Kuvassa on kokonainen pinnaltaan kauniin vaaleanruskeaksi paahtunut kukkakaali, josta on leikattu pala. Se on asetettu lautaselle, jossa on hummusta, Härkis-paistosta ja versoja. Sen vieressä on keko vaaleita leipäpaloja. Taustalla on lautanen, jossa on leipää. Pöydällä on pieniä versokasoja.
Resepti ja kuva: Reseptin on Vegaanihaasteelle laatinut ja kuvannut Elina Innanen, Chocochili.Annoksia: 4

Harissakukkakaalia ja Härkistä hummuspedillä

Kokonaisena paahdettu kukkakaali sopii vaikka vähän juhlavammallekin viikonloppuillalliselle. Herkullisen meheväksi harissan kanssa paahdettu kukkakaali tarjoillaan hummuksen ja Härkis-paistoksen kera. 

Härkis-härkäpapumurska on härkäpavuista ja herneestä valmistettu kasviproteiini, jota on saatavilla maustamattomana sekä tex mex -makuisina. Tähän reseptiin parhaiten sopii maustamaton. Härkiksen tilalla voi käyttää myös jotain muuta kasviproteiinia.

Harissa on pohjoisafrikasta kotoisin oleva tulinen maustetahna, joka valmistetaan chilistä, yrteistä ja muista mausteista. Myös ras el hanout-mausteseos on kotoisin samalta suunnalta. Sen nimi merkitsee suomeksi "kaikkein parhaita mausteita", ja se sisältääkin yleensä ainakin kahtatoista eri maustetta. Ras el hanoutia voi tarvittaessa valmistaa myös itse. Usein se sisältää esimerkiksi kardemummaa, jeeraa, neilikkaa, kanelia, maustepippuria, inkivääriä ja chiliä.

Harissa sopii hyvin myös myskikurpitsakeittoon ja ras el hanoutia voi kokeilla seitanburgereihin! Molemmat maistuvat ihanilta tässä linssikeitossa.

Harissakukkakaali

  • 1 kukkakaali (n. 800 g)
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1–2 tl harissa-tahnaa (esim. Al fez)
  • 0,25 tl suolaa

Härkis-paistos

  • 1 pkt Härkis-härkäpapumurskaa (maustamaton)
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl ras el hanout -mausteseosta (esim. Santa Maria)
  • suolaa
  • mustapippuria

Lisäksi

  • 300–400 g hummusta (valmista tai itsetehtyä)
  • versoja koristeluun 

Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Laita kukkakaali uunipellille leivinpaperin päälle. Yhdistä öljy, harissa sekä suola ja levitä kaksi kolmasosaa seoksesta kukkakaalin pinnalle. Paista kukkakaalia uunissa noin tunnin ajan. Voitele kaalia lopulla harissaseoksella 1–2 kertaa paistamisen aikana. 

Paista Härkis sillä välin, kun kukkakaali on uunissa. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää sipulit ja kuullota, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää pannulle ras el hanout -mausteseos ja jatka kuullottamista, kunnes mausteista alkaa irrota tuoksua. Lisää sitten Härkis pannulle ja jatka paistamista muutaman minuutin ajan. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla. 

Kokoa ruoka tarjoilulautaselle. Levitä lautasen reunoille hummusta ja ripottele Härkis-paistos sen päälle. Nosta kukkakaali keskelle ja koristele vielä versoilla.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles