Kanaton viillokki ja paahdettu kukkakaali
Monelle tutun viillokin vegaaninen versio maistuu nostalgiselle ja erityisen herkulliselle kotona tehtynä. Testaa kanattomaan viillokkiin vegaanisia kanatyylisiä suikaleita tai paloja. Tarjoa kaurakermainen viillokki riisin, paahdetun kukkakaalin ja vaikkapa raikkaan porkkanaraasteen kera.
Vegaanisia kanamaisia paloja ovat esimerkiksi Meeat Muu kasvisuikale sekä Quorn vegan gourmet filéer. Fileitä kannattaa hieman sulattaa ja leikata pienemmiksi ennen paistamista.
Jos haluat tehdä viillokista edullisemman version, tutustu tähän Herniksestä valmistuvaan vaihtoehtoon.
Tämä resepti onnistuu myös soijasuikaleista. Ne kannattaa ensin keittää kasvisliemellä maustetussa vedessä ja puristella ylimääräiset nesteet hyvin pois ennen paistamista.
Vaihtelun vuoksi voi viillokin pyöräyttää myös keitetyistä kikherneistä, marinoidusta tofusta tai Jalotofun paahtopaloista.
Paahdettu kukkakaali
- n. 500 g kukkakaalia
- 2 rkl rypsiöljyä
- 0,5 tl suolaa
- rouhittua mustapippuria
Kanaton viillokki
- 2 rkl rypsiöljyä
- n. 300 g vegaanisia kanatyylisiä suikaleita tai paloja
- 2 rkl kasvimargariinia
- 1–2 tl currya
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 2 dl vettä
- 1 kasvisliemikuutio
- 2 dl kaurakermaa
- 1–2 rkl sitruunan mehua
- 0,25 tl valkopippuria
- suolaa tarvittaessa
- lisukkeeksi riisiä tai ohraa
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Poista kukkakaalista lehdet ja pilko se suupaloiksi. Levitä kukkakaali uunipellille leivinpaperin päälle. Pirskottele päälle öljyä ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Sekoita. Paista uunin keskitasolla noin 20–30 minuuttia, kunnes kukkakaalit ovat saaneet väriä pintaan ja pehmenneet.
Lorauta paistinpannulle öljyä ja paista suikaleita parin minuutin ajan. Lisää pannulle margariini sekä curry ja anna margariinin sulaa. Ripottele päälle vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon vesi hiljalleen koko ajan sekoittaen.
Lisää kasvisliemikuutio ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
Kaada joukkoon kaurakerma. Mausta sitruunan mehulla ja valkopippurilla.
Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
Tarjoile riisin tai ohran sekä paahdetun kukkakaalin kera.
Erityisruokavaliot
- Gluteeniton: Käytä gluteenitonta kasviproteiinia, kuten tofua, kikherneitä tai Härkis-härkäpapusuikaleita. Vaihda vehnäjauho gluteenittomaan jauhoon. Käytä gluteenitonta kaurakermaa (esim. Elovena tai Fazer Aito).
- Soijaton: Käytä kasviproteiinina Quornin vegaanisia fileitä, Härkis-härkäpapusuikaleita tai kikherneitä.