Vegaanijuustot – valmiit juustot ja muutamia hyviä reseptejä
Teksti päivitetty 3.1.2024.
Lähes kaikelle löytyy vegaaninen versio – myös juustolle. Vegaaninen juusto on helpointa ostaa valmiina kaupasta, mutta sitä voi myös tehdä itse. Olemme listanneet alle joitakin yleisesti tykättyjä valmiita vegejuustoja sekä reseptejä itsetehdyille juustoille.
Ennen kuin jatkat lukemista, haluamme muistuttaa, että leivän päälle voi laittaa tosi paljon muitakin asioita kuin juustoa! Olemme koonneet vinkkejä erilaisista levitteistä, tahnoista, leivälle sopivista kasviproteiinituotteista ja monista muista tuotteista tänne. Juustoa ei siis ole pakko syödä oli se sitten vegaanista tai epävegaanista.
Miltä vegaaniset juustot maistuvat?
Koska vegaaniset juustot tehdään eri raaka-aineista kuin eläinperäiset, ne todennäköisesti maistuvat suussasi erilaiselta kuin mihin olet tottunut. Lisäksi niiden suutuntumakin voi olla erilainen. Ne voivat myös käyttäytyä ruoanlaitossa eri tavoin kuin eläinperäinen juusto. Kokeile vegaanisia juustoja kuitenkin rohkeasti, sillä uusiin makuihin voi kestää tottua useamman maistelukerran verran. Jos kokeilemasi juusto ei miellytä leivällä, testaa sitä pitsaan, lämpimiin voileipiin, lasagneen tai kasvissosekeittoon.
Moni on tykästynyt vegaanisiin valmisjuustoihin tai opetellut tekemään niitä itse. Toisaalta moni taas ei ole kokenut vegaanisia juustoja omakseen, ja he ovatkin alkaneet käyttää muita leivänpäällisiä. Kokeile esimerkiksi hummusta, avokadoa tai kylmäsavutofuviipaleita! Suosittelemme tutustumaan vegaanisiin juustoihin ja muihin leivänpäällisiin pikkuhiljaa ja etsimään siten niiden joukosta omat suosikit!
Miten vegaanisia juustoja käytetään?
Vegaanisia juustoja voidaan käyttää samoissa ruoissa kuin eläinperäisiäkin juustoja eli leivän päällä, ruoanlaitossa, leivonnassa ja sellaisenaan.
Joitain eroja niiden käytössä kuitenkin on silloin, kun haluat niiden sulavan:
- Vegaanista juustoa ei kannata laittaa sellaisenaan päällimmäiseksi pitsaan tai lämpimien voileipien päälle, sillä se saattaa kuivua. Sen sijaan juustoraaste kannattaa laittaa tomaattikastikkeen päälle ja muiden täytteiden alle.
- Vegaaninen juusto ei ole rakenteeltaan samanlaista kuin eläinperäinen eli se ei veny samalla tavalla sulaessaan. Koska se sulaa vähän nestemäiseksi, sitä kannattaa laittaa pitsaan vähemmän kuin laittaisit eläinperäistä juustoa.
- Voit vaihtoehtoisesti myös sekoittaa vegejuustoraasteen kaurakermaan ja levittää sen pitsan päälle ennen paistamista.
- Ihan kaikki vegejuustot eivät sula. Varmimmin sulavat ne tuotteet, jotka myydään valmiiksi raasteina.
Valmiit vegaaniset juustot
Vegaanisia juustoja myydään nykyisin hyvin monissa ruokakaupoissa, mutta parhaat valikoimat ovat isommissa marketeissa ja kasvisruokiin erikoistuneissa kaupoissa. Saatavilla on paloja, siivuja, raasteita, tuorejuustoja ja myös homejuustoa.
- Violife-sarjan juustoista suosituimpia ovat epic sekä smoked. Sarjassa on paloja, viipaleita, raasteita sekä levitteitä.
- Porlammin vege plus -juustot ovat suosittuja. Ne sisältävät useimmista muista vegejuustoista poiketen myös jonkin verran D-vitamiinia ja kalsiumia.
- Kremel-tuotesarjassa on viipaleita ja raastetta. Tuotteita voi ostaa S-ryhmän kaupoista.
- Valion OddlyGood-raaste sulaa hyvin pitsassa ja lämpimien voileipien päällä. Sarjassa on myös viipaleita.
- Oatly Naturel kauralevite (entinen påMackan) on hyvänmakuinen vaihtoehto tuorejuustolle. Se sopii levitteeksi leivälle ja myös leivontaan.
- Sheesen soijatuorejuustoja on saatavilla maustamattomana sekä yrttisen valkosipulin, makean chilin sekä ruohosipulin makuisena. Maustamaton versio sopii hyvin esimerkiksi porkkanakakun kuorrutteeseen. Sheesellä on myös palajuustoja ja raasteita.
- Ilo vegaanin pizzamurua voi kokeilla pitsan päälle. Homejuuston ystävien kannattaa puolestaan etsiä käsiinsä Ilo-sarjan cashewpähkinäpohjaista valkohomejuustoa ja kokeilla sitä. Sarjassa on myös kaura- ja cashewpähkinäpohjaisia tuorejuustoja.
- Ilo cashew parm on cashewpähkinöistä valmistettu vaihtoehto parmesanille.
- Voit myös kokeilla Foodin paramesania, joka on pähkinöistä ja ravintohiivasta tehty vaihtoehto parmesanille.
- Saatavilla on myös Fazer Aito ja Pirkka-sarjoissa juustonmakuisia kaurakermoja.
Muitakin vegejuustoja on saatavilla perusruokakaupoissa. Voit katsoa listan Vegaanituotteet-sivulta. Jos paikkakunnallasi on Vegekauppa tai Ruohonjuuri, kannattaa niiden valikoimaan tutustua myös!
Juustoista makua ruokaan saa myös ravintohiivahiutaleista!
Vegaanista juustoa voi tehdä myös itse
Itse tekemällä vegaanisten juustojen valikoima laajenee paljon, sillä reseptejä voi varioida lähes loputtomiin.
- Mantelijuustoa varten tarvitset mantelijauhoja, öljyä, vettä, sitruunamehua, valkosipulia ja mausteita. Juustomassa hienonnetaan sileäksi tehosekoittimella ja paistetaan uunissa. Mantelijuusto sopii mm. salaattiin, leivälle ja viinirypäleiden kera naposteltavaksi.
- Cashewpähkinäjuusto saa paljon hyvää lisämakua ravintohiivahiutaleista. Juusto hyydytetään kasviperäisellä hyytelöimisaineella eli agar agarilla. Cashewpähkinäjuustoa voi leikata juustohöylällä leivän päälle tai raastaa pasta-annoksen seuraksi.
- Cashewpähkinöistä voi valmistaa myös tuorejuustoa, joka sopii levitteeksi leivälle ja jota voi maustaa monin eri tavoin.
- Perunoista, porkkanoista ja ravintohiivahiutaleista voi tehdä yllättävän juustomaisen nachokastikkeen esimerkiksi nachopeltiä varten. Usko pois, tämä resepti kuulostaa aika mahdottomalta, mutta toimii!
- Grilled cheese eli juustolla täytetty paistettu leipä onnistuu myös vegenä. Tässä yksi resepti siinä käytettävälle juustolle. Voit käyttää myös valmista kaupan vegejuustoa.
- Cashewpähkinöistä ja manteleista, ravintohiivahiutaleista ja suolasta voi tehdä parmesaania tehosekoittimella. Voit kokeilla pähkinöiden sijaan myös auringonkukansiemeniä!
Vegaanijuustojen ravintoarvot
Kauppojen vegaaniset juustot eivät vastaa ravitsemuksellisesti eläinperäisiä juustoja, sillä niiden proteiinimäärä on alhaisempi ja rasvamäärä suurempi. Eläinperäisissä juustoissa ei kuitenkaan ole mitään sellaista, mitä ei saisi monipuolisesti koostetusta vegaaniruokavaliosta. Voit lukea Vegaanihaasteen artikkelit kalsiumista ja proteiininlähteistä. Itsetehdyissä juustoissa ravintoarvot voivat olla paremmat, jos raaka-aineina on käytetty pähkinöitä, manteleita, siemeniä ja ravintohiivahiutaleita.
Lisätietoa
- Jos juuston jättäminen pois omalta lautaselta tuntuu hankalalta, lue tämä Vegaanihaasteen artikkeli.
- Kuuntele myös Pala purtavaksi -podcastin vegejuustojakso.