Kuvassa on lautasella ja erillisessä paperikääreessä kaksi vohveliraudassa paahdettua toastia, jotka on halkaistu. Lautasella on myös parsakaalisalaattia. Lautasen takana on kulhossa soijarouhetäytettä, toisessa kulhossa parsakaalisalaattia sekä vohvelirauta.
Resepti ja kuva: Reseptin on Vegaanihaasteelle laatinut ja kuvannut Aino Sihtola, Vegaanin ruokavuosi.Annoksia: 4

Rapeat soijarouhetoastit ja parsakaalisalaatti

Soijarouheesta saa herkullista ja mehevää, kun sen paistaa ensin kuivana öljyssä ja turvottaa sitten mausteiden kera. Tällä tavoin valmistettu soijarouhetäyte sopii loistavasti rapeiden toastien väliin. Valmista toastien kaveriksi myös ihana parsakaalisalaatti!

Jos haluat oikaista, voit käyttää sipulin sijasta muutaman teelusikallisen sipulijauhetta. Täytteiden joukkoon voi lisätä myös valmista tex mex -mausteseosta. Jos sinulla ei ole papuja saatavilla tai haluat jättää ne pois, lisää soijarouheen määrää puolella desilitralla.

Toastit valmistuvat näppärästi vohveliraudalla tai voileipägrillillä, mutta ne voi paistaa myös öljytyllä paistinpannulla noin puolella teholla. Paina leipää tiiviimmäksi esimerkiksi lastalla paistamisen alkuvaiheessa. Paista leivät molemmin puolin kauniin ruskeaksi. Soijarouhetäyte käy myös lämpimiin voileipiin, jotka kypsennetään uunissa.

Rapeat soijarouhetoastit

  • 16 viipaletta täysjyväpaahtoleipää
  • puolikas (puna)sipuli
  • 0,25–0,5 dl rypsiöljyä
  • 2 dl soijarouhetta
  • n. 2 dl vettä
  • 0,5 prk (á 380 g) käyttövalmiita musta- tai kidneypapuja
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 4 rkl tomaattipyrettä 
  • 0,5 tl mustapippuria
  • kuivattua oreganoa
  • kuivattua basilikaa 
  • ripaus suolaa 
  • ketsuppia 
  • halutessasi n. 100 g vegejuustoa (esim. OddlygoodIlo tai Porlammin)

Tee ensiksi täyte. Kuori ja hienonna sipuli hienoksi silpuksi. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipulia ja kuivaa soijarouhetta hetken aikaa. Lisää vettä joukkoon puolen desin erissä ja vasta, kun edellinen erä on imeytynyt rouheeseen. Huuhtele sekä valuta pavut ja lisää ne pannulle. Mausta soijakastikkeella, tomaattipyreellä, mustapippurilla, suolalla ja kuivatuilla yrteillä. Siirrä täyte pois liedeltä ja anna sen hieman jäähtyä.

Aseta kaksi paahtoleipäviipaletta vierekkäin. Levitä leipien pintaan hieman ketsuppia ja halutessasi vegejuustoraastetta. Lusikoi soijarouhetäytettä toiselle leipäviipaleelle reiluksi kerrokseksi ja tasoittele pinta. Käännä toinen leipä täytteen päälle.

Kuumenna voileipägrilli tai vohvelirauta. Aseta leipä grillille ja paina tiiviimmäksi. Paista, kunnes leipä on saanut väriä. 

Tarjoa parsakaalisalaatin sekä tuoreiden kasvisten kera.

Parsakaalisalaatti

  • 1 parsakaali
  • puolikas punasipuli
  • 1 rkl rypsiöljyä (+öljyä parsakaalin paistamiseen)
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • ripaus sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 2 rkl kapriksia
  • 2 rkl auringonkukansiemeniä

Huuhtele parsakaali ja poista sen kovin kanta. Nypi parsakaali pieniksi nupuiksi ja lohko sen varsiosa samankokoisiksi paloiksi. Wokkaa parsakaali kevyesti pannulla öljyssä. Lisää vähän vettä pannulle ja peitä kannella. Anna parsakaalin kypsyä hieman ja siirrä sitten hellalta. Jäähdytä. 

Kuori ja pilko punasipuli. Lisää pilkotun punasipulin joukkoon öljy, omenaviinietikka, sokeri, suola ja mustapippuri. Sekoita ja lisää kaprikset sekä auringonkukansiemenet. 

Sekoita hieman jäähtyneet parsakaalit maustettujen punasipulien joukkoon. Tarjoa salaatti toastien kanssa. 

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä gluteenitonta leipää. Soijakastike sopii useimmille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa olisikin käytetty vehnää, mutta valitse tarvittaessa tuote, joka on merkitty gluteenittomaksi.
  • Soijaton: Käytä soijarouheen tilalla Hernistä tai Vegesun herneproteiinirouhetta. Soijakastikkeen tilalla voi käyttää Foodinin umamikastiketta, kasvisfondia tai maun mukaan suolaa.
Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles