Kuvassa on lomittain kaksi pitaleipää, jotka on täytetty kullanruskealla tofumurulla, paprikalla, salaatin lehdillä ja sinimailasen iduilla. Niiden takana on lautasella paprikasuikaleita, kulhossa ituja ja kannellisessa lasipurkissa vaaleanoranssia kastiketta.
Resepti ja kuva: Reseptin on Vegaanihaasteelle laatinut ja kuvannut Aino Sihtola, Vegaanin ruokavuosi.Annoksia: 4

Pitaleivät mausteisella tofumurulla

Maustamaton tofu on sellaisenaan hyvin miedon makuinen raaka-aine. Sopivilla mausteilla ja kypsennystavalla siitäkin saa oikein maukasta syötävää. Yksi tapa on repiä tofu pieniksi palasiksi ja paahtaa uunissa mausteiden kera. Tofumuru sujahtaa pitaleipien täytteeksi, mutta sopii myös vaikkapa sosekeiton päälle tai salaatin lisukkeeksi. Monikäyttöistä tofumurua kannattaakin tehdä kerralla tupla-annos!

Tofu maustetaan tällä kertaa moninkertaisesti umamilla, sillä sekä soijakastike, tomaattipyre, ravintohiivahiutaleet, sipulit että savupaprika ovat kaikki herkullisen umamin eli maittavan maun tuojia. Voit lukea umamista ja sen lähteistä lisää täältä.

Mausteinen tofumuru

  • n. 300 g maustamatonta tofua
  • 1 rkl öljyä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 0,75 dl ravintohiivahiutaleita
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 1 rkl sipulijauhetta
  • 1 rkl savupaprikajauhetta
  • 0,5 tl suolaa

Kaurafraichekastike

  • 1 prk kasvipohjaista fraichea (esim. OatlyDeliciest tai Pirkka)
  • puolikas maustekurkku tai 4–5 pientä cocktail-kurkkua
  • 1 rkl sinappia
  • 1 rkl vaahtera- tai agavesiirappia (tai 1 tl sokeria)
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 0,5 tl sipulijauhetta
  • 0,75 tl paprikajauhetta

Tarjoiluun

  • pitataskuja
  • tuoreita kasviksia, kuten tomaattia, paprikaa, salaattia, sipulia ja ituja

Aseta uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Ota tofu pois pakkauksesta ja painele kevyesti enimmät nesteet pois. Revi tofu pieniksi palasiksi.

Sekoita kulhossa keskenään öljy, soijakastike, tomaattipyre, ravintohiivahiutaleet ja mausteet. Lisää revitty tofu joukkoon ja kääntele niin, että mausteseosta on kaikkialla.

Levitä tofu leivinpaperin päälle uunipellille ohueksi kerrokseksi ja paista uunin keskitasolla n. 15–20 minuuttia. Voit kevyesti sekoitella murua paiston aikana. Murun tulee saada hieman väriä, mutta varo polttamasta sitä.

Valmista kaurafraichekastike ja pilko tuoreet kasvikset tofun paistuessa. Mittaa kaikki kastikkeen ainekset korkeareunaiseen astiaan. Voit pieniä suolakurkun hieman pienemmiksi paloiksi. Aja tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. 

Lämmitä pitaleivät pakkauksen ohjeen mukaan ja täytä tofumurulla, kasviksilla ja kastikkeella. 

 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Soijakastike sopii useimmille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa olisikin käytetty vehnää, mutta valitse tarvittaessa tuote, joka on merkitty gluteenittomaksi. Moilas valmistaa gluteenittomia ja vegaanisia pitaleipiä, jotka löytyvät pakasteesta. Voit käyttää pitaleipien sijaan myös gluteenittomia tortillalettuja. Käytä kastikkeessa gluteenitonta kaurafraichea (esim. PirkkaDeliciest tai Oddlygood Planti). 
  • Soijaton: Kokeile revityn tofun sijaan Härkis-härkäpapusuikaleita tai Nyhtökauraa. Jos olet kokeilunhaluinen, käytä pieneksi murusteltua härkäpapu- tai hernetempeä ja tuplaa tällöin marinadin öljyn määrä. Käytä soijakastikkeen tilalla Foodinin umamikastiketta tai maun mukaan suolaa. (Jos soija-allergikko voi käyttää tuotteita, joiden ainesosissa ei ole soijaa, mutta jotka kontaminaation vuoksi saattavat sisältää jäämiä soijasta, voit käyttää tofun tilalla Herkkä Snacks tofunkaltaista härkäpapuvalmistetta. Varmista aina syöjiltä heidän tarkat rajoitteensa myös kontaminaation varalta. Tofunkaltainen on rakenteeltaan tofua pehmeämpää, joten se kannattaa leikata vähän isommiksi paloiksi ja käsitellä varovaisemmin.)
Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles