Kuvassa on koristeellinen sininen lautanen, jossa on täytetty uuniperuna, keltaisen paprikan suikaleita, paistettua lehtikaalia sekä pienessä kulhossa lisää täytettä. Täyte on väriltään vaalean ruskeaa ja siinä on aurinkokuivatun tomaatin ja Herniksen paloja. Lautasen vieressä on lusikka ja toisella puolella uunivuoka, jossa on toinen täytetty uuniperuna.
Resepti ja kuva: Reseptin on Vegaanihaasteelle laatinut ja kuvannut Aino Sihtola, Vegaanin ruokavuosi.Annoksia: 4

Uuniperunat Hernis-täytteellä

Hernis on monikäyttöinen, edullinen ja hyvin säilyvä kasviproteiini, joka sopii niin lämpimiin kuin kylmiinkin ruokiin. Tässä reseptissä Herniksestä valmistuu herkullinen uuniperunoiden täyte. Jos täytettä jää yli, se sopii mainiosti eväsleipien väliin!

Voit käyttää Herniksen tilalla myös Nyhtökauraa. Se on käyttövalmista sellaisenaan, joten voit ohittaa turvottamisen ja jättää kasvisliemikuution pois reseptistä. Lisää täytteeseen maun mukaan suolaa, sillä maustamattomassa Nyhtökaurassa ei itsessään ole lisättyä suolaa. 

Perunoiden kypsennysaikaa voi lyhentää noin puoleen, kun ne esikypsentää mikrossa! Pistele huuhdeltuihin perunoihin reikiä haarukalla ja kypsennä mikrossa täydellä teholla mikrokuvun alla (ilman foliota) kolmesta neljään minuuttia ennen uuniin laittamista.

Uuniperunat Hernis-täytteellä

  • jauhoisia isohkoja perunoita neljälle
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 pss Hernistä
  • 3 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja (öljyyn säilöttyjä) 
  • pätkä purjoa
  • 200 g kaurafraichea (esim. Oatly tai Pirkka)
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 1,5 tl currya
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 0,5 tl mustapippuria
  • n. 200 g lehtikaalia
  • öljyä ja suolaa lehtikaalin valmistamiseen

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pese perunat ja kääri ne folioon. Kypsennä perunoita uunissa noin 30 minuuttia. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja kypsennä vielä 30–60 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.

Perunoiden kypsyessä valmista täyte. Kuumenna öljy pannulla ja lisää Hernis-suikaleet. Kuumenna vesi vedenkeittimessä ja kaada desi vettä pieneen astiaan. Liuota kasvisliemikuutio veden joukkoon ja lisää neste pannulle. Lisää vielä loppu vesi, ja kun neste on imeytynyt, siirrä pannu pois levyltä. Anna jäähtyä.

Hienonna aurinkokuivatut tomaatit pieniksi kuutioiksi. Pese purjo huolellisesti ja hienonna renkaiksi. Lisää jäähtyneen Herniksen joukkoon aurinkokuivatut tomaatit, purjo, kaurafraiche, sipulijauhe, curry, sitruunamehu ja mustapippuri. Kääntele tasaiseksi ja tarkista maku. Siirrä jääkaappiin maustumaan. 

Huuhtele lehtikaalit, ja leikkaa pois kova lehtiruoti. Revi lehdet suupaloiksi kulhoon. Lisää tilkka öljyä ja ripaus suolaa ja kääntele aineet keskenään. Kuullota nopeasti pannulla. 

Kun perunat ovat kypsiä kuori uuniperunat foliosta ja tee perunan keskelle ristiviillot. Raota perunaa hieman, jotta keskelle syntyy tilaa täytteelle. Lusikoi täytettä perunalle ja viimeistele paistetulla lehtikaalilla. Tarjoa tuoreiden kasvisten kera.

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä gluteenitonta kasvipohjaista fraichea (esim. Pirkka tai Deliciest) tai soijafraichea (esim. Planti). Nyhtökauraa ei ole valmistettu puhdaskaurasta, joten se ei sovi keliaakikoille.
Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles