Kuvassa on herkkusieniä puisella pöydällä. Niiden oikealla puolella on pöydällä suolaa ja pippureita. Kuvan vasemmassa laidassa näkyy pieni kaistale kukkakaalia, sipulia, valkosipulia ja lehtipersiljaa.

Sienet ovat kiva harrastus ja oiva lisä kokkailuun

Sienet ovat oivallinen raaka-aine kasvisruokiin. Saat tästä perustietoa eri sienistä ja vinkkejä niiden käyttöön!

Ruokakauppojen ympärivuotinen sienitarjonta

Tavallisista ruokakaupoista löytyy ympäri vuoden muun muassa viljeltyjä herkkusieniä, jotka ovat helppo raaka-aine ja klassikko erityisesti kesäisin grillattuina ja täytettyinä taikka grillivartaissa. 

Herkkusieniä on isoja ja pieniä, valkoisia ja ruskeita. Maun kannalta näillä ei ole juuri eroa, mutta ruoan ulkonäön ja sienten käyttötarkoituksen mukaan voi valita, mikä sopisi parhaiten. 

Portobellosienet ovat käytännössä isoiksi kasvaneita ruskeita herkkusieniä, eivätkä käyttötarkoitukseltaan eroa kovin paljoa tavallisista herkkusienistä. 

Lisäksi ympäri vuoden saattaa kaupasta löytyä esimerkiksi hyvin miedon makuisia osterivinokkaita, jotka voi leikata kolikon mallisiksi paloiksi, paistaa margariinin ja suolan kanssa ja nauttia vaikkapa pastan kera – muistuttavat yllättävät paljon kampasimpukoita koostumukseltaan! On myös olemassa viljelypölkkyjä, joiden avulla osterivinokkaita voi viljellä kotona ympäri vuoden. 

Siitakesieniä löytyy usein kauppojen irtolaareista, toisinaan myös rasioissa. Ne ovat erityisen suosittuja aasialaishenkisissä ruuissa.

Sienitarjonta sienisesongin aikaan

Sesonkiaikana kaupoista ja toreilta löytyy metsäsieniä, esimerkiksi suppilovahveroita ja kantarelleja ja toisinaan myös esimerkiksi tatteja

Sienestys on mukava harrastus

Sienestys metsässä itse on monien mielestä mukavaa puuhaa. Mikäli innostut, kerää kuitenkin ehdottomasti vain sieniä, jotka varmasti tunnistat. Monet sienet voivat olla hengenvaarallisen myrkyllisiä, joten älä kerää sieniä, joiden lajista ja oikeaoppisesta käsittelystä et ole aivan varma. 

Sienten kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, joten käytännössä sienestäminen on mahdollista kaikissa metsissä. 

Helpoimmin tunnistettavia sieniä ovat kantarelli, suppilovahvero, monenlaiset haperot ja eri tatit. Tatit ovat erityisen helposti tunnistettavia, eikä yksikään niistä ole myrkyllinen ja ne sopivat lukuisiin ruokiin. Tateista sappitatti kuitenkin on todella pahan makuinen ja saattaa pilata koko ruuan kitkerällä maullaan, vaikka sitä olisi ruuassa vain pieni määrä. Tateista voi turvallisesti ottaa pienen puraisun jo raakana heti metsässä, jotta tietää, onko kyseessä sappitatti vai jokin hyvän makuinen tatti. 

Suppilovahveron ja kantarellin lisäksi voidaan mainita myös herkullinen, mutta vaikeasti havaittava mustatorvisieni. Myös esimerkiksi lampaankääpä on oikein hyvä ruokasieni, jossa on melko lihamainen koostumus – siksi se sopii erityisen hyvin ruokiin lihan tilalle. 

Lampaankäävän lakin voi paistaa kokonaisena pannulla pihviksi vaikkapa hampurilaisen väliin eri mausteiden kera, tai sen voi suikaloida vaikkapa wokkiin. Lampaankäävän näköinen ja samalla tavoin valmistettava vaaleaorakas on myös hyvä ruokasieni. 

Metsäsienet täytyy puhdistaa kunnolla mullasta ja muusta maa-aineksesta, mitä niihin on metsässä voinut kertyä, sillä suussa narskuvat hiekanjyvät ja havunneulaset eivät ole välttämättä kovin miellyttävä kokemus.

Sienten avulla ruokiin saa helposti umamista makua!

Esimerkiksi kuivatut, jauhetut suppilovahverot toimivat todella hyvin vaikkapa soijarouheen tai minkä tahansa "lihamaisuuteen" pyrkivän ruoan maustamisessa. Myös tatit sopivat jauhettuna umamiseksi mausteeksi.

Voit lukea muista kasviperäisistä umamin lähteistä Vegaanihaasteen artikkelista.

Sienet ovat herkullisia, mutta sisältävät suhteellisen vähän energiaa

Sienissä on hyvin vähän energiaa. Usein kuulee väitettävän, että sienet olisivat hyvä proteiininlähde, mutta energiamääräänsä suhteutettuna sieniä saisi syödä valtavan määrän päivittäisen proteiinimäärän täyttymiseksi. 

Hyviä kasviperäisiä proteiininlähteitä löytyy muualtakin! Jos teet sienipastaa, ja haluat sen olevan kunnolla proteiinipitoinen, niin kaupoista löytyy erilaisia proteiinipastoja, joita voi tässä hyödyntää. Lue myös tämä Vegaanihaasteen artikkeli proteiinista ja kasvisruokavaliosta.

Joillekuille sienet voivat aiheuttaa vatsavaivoja

Sienet sisältävät trehaloosia eli sienisokeria, joka saattaa aiheuttaa vatsaoireita, jotka ovat samankaltaisia kuin esimerkiksi maitosokerista eli laktoosista oireita saavilla henkilöillä. 

Jotkut eivät vatsaoireiden vuoksi kykene syömään sieniä lainkaan. Toisaalta kaikki eivät pidä sienten mausta tai koostumuksesta muutenkaan. Sienet eivät ole välttämättömyys myöskään kasvisruokavalioissa, joten niistä ei ole pakko pitää. Kokeilla kuitenkin kannattaa, sillä sienet tuovat lisää monipuolisuutta keittiöön.

Mikäli kiinnostuit metsäsienten keräämisestä, lisätietoa löytyy esimerkiksi Suomen Sieniseuran sivuilta.
 

Voit myös kokeilla näitä reseptejä

Artikkelin on kirjoittanut sieni-intoilija Suvi Santala, jonka lempiresepti sienistä on Viimeistä murua myöten -blogin sieni-sipulipasta.


Kuva: Alexandr Dzyuba, unsplash.com

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles