Mitä raejuuston tilalle?
Meillä on sekä hyviä että huonoja uutisia! Huono uutinen on se, että vegaanista versiota raejuustosta ei voi tällä hetkellä ostaa valmiina kaupasta. Hyvä uutinen on se, että ilmankin pärjää, sillä raejuuston tilalla voi käyttää monenlaista muuta.
Mitä keiton päälle voi laittaa?
Keiton päälle voi raejuuston sijaan laittaa vaikkapa jotain näistä:
- Kaura- tai soijapohjaista ranskankermaa, esim. Oatly iMat Fraiche tai Planti Sour Dream
- Turkkilaistyyppistä kaurajogurttia, Oatly Havregurt turkkilainen
- Maustamatonta soija- tai kaurajogurttia, esim. Alpro, Rainbow, Planti, Friendly Vikings
- Pähkinästä valmistettua “vegeparmesaania”
- Paahdettuja kikherneitä
- Murusteltua tofua joko sellaisenaan tai paistettuna
- Cashewpähkinöitä, saksanpähkinöitä, suolapähkinöitä tai siemensekoitusta
- Paahdettua sipulia
- Krutonkeja eli pieniä rapeita leipäpalasia
- Kaurakermaa
- Vegaanista tuorejuustoa, esim. Oatly, Violife, Sheese tai Ilo
Mitä puuroon raejuuston tilalle?
Puuro itsessään on jo yllättävän proteiinipitoista, mutta jos kaipaat puuroosi lisäproteiinia, kokeile näitä! Mukana on myös muutama vähän jännempi vaihtoehto.
- Maapähkinävoita tai paahdettuja maapähkinöitä
- Kuorittuja hampunsiemeniä
- Muita siemeniä tai pähkinöitä
- Mantelijauhoa
- Tahinia eli seesaminsiementahnaa
- Härkäpapugranolaa
- Maustamatonta soijajogurttia tai soijarahkaa
- Proteiinijauhetta
- Kikherneitä tai kikhernejauhoista tehtyä “vegeomelettia”
- Murusteltua maustamatonta tofua
- Keitettyjä punaisia linssejä
- Soijapapuhiutaleita
- Soijarouhetta tai herneproteiinirouhetta
- Kun Fazer Yosa Kaurapala tulee kehitystauolta, kokeile myös sitä!
Raetofua?
Maustamattomasta tofusta voi tehdä vegeversion raejuustosta ja käyttää sitä lisukkeena, leivän päällä ja kaikkialla muualla, mihin eläinperäistäkin raejuustoa käyttäisi. Netissä on paljon ohjeita, muun muassa nämä:
- Vegaaninen versio -blogi
- It Doesn’t Taste Like Chicken -blogi (englanniksi)