Munkkirinkilöitä sydämen mallisella lautasella pöydällä, jonka maalipinta on kulunut

Mahtava vegevinkkipaketti vapuksi!

Vappu on aivan nurkan takana, joten kokosimme sinulle mahtavan tietopaketin parhaista vegevappuherkuista. Listassa on sekä kaupoista valmiina ostettavia tuotteita että reseptejä, joiden avulla herkut voi loihtia itse. Toivotamme sinulle oikein maittavaa ja mukavaa vappua!

Alla mainittuja tuotteita saa ihan tavallisista ruokakaupoista ja parhaiten kaikkein isoimmista marketeista. Kauppojen valikoimat voivat kuitenkin vaihdella.

Lista on päivitetty 20.4.2023
 

Kasvikset

Jos vappuusi kuuluu grillaamista, kokeile näitä vinkkejä kasvisten valmistamiseen! Jos sää ajaa grillaajat sisälle, valmistuvat nämä myös uunissa 200–225 asteessa grillivastuksen alla.

  • Leikkaa maissintähkät varovaisesti muutaman sentin paksuisiksi kiekoiksi, voitele öljyllä tai grillauskastikkeella ja grillaa n. 10 minuuttia. Voit sipaista valmiit kiekot margariinilla ja ripotella niiden päälle suosikkimausteitasi, kuten sitruunapippuria, mustapippuria tai valkosipulia. Myös sitruuna- ja limemehu sopivat hyvin maissin kanssa.
     
  • Kuori porkkanat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi. Marinoi mustapippurin, valkosipulin, öljyn, omenaviinietikan ja soijakastikkeen seoksessa tunnin ajan tai yön yli. Jos sinulla on nestemäistä savuaromia, voit lisätä sitäkin marinadin sekaan. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös jotain valmista grillaus- tai marinointikastiketta. Grillaa kypsiksi n. 10 minuuttia.
     
  • Leikkaa kukkakaali kahden senttimetrin paksuisiksi siivuiksi. Hiero siivujen pintaan öljyä ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Grillaa kypsiksi n. 10 minuuttia. Jos leikkaamisesta jää yli kukkakaalisilppua, voit kypsentää sen folionyytin sisällä öljyn ja mausteiden kera.
     
  • Halkaise kokonainen valkosipuli. Sivele halkaistuille pinnoille öljyä ja ripottele päälle suolaa. Laita valkosipulin puolikkaat folionyyttiin ja grillaa kypsiksi n. 15 minuuttia. Valkosipulin maku ja rakenne pehmenevät ja sitä voi käyttää levitteenä tai syödä pieninä makupaloina muiden grilliherkkujen kanssa.
     
  • Leikkaa parsoista pois niiden kuiva kanta ja sivele parsat öljyllä. Paahda grillissä muutaman minuutin ajan eli kunnes parsat ovat vielä vähän napakoita. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos haluat tarjoilla parsaa majoneesin kera, näet täältä paljon vegaanisia vaihtoehtoja.
     
  • Valmista kasvisvartaita, joissa on kesäkurpitsaa, paprikaa, sipulia, tomaatteja, herkkusieniä tai tuoretta ananasta. Voit halutessasi lisätä myös kuutioitua savutofua tai paloiteltuja seitanmakkaroita. Voit joko marinoida kasvikset etukäteen haluamassasi grillaus- ja marinointikastikkeessa tai vain sivellä kastiketta vartaisiin ennen paistamista ja sen aikana.
     

Nakit ja makkarat

Vegaaniset nakit ja makkarat sopivat niin perunasalaatin kaveriksi kuin hotdoginkin sisään.

Pyörykät

Vegeystävälliseen vappupöytään kuuluvat myös erilaiset pyörykät. Ne voi lämmittää pannulla, uunissa tai airfryerissa ja tarjoilla sellaisenaan tai vaikka ranskalaisten kanssa. Pyörykät sopivat myös salaatteihin.

Pihvit

Jos vappuusi kuuluu hampurilaisia, löytyy niiden sisuksiin monenlaisia vegepihvejä.


Jos haluat tehdä pyöryköitä itse, voit kokeilla näitä reseptejä.

Seitan

Proteiinipitoista seitania voi ostaa valmiina tai sitä voi myös tehdä itse. Se käy mm. kebabeihin, grilliin ja pannulle. Seitanin pääraaka-aine on vehnägluteeni, joten se ei käy keliaakikoille.

 

Tofu ja tempe

  • Tofu on jo monelle tuttu runsasproteiininen ja monikäyttöinen tuote. Sitä voi ostaa sekä maustamattomana että monin tavoin marinoituna ja maustettuna. Tempe sen sijaan on uudempi tulokas suomalaisessa keittiössä.

  • Useimpien suosikkeja ovat erilaiset savustetut ja kylmäsavutofut, joita saa niin perusmarketeista, Lidlistä kuin kasvisruokiin erikoistuneista kaupoistakin.

  • Valmiiksi marinoidut ja maustetut tofut ovat siitä mukavia, että niitä ei välttämättä tarvitse maustaa itse. Leikkaa marinoitu/maustettu tofu kuutioiksi tai siivuiksi ja paista joko sellaisenaan tai vartaassa.

  • Jos käytät maustamatonta tofua, se kannattaa kuivata hyvin ennen marinoimista ja kypsentämistä. Tofu imee itseensä paremmin makuja, kun siitä ensin poistetaan nestettä. Tofun voi kuivata yksinkertaisimmillaan painelemalla sitä kevyesti talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä. Voit myös asettaa tofun päälle lautasen sekä painon ja antaa nesteiden puristua hitaasti pois tofusta. Kolmas tapa on pakastaa tofu. Pakastettu ja sulatettu tofu muuttuu vähän pesusienimäiseksi, jolloin siitä on helppo puristaa pois paljon nestettä. Tofun voi marinoida valmiilla kastikkeella tai itsetehdyllä. Hyvän marinadin saa esimerkiksi öljystä, soijakastikkeesta, raastetusta inkivääristä sekä hienonnetusta chilistä ja valkosipulista.

  • Tempe on erityisesti indonesialaisessa keittiössä käytetty raaka-aine, joka on aivan vastikään saapunut suomalaisiin marketteihin. Perinteisesti sitä on valmistettu soijasta, mutta nyt saatavilla on suht yleisesti myös herneestä, härkäpavusta ja soijasta valmistettuja Jalotofun Jalotempejä. Tempen makuun saattaa joutua vähän totuttelemaan, sillä se poikkeaa maultaan ja rakenteeltaan paljon perinteisistä suomalaisen keittiön raaka-aineista ja myös yleisemmin tunnetusta tofusta. Hyvä tapa totutella tempeen on tehdä sille runsas marinadi ja paistaa tai grillata se rapeaksi.
     

Salaatit

Perunasalaatti sekä erilaiset muut salaatit kuuluvat monella vappupöytään joko valmiina kaupasta ostettuina tai itsetehtyinä. Seuraavat kaupoista valmiina ostettavat salaatit ovat täysin vegaanisia.

 

Jos haluat tehdä perunasalaatin itse, testaa näitä hyviä reseptejä:


Vinkki! Jos haluat tehdä salaatin omalla reseptillä, voit käyttää salaatin pohjana esimerkiksi maustamatonta soija- tai kaurajogurttia, kaurafraichea tai kananmunatonta valmismajoneesia. Majoneesia voi tehdä helposti myös itse esimerkiksi aquafabasta eli säilykepapujen liemestä!

 

Munkit ja muut leivonnaisherkut

Munkit, tippaleivät ja muut makeat ihanuudet ovat tietysti myös osa vapun viettoa. Vegaanisia versioita löytyy sekä ruokakaupoista että monista kahviloistakin. Aina voi myös leipoa herkut itse!

  • Lidlin paistopisteen munkkirinkilät, vadelmahillomukit ja pretzelit ovat vegaanisia.

  • Arnoldsin valikoimissa kanelisokeri original  ja mokka ovat vegaanisia. Joistakin Arnoldseista saa myös keltaisella pomadalla kuorrutettuja tipudonitseja. Arnoldsilta voi myös erikseen pyytää vegaanisen donitsin tummasuklaakuorrutteella.

  • Elosen possumunkit, Jokioisten possu-, hillo- ja rinkelimunkit sekä monet muut peruskaupoissa myytävät munkit ovat vegaanisia.

  • Munkit on helppo tehdä vegaanisena, kun käyttää taikinassa kaura- tai jotain muuta kasvimaitoa ja vaihtaa voin margariiniin tai öljyyn. Kamomillan konditoriassa on hyvä perusmunkkiresepti ja Chocochilissä kiva kookosmunkkiresepti.

  • Tippaleipiä saa valmiiksi vegaanisena vain satunnaisesti, mutta niitä voi tietysti leipoa myös itse esimerkiksi tällä reseptillä.
     

Lisää reseptejä!

Tutustu myös suosittujen vegaaniblogien vappureseptitarjontaan!

  • Pidempi korsi antaa vinkit kahdeksaan suolaiseen vappuherkkuun. Reseptien seassa on piirakoita, leipiä ja salaatteja.

  • Chocochili-blogin vappuresepteissä on niin salaatteja, suolaisia naposteltavia, jälkkäreitä kuin juomiakin.

  • Kamomillan konditoriasta saat munkki-, tippaleipä- ja muut leivonnaisvinkit. (Moni näistä leivonnaisista on mahdollista tehdä myös gluteenittomana.)

 

Kuva: Satu Saunio / Kamomillan konditoria, munkit

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles