Kermainen kikhernekeitto sitruunalla
Miltä kuulostaisi täyteläisen kermainen ja sitruunalla maustettu kikhernekeitto? Voit halutessasi tehdä keitosta myös vähän tulisemman version maustamalla sen chilillä!
Kikherneet tekevät keitosta tuhdin. Jos haluat keittoon vielä enemmän ruokaisuutta, voit lisätä siihen perunaa.
Kaurakerma kannattaa lisätä ruokaan aivan viimeisenä, sillä osa kaurakermoista saattaa juoksettua kuumassa ja happamassa. Erityisen hyvin käyttäytyviä kaurakermoja ovat muun muassa Oatly ja Pirkka.
Jos haluat valmistaa ruoan kuivatuista kikherneistä, tarvitset niitä noin 6 dl. Kikherneitä kannattaa tosin liottaa ja keittää kerralla reilusti, sillä ylimääräiset voi pakastaa sopivina annoksina ja käyttää myöhemmin. Lue tarkemmat vinkit palkokasvien käsittelyyn täältä!
Kermainen kikhernekeitto sitruunalla
- 2 sipulia
- 2–4 valkosipulinkynttä
- 1 porkkana
- 3 varsisellerin vartta
- 3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
- ripaus chilihiutaleita (voit halutessasi jättää pois)
- ripaus kurkumaa (voit halutessasi jättää pois)
- 1 tl kuivattua salviaa tai timjamia
- 3 tlk käyttövalmiita kikherneitä (á 230 g valutettuna)
- 1–2 tl tai maun mukaan (meri)suolaa
- n. litra vettä
- 1 sitruuna (kuori ja mehu)
- 2–2,5 dl kaurakermaa
- 1 rkl sokeria
- mustapippuria (myllystä) maun mukaan
Aloita hienontamalla sipuli, valkosipuli, porkkana ja varsiselleri.
Kuumenna isossa kattilassa öljy ja lisää ensimmäisenä sipuli. Kuullota hetki ja lisää joukkoon loput kasvikset, kuivatut yrtit ja halutessasi chilihiutaleet. Kuullota keskilämmöllä noin 5 minuuttia ja lisää halutessasi kurkumaa.
Valuta ja huuhtele kikherneet. Lisää ne, suola sekä vesi ja anna hautua noin puoli tuntia.
Pese sitruuna hyvin ja raasta sen kuoren keltainen osa sekä purista sen mehu. Lisää ne keittoon. Lisää viimeisenä kaurakerma, sokeri sekä mustapippuri. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Tarjoile herkullisen leivän ja raikkaan salaatin kera.
Erityisruokavaliot
- Gluteeniton: Käytä gluteenitonta kasvikermaa (esim. Oddlygood tai Fazer Aito).