Kuvassa on lasivuoka täynnä makaronilaatikkoa, ja sen vieressä on uunipellillä paahdettuja ruusukaaleja. Kuvan etualalla on lautanen, jossa on ketsupilla koristeltua makaronilaatikkoa, porkkanaraastetta sekä paahdettuja ruusukaaleja. Lautsen vieressä on haarukka ja veitsi sekä pieni lasikippo, jossa on makaroneja.
Resepti ja kuva: Reseptin on Vegaanihaasteelle laatinut ja kuvannut Aino Sihtola, Vegaanin ruokavuosi.Annoksia: 4

Kotoisa makaronilaatikko vegejauhiksesta

Tämä on helppo makaronilaatikon perusohje, johon makaroneja ei tarvitse erikseen keittää. Tarjoile makaronilaatikko tutun ja turvallisen ketsupin, porkkanaraasteen sekä suussasulaviksi paahdettujen ruusukaalien kanssa.

Ohjetta voi myös muokata oman mielen mukaan. Lisää joukkoon esimerkiksi paistettua sipulia, raastettua porkkanaa tai kesäkurpitsaa, paprikaa tai aurinkokuivattua tomaattia. Voit lisätä myös mausteita, kuten valkosipulia, grillausmaustetta, tabascoa tai valkopippuria. Jos haluat makaronilaatikkoon juustoista makua, voit lisätä siihen vegejuustoraastetta tai 0,5–1 dl ravintohiivahiutaleita.

Voit käyttää jauhiksen tilalla halutessasi Härkistä. Sitä ei tarvitse paistaa erikseen, joten resepti helpottuu entisestään, kun kaikki ainekset vain sekoitetaan vuoassa. Kaikkein edullisin vaihtoehto makaronilaatikosta syntyy soijarouheesta. Kokeile tällöin tätä reseptiä!

Kotoisa makaronilaatikko vegejauhiksesta

  • 1 pkt (250–350 g) vegejauhista (esim. Lidl Vemondo, Pirkka, Peas of Heaven, Meeat Muu jauhis tai arkijauhis)
  • 400 g täysjyvämakaronia
  • 4 dl kaurakermaa
  • 1 kasvisliemikuutio murusteltuna
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 rkl jauhelihamaustetta (tai 1 tl sipulijauhetta, 1 tl yrttejä ja ripaus suolaa)
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 8 dl vettä
  • pinnalle korppujauhoja

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Paista vegejauhis pakkauksen ohjeen mukaan pannulla. 

Rasvaa uunivuoka. Mittaa kaikki muut laatikon ainekset vuokaan vettä lukuunottamatta. Lisää paistettu vegejauhis ja sekoita. 

Lisää lopuksi vesi. Sekoita kaikki ja ripottele pinnalle korppujauhoja.

Paista uunin keskitasolla n. 40 minuuttia, kunnes makaronit ovat kypsiä ja neste on lähes imeytynyt. Anna tekeytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä makaronilaatikkoon gluteenittomia makaroneja (esim. Sammills pasta d'oro maissimakaroni). Käytä gluteenitonta kaurakermaa (esim. Elovena tai Fazer Aito). Vegejauhiksista gluteenittomia ovat Meeat Muu jauhis*, Peas of Heaven sekä GoGreen. Myös Beanit-muru ja Härkis ovat gluteenittomia. Soijakastike sopii useimmille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa olisikin käytetty vehnää, mutta valitse tarvittaessa tuote, joka on merkitty gluteenittomaksi. Käytä gluteenitonta korppujauhoa tai jätä se kokonaan pois. (*Muulla on myös Arkijauhis-niminen tuote, joka ei ole gluteeniton.)
  • Soijaton: Vegejauhiksista soijattomia ovat molemmat Meeat Muut, Pirkka, Peas of Heaven ja GoGreen. Käytä soijakastikkeen tilalla Foodinin umamikastiketta, kasvisfondia tai maun mukaan suolaa.

 

Paahdetut ruusukaalit

  • 300 g ruusukaaleja
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa ja mustapippuria

Huuhtele ruusukaalit ja poista tarvittaessa uloimmat lehdet sekä kanta. Halkaise ruusukaalit kahtia. Sekoita loput ainekset ruusukaalien joukkoon. 

Vuoraa uuninpelti leivinpaperilla ja asettele ruusukaalit tasaisesti leivinpaperin päälle. Paahda 200 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes ruusukaalit ovat pehmenneet sopivasti ja saaneet kauniin värin.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles