Mahtava vegevinkkipaketti vapuksi!

Vappu on aivan nurkan takana, joten kokosimme sinulle mahtavan tietopaketin parhaista eläinystävällisistä vappuherkuista. Listassamme on sekä kaupoista valmiina ostettavia tuotteita että reseptejä, joiden avulla herkut voi loihtia itse. Toivotamme sinulle oikein maittavaa ja mukavaa vappua!

Listassamme mainittuja tuotteita saa ihan tavallisista ruokakaupoista ja parhaiten kaikkein isoimmista marketeista. Kauppojen valikoimat voivat kuitenkin vaihdella. Suosittelemme tutustumaan myös kasvisruokiin erikoistuneiden kauppojen tarjontaan, jos vain omalla paikkakunnallasi sellaisia on! Niiden valikoimissa on usein sellaisia tuotteita, kuten erikoisempia nakkeja ja pihvejä, joita ei myydä perusruokakaupoissa.

Kasvikset

Jos vappuusi kuuluu grillaamista, kokeile näitä vinkkejä! Jos sää ajaa grillaajat sisälle, valmistuvat nämä myös uunissa 200–225 asteessa grillivastuksen alla.

  • Leikkaa maissintähkät varovaisesti muutaman sentin paksuisiksi kiekoiksi, voitele öljyllä tai grillauskastikkeella ja grillaa n. 10 minuuttia. Voit sipaista valmiit kiekot margariinilla ja ripotella niiden päälle suosikkimausteitasi, kuten sitruunapippuria, mustapippuria tai valkosipulia. Myös sitruuna- ja limemehu sopivat hyvin maissin kanssa.

  • Kuori porkkanat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi. Marinoi mustapippurin, valkosipulin, öljyn, omenaviinietikan ja soijakastikkeen seoksessa tunnin ajan tai yön yli. Jos sinulla on nestemäistä savuaromia, voit lisätä sitäkin marinadin sekaan. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös jotain valmista grillaus- tai marinointikastiketta. Grillaa kypsiksi n. 10 minuuttia.

  • Leikkaa kukkakaali kahden senttimetrin paksuisiksi siivuiksi. Hiero siivujen pintaan öljyä ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Grillaa kypsiksi n. 10 minuuttia. Jos leikkaamisesta jää yli kukkakaalisilppua, voit kypsentää sen folionyytin sisällä öljyn ja mausteiden kera.

  • Halkaise kokonainen valkosipuli. Sivele halkaistuille pinnoille öljyä ja ripottele päälle suolaa. Laita valkosipulin puolikkaat folionyyttiin ja grillaa kypsiksi n. 15 minuuttia. Valkosipulin maku ja rakenne pehmenevät ja sitä voi käyttää levitteenä tai syödä pieninä makupaloina muiden grilliherkkujen kanssa.

  • Leikkaa parsoista pois niiden kuiva kanta ja sivele parsat öljyllä. Paahda grillissä muutaman minuutin ajan eli kunnes parsat ovat vielä vähän napakoita. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos haluat tarjoilla parsaa majoneesin kera, näet täältä paljon vegaanisia vaihtoehtoja.

Tofu ja tempe

Tofu on jo monelle tuttu runsasproteiininen ja monikäyttöinen tuote. Sitä voi ostaa sekä maustamattomana että monin tavoin marinoituna ja maustettuna. Tempe sen sijaan on uudempi tulokas suomalaisessa keittiössä.

  • Useimpien suosikkeja ovat erilaiset savustetut ja kylmäsavutofut, joita saa niin perusmarketeista, Lidlistä kuin kasvisruokiin erikoistuneista kaupoistakin.

  • Valmiiksi marinoidut ja maustetut tofut ovat siitä mukavia, että niitä ei välttämättä tarvitse maustaa itse. Leikkaa marinoitu/maustettu tofu kuutioiksi tai siivuiksi ja paista joko sellaisenaan tai vartaassa.

  • Jos käytät maustamatonta tofua, se kannattaa kuivata hyvin ennen marinoimista ja kypsentämistä. Tofu imee itseensä paremmin makuja, kun siitä ensin poistetaan nestettä. Tofun voi kuivata yksinkertaisimmillaan painelemalla sitä kevyesti talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä. Voit myös asettaa tofun päälle lautasen sekä painon ja antaa nesteiden puristua hitaasti pois tofusta. Kolmas tapa on pakastaa tofu. Pakastettu ja sulatettu tofu muuttuu vähän pesusienimäiseksi, jolloin siitä on helppo puristaa pois paljon nestettä. Tofun voi marinoida valmiilla kastikkeella tai itsetehdyllä. Hyvän marinadin saa esimerkiksi öljystä, soijakastikkeesta, raastetusta inkivääristä sekä hienonnetusta chilistä ja valkosipulista.

  • Tempe on erityisesti indonesialaisessa keittiössä käytetty raaka-aine, joka on aivan vastikään saapunut suomalaisiin marketteihin. Perinteisesti sitä on valmistettu soijasta, mutta nyt saatavilla on suht yleisesti myös herneestä, härkäpavusta ja lupiinista valmistettuja Jalotofun Jalotempejä. Tempen makuun saattaa joutua vähän totuttelemaan, sillä se poikkeaa maultaan ja rakenteeltaan paljon perinteisistä suomalaisen keittiön raaka-aineista ja myös yleisemmin tunnetusta tofusta. Hyvä tapa totutella tempeen on tehdä sille runsas marinadi ja paistaa tai grillata se rapeaksi.

Seitan

Proteiinipitoista seitania voi ostaa valmiina tai sitä voi tehdä itse gluteenijauhoista.

  • Vöner, Vegem ja Santun seitan valmistavat kaikki seitankebabia. Tuotteiden saatavuus vaihtelee kaupan ja kaupungin mukaan. Kebabin voi kuumentaa pannulla ja käyttää vaikkapa pitaleipien täytteenä kasvisten ja hyvien kastikkeiden kera.

  • Seitankebabia voi valmistaa myös itse esimerkiksi tällä ohjeella.

  • Jos haluat seitanpihvejä, voit kokeilla esimerkiksi näitä pippurisia seitanpihvejä. Pihvit voi grillata tai valmistaa pannulla.

  • Jos taas haluat valmistaa vapuksi voileipiä, piirakkaa tai pitsaa mausteisella seitanmakkaralla, testaa tätä ohjetta.

  • Jos kaipaat gluteenitonta vaihtoehtoa seitanille, kokeile tätä ohjetta.

Nakit ja makkarat

Vegaaniset nakit ja makkarat sopivat niin perunasalaatin kaveriksi kuin hotdoginkin sisään.

Huomaathan, että ihan kaikki kaupoissa myytävät kasvisnakit eivät ole vegaanisia, vaan osassa niistä on käytetty kananmunaa. Asia selviää helposti tuoteselosteesta. Kaikki listaamamme tuotteet ovat kuitenkin täysin kasviperäisiä.

Jos haluat tehdä nakkeja ja makkaroita itse, voit kokeilla näitä reseptejä.

Pyörykät

Vegaanin vappupöytään kuuluvat myös erilaiset pyörykät. Ne voi lämmittää pannulla tai uunissa ja tarjoilla sellaisenaan tai vaikkapa osana salaattia!

Näitä pyöryköitä on helposti saatavilla monista ruokakaupoista.

Jos haluat tehdä pyörykät itse, voit kokeilla näitä reseptejä.

Salaatit

Perunasalaatti sekä erilaiset muut salaatit kuuluvat monella vappupöytään joko valmiina kaupasta ostettuina tai itsetehtyinä. Seuraavat kaupoista valmiina ostettavat salaatit ovat täysin vegaanisia.

Jos haluat tehdä perunasalaatin itse, on tässä siihen hyviä vaihtoehtoja.

Sipsit ja dipit

Ruokakaupoissa on tosi paljon sipsivalikoimaa myös vegaaneille eikä meidän tarvitse jäädä vaille dippiäkään!

  • Perunapohjaisten sipsien rinnalle on tullut lyhyen ajan sisällä tosi paljon mielenkiintoisia uutuuksia, kuten linssi-, hummus-, kaura-, banaani- ja ruissipsejä.

  • Sipsien joukossa on myös sellaisia makuja, joiden ei heti ajattelisi olevan vegaanisia, mutta niin vain nekin ovat täysin kasviperäisiä. Esimerkiksi Pringles Smokey Bacon, Estrella kermaviili & sipuli -linssisipsit, Indian Nacho Cheese -maissilastut ja Linkosuon Sour cream & onion -kaurasipsit ovat kaikki vegaanisia.

  • Dippijauheissakin on paljon valinnanvaraa. Esimerkiksi Taffel Valkosipuli, Sweet chili sekä 3 sipulia, Estrellan Holiday sekä Roasted Onion dipmix, Lidlin Crusti Croc Barbecue, Taco, Valkosipuli sekä American, Rainbow’n Onion & Chili, Garlic, Taco sekä American, Pirkka Valkosipuli, Taco, American sekä Paahdettu sipuli ja Poppamiehen Blue Cheese Dip ovat kaikki vegaanisia.

  • Dippijauheen voi sekoittaa Oatlyn tai Yosan kaurafraicheen, maustamattomaan soija- tai kaurajogurttiin tai kauratuorejuustoon. Osa käyttää dipin pohjana myös Alpron Go on -soijarahkaa, vaikka siinä onkin vieno vaniljan maku ja vähän makeutta.

  • Näet tarkan sipsi- ja dippijauhelistan Vegaanituotteet-sivulta.

Munkit ja muut leivonnaisherkut

Munkit, tippaleivät ja muut makeat ihanuudet ovat tietysti myös osa vapun viettoa. Niidenkään nauttimista ei tietenkään tarvitse lopettaa, vaikka olisikin vegaani.

  • Lidlin paistopisteen munkkirinkilät ja pretzelit ovat vegaanisia.

  • Arnoldsin valikoimissa kanelisokeri original sekä kanelisokeri jammy ovat vegaanisia. Joistakin Arnoldseista voi vielä saada keltaisella pomadalla kuorrutettuja tipudonitseja.

  • Elosen possumunkit, Jokioisten possu-, hillo- ja rinkelimunkit sekä monet muut peruskaupoissa myytävät munkit ovat myös vegaanisia.

  • Munkit on helppo tehdä vegaanisena, kun käyttää taikinassa kaura- tai jotain muuta kasvimaitoa ja vaihtaa voin margariiniin tai öljyyn. Kamomillan konditoriassa on hyvä perusmunkkiresepti ja Chocochilissä kiva kookosmunkkiresepti.

  • Tippaleipiä saa valmiiksi vegaanisena vain satunnaisesti, mutta niitä voi tietysti leipoa myös itse esimerkiksi tällä reseptillä.

Juomat

Vapun juhlamieltä nostatetaan myös herkullisilla juomilla. Tässä meidän vinkkimme! Huomaathan, että osa resepteistä sisältää alkoholia.

  • Mansikka-persikkadrinkki

  • Kotitekoinen kookos-Baileys (Baileys valmistaa nykyisin myös vegaanista versiota juomastaan, mutta sitä ei toistaiseksi saa Suomesta.)

  • Jäätelökahvi

  • Mustikkajäätee

  • Joissakin kaupan simoissa on hunajaa, joten jos haluat välttää sen käyttöä, suosittelemme lukemaan tuoteselosteen. Hunajattomia simoja ovat esimerkiksi Spring sima 1,5 l, Marli sima 0,75 l, Wanhan Porvoon Fabriikki sima 0,95 l, Kaskein juhlasima 1 l sekä Kaskein luomusima 0,7 l.

  • Voit myös tutustua listaan vegaanisista alkoholijuomista Vegaanituotteet-sivulla.

Lisää reseptejä!

Tutustu myös suosittujen vegaaniblogien vappureseptitarjontaan!

  • Pidempi korsi antaa vinkit kahdeksaan suolaiseen vappuherkkuun. Reseptien seassa on piirakoita, leipiä ja salaatteja.

  • Chocochili-blogin vappumenu sisältää niin salaatteja, suolaisia naposteltavia, jälkkäreitä kuin juomiakin.

  • Kamomillan konditoriasta saat munkki-, tippaleipä- ja muut leivonnaisvinkit. (Osa näistä leivonnaisista on mahdollista tehdä myös gluteenittomana.)

 

Kuva: Satu Saunio / Kamomillan konditoria, munkit

Munkkirinkilöitä sydämen mallisella lautasella pöydällä, jonka maalipinta on kulunut