Pizza
Herkullisen pizzan voi valmistaa myös vegaanisena. Tässä on sinulle paljon vinkkejä täytteistä. Tavallisen pizzapohjan sijaan voit tehdä myös gluteenittoman pohjan tai käyttää kauppojen valmiita pizzapohjia. Vaihtoehtoisia pohjia on listattu tekstin loppuun.
Lue myös tämä pizzaopas!
pizzapohja
- 2 1/2 dl vettä
- 1/4 tl sokeria
- 1 pss kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
- n. 7 dl vehnäjauhoja (puolet voi olla durumvehnäjauhoja)
- 1 tl suolaa
- 3 1/2 rkl oliiviöljyä
tomaattikastike
- tomaattimurskaa TAI
- tomaattisosetta TAI
- pastakastiketta (valmista tai itsetehtyä)
täytteitä oman maun mukaan
- punasipulia
- valkosipulia
- artisokansydämiä öljyssä
- oliiveja
- kirsikkatomaatteja
- paprikaa
- aurinkokuivattua tomaattia
- ananasta
- cashewpähkinöitä
- pinjansiemeniä
- tuoreita tomaatteja
- herkkusieniä tai muita sieniä
- murennettua marinoitua tofua
- raastettua vegaanista nakkia (esim. Bon Soya)
- vegaanisia leikkeleitä
- Vöneriä
- Nyhtökauraa
- Härkistä tai Beanitia
- Oumph!-soijapaloja
- Soija- tai herneproteiinirouhetta
juusto (ei pakollinen)
- vegaanista juustoa TAI
- vegaanista juustoa + n. 1 dl kaurakermaa TAI
- vegaanista juustoa+ n. 1 dl kaurakermaa + n. 1/2 dl ravintohiivahiutaleita TAI
- 2 dl kaurakermaa + 1 dl ravintohiivahiutaleita + maun mukaan suolaa + hyppysellinen valkopippuria
Lämmitä vesi 42-asteiseksi. (Jos käytät tuorehiivaa, lämmitä vesi 38-asteiseksi.) Lisää sokeri ja hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää joukkoon puolet jauhoista, suola ja öljy. Vaivaa taikinaa ja lisää jauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa eikä enää tartu sormiin. Anna taikinan kohota peitettynä noin 30 minuuttia.
Muotoile taikina käsin tai kaulimella ohueksi, pyöreäksi levyksi. Levitä tomaattikastike pohjan päälle. Jos käytät vegaanijuustoa sellaisenaan, ripottele se tomaattikastikkeen päälle ja muiden täytteiden alle. Lisää muut täytteet. (Jos sekoitat juuston kaurakermaan tai teet kaurakermasta ja ravintohiivahiutaleista juustotahnan, voit levittää sen pizzan päälle.)
Paista 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia tai kunnes pohja on saanut väriä.
Tarjoile heti sellaisenaan tai oreganon ja murskatun valkosipulin kera.
Vinkki: Pizza ei välttämättä kaipaa lainkaan juustoa! Pirskottele valmiin pizzan päälle esimerkiksi valkosipulilla maustettua öljyä tai ripottele sen päälle runsaasti rucolaa.
Muita pizzapohjavaihtoehtoja
Gluteeniton pizzapohja
- 2 1/2 dl kikhernejauhoja (esim. Foodin)
- 1 1/2 tl psylliumia
- 1 1/2 tl kuivahiivaa
- 1/4 tl suolaa
- 1 1/4 dl lämmintä vettä
- 1/4 dl öljyä
Sekoita kuivat aineet. Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja lisää se öljyn kera jauhojen sekaan. Anna kohota puoli tuntia.
Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä. Levitä täytteet (ks. yllä).
Paista pizzaa 225 asteessa noin 10–15 minuuttia tai kunnes pohja on saanut väriä.
Kaupan valmiit pizzapohjat
- Useimmat pakastepizzapohjat ovat vegaanisia, myös Fazerin pakastetaikina.
- Gluteenittomista pizzapohjista Moilas Pizzapohja on vegaaninen.
Reseptit ja kuva: Vegaanihaaste