Kuvassa on rustiikkinen vaaleansiniseksi maalattu pöytä, johon on katettu lautasellinen perunamuusia, Hernistä ruskeassa kastikkeessa, versoja ja säilykepaprikaa. Lautasen vieressä on harmaa liina, versoja ja revittyjä leipäpaloja sekä haarukka.
Resepti ja kuva: Reseptin on Vegaanihaasteelle laatinut ja kuvannut Elina Innanen, Chocochili.Annoksia: 4

Hernistä ruskeassa kastikkeessa

Tämä ruoka maistuu tutulle, mutta onkin ehkä jotain uutta! Hernis on oiva ja helppokäyttöinen kasviproteiini, joka sopii loistavasti myös ruskean kastikkeen joukkoon. 

Hernis on kätevä ja hyvin säilyvä kuivatuote. Se on monikäyttöinen ja sopii kastikkeiden lisäksi mm. keittoihin, wokkeihin sekä pataruokiin. Se sisältää reilusti proteiinia, joten sillä on helppo lisätä aterian täyttävyyttä.

K-ruoka- sekä S-kaupat-sivuilta voi tarkistaa, onko Hernistä omassa kaupassasi ja mistä hyllystä sen löytää. Jos Hernis ei kuulu oman kauppasi valikoimiin, kauppiasta kannattaa pyytää tilaamaan sitä. Kastikkeen voi tarvittaessa valmistaa myös soijarouheesta.

Hernis-paistos

  • 1 sipuli 
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl kasvimargariinia tai öljyä
  • 1 tl balsamiviinietikkaa
  • 2,5 dl vettä
  • 2 tl soijakastiketta
  • 2 tl kasvisfondia
  • puoli pussia (40 g) Hernistä
  • 1 tl suolatonta jauhelihamaustetta (esim. Meira)

Ruskea kastike

  • 2 rkl kasvimargariinia
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl kuumaa vettä
  • 2 dl kaurakermaa
  • 1,5 rkl soijakastiketta
  • 1 tl sinappia
  • 1 tl ketsuppia
  • suolaa
  • mustapippuria (myllystä)

Tarjoiluun

Valmista ensin Hernis. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna pannulla margariini ja lisää sipulit ja balsamiviinietikka ja kuullota, kunnes sipulit alkavat pehmentyä. Yhdistä vesi, soijakastike ja kasvisfondi erillisessä kulhossa. Lisää Hernis pannulle ja kaada päälle liemi. Paista, kunnes kaikki neste on imeytynyt. Mausta vielä jauhelihamausteella ja jatka paistamista hetken aikaa. Siirrä paistos toiseen astiaan. 

Kuumenna paistinpannu uudelleen ja valmista kastike. Lisää margariini sekä vehnäjauhot. Paista noin 5 minuuttia koko ajan sekoitellen, kunnes jauhot ruskistuvat. Lisää tarvittaessa margariinia. Kiehauta vesi ja lisää se pannulle koko ajan vispilällä/puuhaarukalla sekoittaen. Lisää vielä pannulle kaurakerma ja mausta soijakastikkeella, sinapilla ja ketsupilla. Sekoita Hernis-paistos ruskean kastikkeen joukkoon. Lisää vielä tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. 

Syö ruskea kastike esimerkiksi perunoiden tai perunamuusin kera ja tarjoile sen seurana tuoresalaattia.

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Soijakastike sopii useimmille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa olisikin käytetty vehnää, mutta valitse tarvittaessa tuote, joka on merkitty gluteenittomaksi. Käytä vehnäjauhon tilalla gluteenitonta jauhoa ja valitse gluteeniton kaurakerma (esim. Fazer Aito tai Elovena).
  • Soijaton: Käytä soijakastikkeen tilalla Foodinin umamikastiketta, kasvisfondia tai maun mukaan suolaa.
Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles