Kuvassa on soikea uunivuoka, jossa on perunasoselaatikkoa. Laatikosta on otettu pari kauhallista, ja ne ovat lautasella paahdettujen parsakaalien kera. Lautanen ja vuoka on puisella , rustiikkisella pöydällä, jossa on myös timjamin oksia sekä vaaleansininen liina.
Resepti ja kuva: Reseptin on Vegaanihaasteelle laatinut ja kuvannut Elina Innanen, Chocochili.Annoksia: 4

Perunasoselaatikko vegejauhiksesta

Vegeversio perinteisestä liha-perunasoselaatikosta syntyy vegejauhiksesta aivan yhtä helposti kuin jauhelihastakin! Vegejauhis paistetaan pannulla ja maustetaan meheväksi muun muassa sipulilla, balsamiviinietikalla ja yrteillä. Tuoreet yrtit tuovat perunasoseeseen mukavasti makua ja väriä, mutta voit halutessasi tehdä sen myös ilman yrttejä.

Jauhelihan kaltaisia kasvis-/vegejauhiksia on useita eri merkkejä, kuten Lidl Vemondo, Meeat Muu jauhis ja arkijauhis, Pirkka vegejauhis ja Peas of Heaven jauhis (pakaste). Jauhiksen nimellä myydään myös valmiiksi kypsennettyjä tuotteita, kuten GoGreen hernejauhis (pakaste). Myös se käy tähän reseptiin.

Voit käyttää vegejauhiksen tilalla myös Beanitia tai Härkistä. Kaikkein edullisin versio valmistuu soijarouheesta
 

Perunasose

  • 1 kg perunoita
  • 2 dl kaurakermaa
  • 2 rkl kasvimargariinia
  • 0,75 tl suolaa
  • 0,5 dl tuoreita yrttejä silputtuna (esim. lehtipersilja, ruohosipuli ja rosmariini)

Vegejauhispaistos

  • 1 pkt (250–350 g) vegejauhista
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 2 tl Välimeren yrttiseosta (esim. Meira)
  • suolaa
  • mustapippuria (myllystä)

Lisäksi

  • 1 rkl kasvimargariinia nokareina vuoan pinnalle

Valmista ensin perunasose. Kuori ja paloittele perunat ja keitä ne pehmeiksi. Ota keitinvesi talteen. Soseuta perunat kaurakerman ja margariinin kanssa. Lisää keitinvettä tarvittaessa, kunnes soseen koostumus on sopiva. Mausta suolalla ja silputuilla yrteillä.

Valmista vegejauhispaistos sillä välin, kun perunat kiehuvat. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää sipulit sekä balsamiviinietikka. Kuullota, kunnes sipulit alkavat pehmetä. Lisää pannulle vegejauhis sekä mausteet ja jatka paistamista, kunnes jauhiksessa on kaunis punaruskea väri (noin 5–8 minuuttia). Riko jauhista paistinlastalla paistamisen aikana pieniksi muruiksi. 

Levitä puolet perunasoseesta uunivuokaan. Lisää päälle vegejauhispaistos ja sen päälle loput perunamuusista. Ripottele pinnalle margariininokareita ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes perunasoseen pinta on saanut vähän väriä. 

Tarjoile esimerkiksi paahdetun parsakaalin, kotoisan porkkanaraasteen tai säilykepunajuurien kera.

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä gluteenitonta kaurakermaa (esim. Fazer Aito). Vegejauhiksista gluteenittomia ovat Meeat Muu jauhis (huom. ei arkijauhis), Peas of Heaven sekä GoGreen.
  • Soijaton: Vegejauhiksista soijattomia ovat Meeat Muu, Pirkka, Peas of Heaven ja GoGreen.
Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles