Kuvassa on putkipastaa oranssiin taittavalla vegekebabkastikkeella, edamamepapuja, kirsikkatomaatin puolikkaita sekä salaattia lautasella. Lautasen vieressä on lusikka ja haarukka, basilikan lehtiä ja kirsikkatomaatin puolikkaita lasipurkissa sekä kirsikkatomaatteja pienessä metallikorissa.
Resepti ja kuva: Reseptin on Vegaanihaasteelle laatinut ja kuvannut Aino Sihtola, Vegaanin ruokavuosi.Annoksia: 4

Seitan-sienipasta yrttiöljyllä

Seitan-sienipasta on herkullinen ja nopea arkiruoka, joka maistuu kaikille. Tämä herkkusienillä täydennetty ja yrttiöljyllä viimeistelty ruoka sopii myös viikonloppuun ja valmistuu lähes yhtä pikaisesti kuin pasta kiehuu!

Voit halutessasi ohittaa yrttiöljyn valmistamisen lisäämällä ruokaan lopuksi tuoreita yrttejä tai jättää ne pois. Kastikkeen joukkoon voi lisätä paseerattua tomaattia tai toisen purkin kaurakermaa. Jos et pidä sienistä, voit jättää ne pois tai käyttää niiden tilalla esimerkiksi kesäkurpitsaa tai munakoisoa.

Seitanpohjaista eli vehnäproteiinista (gluteenista) tehtyä vegekebabia myydään useita eri merkkejä monissa kaupoissa. Yleisimpiä ovat Vöner, Vegem ja Santun seitan. Ne sopivat esimerkiksi kastikkeisiin, kiusauksiin, wrappeihin ja pitsaan. Ne ovat parhaimmillaan nopeasti pannulla paistettuina, mutta niitä voi syödä vaikka suoraan paketista esimerkiksi leivän päällä tai salaatissa.

Seitanin sijaan ruoan voi valmistaa myös muista kasviproteiineista. Katso erityisruokavalio-ohjeistuksesta vinkkejä.

Seitan-sienipasta yrttiöljyllä

  • 250 g kuivapastaa
  • 2 isoa porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 1 pkt tuoreita herkkusieniä
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 pkt seitankebablastuja (esim. Vöner, Vegem tai Santun seitan)
  • 2–2,5 dl kaurakermaa
  • 70 g tomaattipyrettä
  • ripaus suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl kuivattua timjamia ja/tai basilikaa

Yrttiöljy

  • yhden basilikapuntin lehdet
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • ripaus suolaa
  • ripaus pippuria

Laita pastavesi kiehumaan ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja kuutioi porkkanat ja sipuli. Viipaloi sienet.

Kuumenna laakea paistinpannu. Kuullota porkkana ja sipuli öljyssä. Lisää viipaloidut sienet. Paista ja anna hautua hetki kannen alla, kunnes sienistä on haihtunut sopivasti nestettä. Lisää kebablastut ja paista, kunnes lastut ovat saaneet väriä.

Lisää pasta, kaurakerma ja tomaattipyre paistinpannulle. Huuhtele myös tyhjät tölkit vesitikalla ja lisää pannulle. Sekoita, hauduta hetki ja mausta. 

Valmista yrttiöljy soseuttamalla sen ainekset tasaiseksi sauvasekoittimella.

Tarjoile pasta yrttiöljyn ja raikkaiden vihannesten kera.

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Seitanin pääraaka-aine on gluteeni, joten se ei käy keliaakikoille tai muille gluteenille herkille. Voit käyttää myös juustohöylällä ohueksi viipaloitua marinoitua tai savutofua. Aloita ruoan valmistaminen paistamalla tofu ensimmäisenä pinnaltaan rapeaksi. Voit kokeilla seitanin sijaan myös Görans vegelastua. Käytä gluteenitonta kasvikermaa (esim. Fazer Aito).
  • Soijaton: Vegemin ja Vönerin seitankebabit ovat soijattomia. Jos tarvitset sekä soijattoman että gluteenittoman tuotteen, kokeile Hernistä. Voit lisätä sen kuivana muiden ainesten sekaan kastikkeeseen, lisätä maun mukaan suolaa ja muita mausteita sekä lisätä tarvittaessa vettä. Myös Härkis-härkäpapusuikaleet käyvät seitanlastujen tilalle.
Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles