Kuvassa on puisella lautasella hampurilainen, jonka toisen puolikkaan päällä on vegejuustoa ja toisen päällä vegepihvi. Puolikkaiden vieressä on avokadoa.

Miten voin luopua juustosta?

Juusto on ikiaikainen kompastuskivi monille vegaanisesta ruokavaliosta haaveilevalle. Jos olet yksi heistä, lue tästä vinkit, miten juustosta voi päästä eroon tai sen määrää vähentää!

Juuston syömisen lopettamiselle tai vähentämiselle on tosi paljon hyviä perusteluita. Juusto ei ole ravitsemuksellisesti välttämätöntä eikä etenkään isoina määrinä terveellistäkään. Juustolla on tosi iso ympäristö- ja ilmastojalanjälki. Maidon- ja samalla juustontuotantoon liittyy myös paljon eettisiä ja eläinsuojelullisia epäkohtia.

Vegaaniksi ei tarvitse ryhtyä yhdessä yössä

Jos juustosta luopuminen tuntuu vaikealta, keskity ensin muihin juttuihin. Etsi itsellesi lempireseptit, joissa ei ole punaista lihaa, kanaa, kalaa, kananmunia tai maitotuotteita – paitsi sitä juustoa. 

Etene rauhassa ja pikkuhiljaa resepti kerrallaan ja uusia makuja etsien. Sillä tavalla muutos tulee kuin itsestään osaksi omaa arkea.

Ruokavalion ei tarvitse olla joko/tai

Jos et vain voi elää ilman juustoa, voit silti pyrkiä jättämään muut eläinperäiset ruoat pois lautaseltasi. Vaikka söisit juustoa, sinun ei tarvitse syödä lihaa, maitoa tai kananmunia.

Vähennä juuston määrää

Entä jos söisit juustoa vähemmän kuin tähän asti? Voit syödä juustoa vaikka vain parina päivänä viikossa sen sijaan, että syöt sitä joka päivä. Tai sitten voit syödä juustoa yhden viipaleen kahden viipaleen sijaan. Voit myös varata juuston johonkin tärkeään hetkeen.

Kokeile, miltä tuntuisi olla lyhyt aika ilman juustoja

Älä päätä luopua juustosta kertaheitolla, vaan tee ensin kokeilu. Kokeile vaikkapa ensin ihan vain viikkoa ilman juustoa. Sen jälkeen kuukautta. Kun seuraavan kerran syöt juustoa, tunnustele, maistuuko se niin hyvälle kuin muistit tai tuntuuko se niin tarpeelliselta kuin se aikaisemmin on ollut. 

Voi olla, että mielikuvasi juustosta ja sen tarpeellisuudesta muuttuu! Näin ei välttämättä käy juuri sinulle, mutta todella moni Vegaanihaasteeseen osallistunut on kertonut juuri tästä ilmiöstä.

Ihminen pärjää hyvin myös ilman juustoa

Eläinperäisessä juustossa ei ole mitään sellaista ravitsemuksen kannalta tärkeää, jota ei voisi saada myös monipuolisesti koostetusta vegaaniruokavaliosta. Kalsiumin ja proteiinin lisäksi saat vegaaniruoasta myös valtavasti muita elimistön tarvitsemia ravintoaineita.

Jos jättää juuston syömättä tai vähentää sen syömistä, jäävät silloin syömättä myös juuston sisältämät tyydyttyneet rasvat ja kolesteroli.

Keksi juustolle kasviperäisiä vaihtoehtoja

Tässä sinulla on kaksi tapaa, joista voit valita joko toisen tai joita voit yhdistellä mieleiseksesi. Voit tietysti kokeilla vegaanisia juustoja. Koska niitä ei ole tehty eläinperäisestä maidosta, ne eivät maistu samalta kuin eläinperäinen juusto. Saatat silti löytää niiden joukosta jotain, josta päädytkin tykkäämään. Vegejuustot jakavat tosi paljon mielipiteitä, eli osa tykkää niistä valtavasti ja osa ei voi sietää niitä. Vegejuustohyllylle kannattaakin suunnata avoimella mielellä.

Juustoja voi tehdä myös itse, jos sinulla on viitseliäisyyttä ja sopiva tehosekoitin. Cashewpähkinät, mantelit ja ravintohiivahiutaleet ovat perinteisiä vegejuustojen raaka-aineita.

Löydät tästä artikkelista paljon vinkkejä sekä itsetehdyistä vegejuustoista että sellaisista valmiista vegejuustoista, joista moni pitää.

Toinen vaihtoehto on jättää vegejuustotkin ostamatta ja valita leivän päälle ja pitsaan ihan muita tuotteita. Savutofu, marinoitu tofu ja miksipä ei maustamatonkin tofu ovat hyviä vaihtoehtoja juustolle leivän päälle. Samoin hummus ja erilaiset paputahnat. Saat täältä paljon lisää leivänpäällisvinkkejä.

Pitsajuuston voi tehdä ravintohiivahiutaleista ja kaurakermasta. Pitsasta saa mehevää ja maukasta myös ilman minkäänlaista juustoa, kunhan pitsassa on mehevät täytteet ja hyvä tomaattikastike.

Vegejuustojen ravintoarvot

Valmiina ostettavat vegaaniset juustot eivät vastaa ravintoarvoiltaan eläinperäisiä juustoja. Niissäkin on usein paljon tyydyttynyttä rasvaa, eivätkä ne yleensä sisällä juuri lainkaan proteiinia tai kalsiumia. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, koska proteiinille ja kalsiumille on olemassa paljon muita hyviä kasviperäisiä lähteitä.

Vegaanisia juustoja voi toki niitäkin syödä, mutta ravitsemuksellisesti nekään eivät ole tarpeellisia. Yleensä vegaanisia juustoja syödäänkin siksi, että halutaan tuttuun ruokaan, kuten pitsaan, lasagneen tai leivän päälle, juustoa ilman eläinperäisiä ainesosia.

Itsetehdyt vegejuustot ja artesaanivegejuustot, joita voi ostaa erikoisliikkeistä, ovat ravintoarvoiltaan usein paljon parempia kuin valmiit vegejuustot. Myös Ilo Cashew -sarjan cashewpähkinäpohjaiset Valkohome ja Black Pepper ovat ravintoarvoiltaan parempia kuin useimmat muut kauppojen perusvegejuustot.

Anna makuaistille aikaa tottua

Ihminen tykkää syödä niitä ruokia, joita hän on tottunut syömään. Uusille mauille kannattaakin antaa aikaa. Ensimmäinen, toinen eikä vielä välttämättä kymmeneskään maistelukerta vielä kerro, mitä ihan oikeasti olet jostain uudesta mausta mieltä.

Mihin ratkaisuun ikinä juustoasiassa päädytkään, niin siihen ei kannata kiirehtiä, jotta makuaisti pysyy mukana.
 

Kuva: Vije Vijendranath, unsplash.com

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles