Tomaattinen parsakaalisosekeitto ja kikherneletut
Valkoiset pavut sopivat erityisen hyvin sosekeittoon, kuten tähän herkullisen pehmeään tomaattikeittoon. Punertavasta väristään huolimatta keitto sisältää myös vihreän kasviksen eli parsakaalia! Voit halutessasi pilkkoa keittoon myös muutaman tuoreen tomaatin ennen soseuttamista.
Keiton kanssa voi tarjoilla kikhernelettuja! Niiden pääraaka-aine on kikhernejauho, jonka muita nimiä ovat gramjauho sekä besan. Yleisimmät merkit ovat perusruokakauppojen Foodin ja Sevan. Useimmat aasialaiset erikoisliikkeet myyvät sitä myös, ja niissä se on hyvin edullista.
Tomaattinen parsakaalisosekeitto
- 2 punasipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl rypsiöljyä
- 1 parsakaali
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 tlk (500 g) paseerattua tomaattia
- 1 tlk (n. 280 g) keitettyjä isoja valkoisia papuja
- 1 rkl punaviinietikkaa
- 0,5 tl mustapippuria
- 2–2,5 dl kaurakermaa
Kuori ja pilko sipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulit. Pilko parsakaali pieniksi palasiksi ja lisää kattilaan. Kaada n. 2 dl vettä päälle ja lisää kasvisliemikuutio. Keitä, kunnes parsakaali alkaa olla pehmeää eli noin 8 minuuttia.
Lisää paseerattu tomaatti sekä valkoiset pavut. Lisää mausteet ja anna kiehua 5–10 minuuttia. Lisää kaurakerma ja soseuta hienoksi.
Tarjoa kuumana kikhernelettujen tai tuoreen leivän kanssa.
Kikherneletut
- 2 dl kikhernejauhoja
- 0,5 tl suolaa
- ripaus mustapippuria
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 dl vettä
- paistamiseen oliiviöljyä
Mittaa kikhernejauhot, suola ja pippuri astiaan. Kuori valkosipulinkynsi ja hienonna se pieneksi hakkelukseksi. Lisää kikhernejauhojen sekaan valkosipulihakkelus ja öljy.
Lisää lopuksi vesi joukkoon pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Anna taikinan tekeytyä n. 10 minuuttia.
Kuumenna öljy paistinpannulla, ja annostele siihen neljäsosa taikinasta. Paista kullanruskeaksi molemmin puolin. Paista loput letut samoin ja tarjoile keiton kera.
Erityisruokavaliot
- Gluteeniton: Käytä gluteenitonta kasvikermaa (esim. Fazer Aito).