Toisen viikon kauppalista

Vegaanihaasteen toisella viikolla syödään peruskotiruokaa eli makaronilaatikkoa, herkutellaan täyteläisellä peruna-papukeitolla, tutustutaan vegaanisiin tortillatäytevaihtoehtoihin ja lämmitellään chili sin carnen äärellä. 

Tässä on sinulle avuksi kauppalista, johon on koottu kaikkien päivän reseptien ainesosat suolaa ja sokeria lukuun ottamatta. Voit siis halutessasi tutustua resepteihin jo etukäteen ja päättää, mitkä reseptit aiot toteuttaa sekä tehdä ostokset valmiiksi. 

Allergikot huomio! Jos ruokalaji sisältää soijaa tai gluteenia, on listan perässä vinkkejä niiden korvaamiseen. Voit myös aina etsiä muita reseptejä päivän reseptien tilalle kattavasta reseptipankistamme.

8. päivä: Makaronilaatikko (neljälle)

  • 400 g (täysjyvä)makaroneja

  • 2 dl soijarouhetta tai hernerouhetta

  • 4 dl kaura- tai soijakermaa

  • 1 rkl kasvisliemijauhetta tai 1 kasvisliemikuutio

  • 1 rkl paprikajauhetta

  • 1 rkl kuivattua persiljaa tai oreganoa

  • 1 rkl soijakastiketta

  • 1 rkl rypsiöljyä tai margariinia

Gluteeniton vaihtoehto: Käytä gluteenitonta pastaa. Osa kaurapohjaisista tuotteista, kuten kaurakermoista ja -maidoista, soveltuu joillekin keliaakikoille. Lue lisää täältä. Jos kaurakerma ei sovi, voit vaihtaa sen soijakermaan tai kookosmaitoon. Soijakastike käy useimmille keliaakikoille. Lue soijakastikkeesta lisää täältä.

Soijaton vaihtoehto: Käytä soijarouheen tilalla härkäpapu- tai hernerouhetta ja soijakerman tilalla kaurakermaa. Soijakastikkeen voi vaihtaa suolaan, jota laitetaan maun mukaan.

9. päivä: Täyteläinen peruna-papukeitto (neljälle) 

  • (kylmä)savutofua (Jalotofu, Taifun tai Viana)

  • 2 dl makeuttamatonta soijamaitoa

  • 1 tlk valmiiksi keitettyjä isoja valkoisia papuja

  • 1 parsakaali

  • 4 isoa perunaa

  • 1 iso sipuli

  • 2 valkosipulinkynttä

  • oliiviöljyä

  • kasvisliemikuutio

  • nippu tuoretta oreganoa (tai 1 rkl kuivattua)

  • rouhittua mustapippuria

Soijaton vaihtoehto: Käytä soijamaidon tilalla kaura-, kookos- tai muuta kasvimaitoa. Vaihda tofu esimerkiksi Nyhtökauraan tai Härkikseen.

Jälkiruoka: Letut (kolmelle)

  • 2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa

  • 3 dl vissyä (tai lisää kaura- tai soijamaitoa)

  • 4 dl vehnäjauhoja

  • 2 rkl sokeria

  • 2 rkl öljyä

  • Vegaanista margariinia tai miedonmakuista öljyä paistamiseen

  • Tarjoiluun: marjoja, hilloa tai kaurajäätelöä

Gluteeniton vaihtoehto: Ohjeen gluteenittomille letuille löydät täältä.

Soijaton vaihtoehto: Käytä soijamaidon tilalla muuta kasvimaitoa.

10. päivä: Herkkusieni-pähkinäpasta (kahdelle) 

  • 6 nauhapesää tagliatellea (Suurin osa pastoista on tehty ilman kananmunaa, mutta tagliatelle- eli nauhapastan valmistuksessa sitä on voitu käyttää. Tarkista siis tuoteseloste ennen ostamista.)

  • 1 dl cashewpähkinöitä

  • 3 rkl pinjansiemeniä

  • 150 g herkkusieniä

  • 1 ruukku tuoretta basilikaa

  • 1–2 valkosipulinkynttä

  • 1 tl sitruunamehua

  • (kylmäpuristettua) oliiviöljyä

  • 1 rkl balsamietikkaa (tai jotain muuta viinietikkaa)

  • mustapippuria

Gluteeniton vaihtoehto: Käytä gluteenitonta pastaa.

11. päivä: Chili sin carne (neljälle)

  • 1 tölkki tai tetra valmiiksi keitetttyjä ruskeita papuja

  • 1 tölkki tai tetra valmiiksi keitettyjä kidneypapuja

  • 1 purkki tomaattimurskaa

  • 2 rkl tomaattipyrettä

  • 1 punainen paprika

  • 2 porkkanaa

  • 1 sipuli

  • 3 valkosipulinkynttä

  • 1 punainen chili (tai maun mukaan chilijauhetta)

  • 1 tl juustokuminaa

  • 2 tl savupaprikajauhetta (tai paprikajauhetta)

  • 1 rkl agavesiirappia tai 1 tl sokeria

  • 1 kasvisliemikuutio

  • rypsiöljyä

  • maun mukaan rouhittua mustapippuria

  • lisukkeeksi riisiä tai ohraa

Jälkiruoka: Helppo banaani-pekaanijäätelö (neljälle)

  • 4 kypsää banaania

  • n. 1/4 dl makeutettua soijamaitoa tai muuta kasvimaitoa

  • 1 dl kauravispiä (esim. Planti)

  • n. 10 pekaanipähkinää + muutamia koristeluun

12. päivä: Tortillat (neljälle)

Tortillat ovat helppo ruoka, jonka voi täyttää haluamallaan tavalla. Valitse jokin kasviproteiinivaihtoehdoksi esimerkiksi valmiiksi keitettyjä papuja, paketti härkistä tai nyhtökauraa, soijasuikaleita tai -rouhetta. Lisäksi haluamiasi tuoreita kasviksia ja ainakin yhdenlaista kastiketta. Kauppalistan kuvassa olevassa tortillassa on esimerkiksi keitettyjä ja marinoituja soijasuikaleita, paprikaa, romainesalaattia ja maustamatonta soijajogurttia tacodippijauheella maustettuna. Tässä ideoita, joista voit valita mieleisesi tai keksiä omia vaihtoehtoja:

  • Tortillalättyjä
  • Härkistä, nyhtökauraa, soijasuikaleita tai valmiiksi keitettyjä papuja tai linssejä

  • salaattia

  • paprikaa, avokadoa, tomaattia, sipulia

  • kastikevaihtoehtoja, kuten salsaa, salaatinkastiketta tai vegemajoneesia

  • maustamatonta soija- tai kaurajogurttia, jonka voi maustaa valmiilla tacodippijauheella

Jos haluat tehdä guacamolea:

  • 2 kypsää avokadoa

  • pieni sipuli tai salottisipuli

  • sitruuna tai lime (tai sitruunan tai limen mehua)

  • 1/4–1/2 tl chilijauhetta

13. päivä: Mustapapupyörykät kaurakermakastikkeessa (kolmelle)

  • 2 prk kaurakermaa (esim. PlantiRainbowOatly, Pirkka)

  • 2 pkt valmiiksi keitettyjä mustapapuja (n. 6 dl)

  • 1 pieni sipuli

  • 4 valkosipulinkynttä

  • tuoretta persiljaa

  • tuoretta chiliä (tai chilijauhetta)

  • savupaprikajauhetta

  • kasviliemikuutio tai kasvisliemijauhetta

  • 1 tl paprikajauhetta

  • mustapippuria

  • 1 rkl vehnäjauhoja (tai korppujauhoja/leivänmuruja)

  • tarjoile perunoiden, riisin tai keitetyn ohran kanssa (esikypsytetty rikottu ohrasuurimo)

Gluteeniton vaihtoehto: Käytä vehnäjauhon tilalla gluteenitonta jauhoa, kikhernejauhoa tai gluteenitonta korppujauhoa. Osa kaurapohjaisista tuotteista, kuten kaurakermoista ja -maidoista, soveltuu joillekin keliaakikoille. Lue lisää täältä. Jos kaurakerma ei sovi, voit vaihtaa sen soijakermaan tai kookosmaitoon.

Jälkiruoka: Pullat (noin 20 kpl)

  • 2 1/2 dl kaura- tai muuta kasvimaitoa

  • 100 g Keiju laktoositon kasvirasvalevite 70 % (tai muuta vegaanista margariinia)

  • 25 g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)

  • n. 8 dl vehnäjauhoja

  • 3/4 dl sokeria

  • 1 tl jauhettua kardemummaa

  • (halutessasi joitakin täytteitä, esim mantelirouhetta, kanelia...)

Gluteeniton vaihtoehto: Täältä löydät reseptin gluteenittomalle pullataikinalle.

Soijaton vaihtoehto: Käytä nesteenä kaura-, riisi- tai muuta kasvimaitoa paitsi soijamaitoa.

14. päivä: Lehtikaalia sitruuna-chilikastikkeessa (kahdelle)

  • 1 pkt kylmäsavutofua

  • 100–150 g lehtikaalia

  • 1 punainen paprika

  • 1 pieni sipuli

  • 1 tuore chilin palko (tai chilijauhetta maun mukaan)

  • 1 sitruuna (tai sitruunamehua yhden sitruunan verran)

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • 2 tl soijakastiketta (tai maun mukaan)

  • lisukkeeksi ohraa, riisiä, kvinoaa tai nuudeita

Gluteeniton vaihtoehto: Jalotofun kylmäsavutofun valmistuksessa on käytetty soijakastiketta, jonka valmistukseen on käytetty vehnää. Soijakastike käy kuitenkin useimmille keliaakikoille. Lue soijakastikkeesta lisää täältä. Jos tofu ei käy, voit vaihtaa sen esimerkiksi Nyhtökauraan tai Härkikseen. Jos soijakastike ei käy, voit vaihtaa sen suolaan tai kasvisliemijauheeseen. Käytä lisäkkeenä riisiä, kvinoaa tai riisinuudeleita.

Soijaton vaihtoehto: Käytä tofun sijaan esimerkiksi Härkistä tai Nyhtökauraa. Mausta ne soijakastikkeen sijaan esimerkiksi suolalla tai kasvisliemellä.

Jälkiruoka: Tosi helppo suklaakakku (10 annosta)

  • 4 dl vehnäjauhoja

  • 2 1/2 dl sokeria

  • 3/4 dl kaakaojauhetta

  • 1 dl miedonmakuista öljyä

  • 1 rkl omenaviini- tai valkoviinietikkaa

  • 1 rkl vaniljasokeria

  • 1 tl ruokasoodaa

  • (Koristeluun halutessasi: vegaanista suklaata, marjoja, hedelmiä tai pähkinöitä)

Gluteeniton vaihtoehto: Voit etsiä Kamomillan konditoria -blogista jonkin gluteenittoman jälkiruoan.

Tortilla, jonka välissä on salaattia, paprikaa, soijasuikaleita ja kastiketta