinut ja kuvannut Paula Heinonen, Pidempi korsi.Annoksia: 4

Nyhtökaura-käristys ja perunamuusi

Nyhtökaura-käristys valmistuu mutkattomasti ja täyttää varmasti. Valmista käristyksen kaveriksi täyteläinen perunamuusi ja lisää lautaselle vielä puolukkasurvosta sekä maustekurkkuja! 

Nyhtökaura on yksi ensimmäisistä suomalaisista kasviproteiini-innovaatioista, joista kiinnostuivat merkittävästi myös muut kuin kasvissyöjät. Se on valmistettu kaurasta, herneestä ja härkäpavusta. Siinä on runsaasti proteiinia, ja se sopii tämän näppärän kiusauksen lisäksi myös monenlaisiin muihin ruokiin, kuten pastakastikkeisiin, laatikkoruokiin ja salaatteihin.

Edullisemman version käristyksestä voit valmistaa juustohöylällä ohuiksi siivuiksi leikatusta marinoidusta tai savutofusta. Paista tofusiivuja margariinissa tai öljyssä, kunnes ne ovat pinnaltaan rapeita ja saaneet kauniin värin. Jätä vesi ja kasvisliemi pois reseptistä.

Nyhtökaura-käristys ja perunamuusi

Perunamuusi

  • 8–10 jauhoista perunaa
  • 2 dl kaurakermaa
  • 2 rkl kasvimargariinia
  • 0,5 tl suolaa

Nyhtökaura-käristys

  • 2 rkl kasvimargariinia
  • 240 g Nyhtökauraa (maustamaton)
  • 2 dl vettä 
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 0,25 tl jauhettua maustepippuria

Lisäksi

  • puolukkasurvosta tai -hilloa
  • maustekurkkuja

Kuori perunat ja keitä ne pehmeäksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada suurin osa keitinvedestä pois, mutta jätä tilkka kattilan pohjalle. Lisää joukkoon kaurakerma sekä margariini ja soseuta. Mausta suolalla.

Aloita käristyksen teko kasvisliemestä. Kuumenna vesi ja liota siihen kasvisliemikuutio.

Sulata paistinpannulla margariini ja paista Nyhtökauraan väriä pintaan. Lisää kasvisliemi ja maustepippuri. Anna muhia niin kauan, että liemi on imeytynyt Nyhtökauraan.

Kokoa annos lautaselle lusikoimalla Nyhtökaura-käristystä perunamuusin seuraksi ja tarjoile puolukkasurvoksen sekä maustekurkkujen kanssa.

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä perunamuusiin gluteenitonta kaurakermaa (esim. Elovena tai Fazer Aito). Nyhtökauraa ei ole valmistettu puhdaskaurasta, joten se ei sovellu keliaakikoille. Nyhtökauran sijaan käristyksen voi valmistaa tofusta (ks. reseptin esittely) tai maustetuista Beanit-suikaleista tai -murusta ilman vettä ja kasvislientä.
Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles