Kuvassa on uunipellillä vegepyöryköitä sekä uunijuureksia eli punajuurta, palsternakkaa ja porkkanaa. Näistä on koottu annos lautaselle pellin viereen. Lautasella on lisäksi valkoista dippiä sekä tuoresalaattia, jossa on parsakaalia ja retiisiä.
Resepti ja kuva: Reseptin on Vegaanihaasteelle laatinut ja kuvannut Elina Innanen, Chocochili.Annoksia: 4

Uunijuurekset, vegepullat ja papudippi

Uunijuurekset on helppo ja herkullinen tapa käyttää hyödyksi jääkaapin perukoilla lojuvat juurekset. Ja mikä parasta, valmiit vegepyörykät kypsyvät samalla pellillä! Valkoisista pavuista tehty dippi on erityisen hyvää, joten tee huoletta tupla-annos ja käytä levitteenä, dippinä tai muiden aterioiden lisukkeena.

Vegepyöryköitä on saatavilla monenlaisia erilaisille makumieltymyksille. Naturli veggie balls, Apetit kasvisjauhispyörykät ja Meeat Muu pyörykät maistuvat heille, jotka kaipaavat lihamaista pyörykkää. Baba falafelit, Sakesushi parsakaalipyörykät, Boltsi kaura-siemenpyörykät tai Apetit punajuuripyörykät puolestaan heille, jotka etsivät perinteisempiä kasvispyöryköitä.

Paksumpia turkkilais- ja kreikkalaistyyppisiä vegejogurtteja on saatavilla muutamia eri vaihtoehtoja, kuten kaurapohjaiset Oatly havregurt turkkilainen ja Fazer Aito greek style sekä soijapohjainen Alpro turkish style.

Uunijuurekset

  • 1,2 kg juureksia (esim. perunaa, punajuurta, bataattia, porkkanaa ja palsternakkaa)
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl kuivattua rosmariinia tai timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria (myllystä)
  • 400 g vegepyöryköitä

Papudippi

  • 1 tlk (230 g) keitettyjä valkoisia papuja
  • 1 dl turkkilais- tai kreikkalaistyyppistä kaurajogurttia
  • 2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 pieni valkosipulinkynsi
  • 1 ruukku lehtipersiljaa
  • suolaa

Harjaa juurekset puhtaiksi juuresharjalla ja leikkaa ne lohkoiksi. Punajuuri kypsyy hieman muita hitaammin, joten leikkaa se vähän muita pienemmiksi paloiksi. 

Pyörittele juurekset uunipellillä leivinpaperin päällä öljyssä. Mausta kuivatulla rosmariinilla sekä suolalla ja pippurilla. Paahda juureksia 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes juurekset ovat pehmeitä ja saaneet väriä pintaansa. 

Lisää vegepyörykät uunipellille paiston loppuvaiheessa. Jos käytät pakastepyöryköitä, laita ne uuniin 10–15 minuutiksi, muille pyöryköille riittää 5 minuuttia. 

Valmista dippi sillä välin, kun kasvikset ovat uunissa. Huuhtele ja valuta pavut. Laita kaikki aineet korkeareunaiseen astiaan ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarjoa dippi pyöryköiden ja juureslohkojen kanssa. 

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Boltsia lukuun ottamatta kaikki ohjeessa mainitut pyörykät ovat gluteenittomia. Ohjeessa mainittuja kaurajogurtteja ei ole valmistettu puhdaskaurasta, joten niitä ei suositella keliaakikoille. Voit käyttää niiden tilalla esimerkiksi Pirkka kaurafraichea, Fazer Aito ruokafraichea tai soijapohjaista Planti sour dreamia.
Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles