Keltaisella lautasella risottoa sekä herneenversoja
Resepti ja kuva: Jere Nieminen, Vegaanin kotiruokakirja, Moreeni 2010Annoksia: 4

Soijasuikalerisotto

Risotto on nopeaa arkiruokaa, jota on helppo varioida tarpeen ja sen mukaan mitä ruokaa kaapeista löytyy. Tämä risotto on rakenteeltaan irtonaisempaa kuin kermainen sienirisotto, mutta maussa se ei häviä. Risoton voi tarjota joko pääruokana tai lisukkeena esimerkiksi seitanpihvin tai sienestäjänleikkeen kanssa.

  • 4 dl (noin 150 g) kuivia soijasuikaleita
  • vettä soijasuikaleiden keittämiseen
  • 2 rkl soijakastiketta soijasuikaleiden maustamiseen
  • rypsiöljyä soijasuikaleiden paistamiseen
  • 1 sipuli
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 2 dl risottoriisiä
  • 3 rkl valkoviinietikkaa 
  • n. 6 dl vettä riisin kypsentämiseen
  • 1 1/2 rkl yrttimaustetta (esimerkiksi basilikaa tai persiljaa)
  • 1 1/2 tl mustapippuria
  • 1 tl suolaa
  • 1 paprika (n. 160 g)
  • 100 g pakasteherneitä
  • paistamiseen rypsi- tai oliiviöljyä

Keitä soijasuikaleita noin 5 minuuttia tai pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Valuta keitetyt suikaleet. Paista soijasuikaleita pannulla öljyssä, kunnes ne ovat saaneet vähän rapsakkuutta.  Mausta soijasuikaleet soijakastikkeella ja paista suikaleita vielä hieman. Siirrä soijasuikaleet sivuun.

Pilko sipuli ja hienonna valkosipuli. Kuullota sipuleita öljyssä wokissa tai suuressa paistinpannussa. Lisää sipuleiden joukkoon riisi ja hieman öljyä. Kuullota keskilämmöllä jonkin aikaa.

Lisää pannulle valkoviinietikka ja vähitellen vesi samalla sekoittaen. Sekoittele sillon tällöin noin 15 minuutin ajan tai kunnes riisi on kypsää eikä pannulla ole ylimääräistä vettä. Sekoita tässä vaiheessa joukkoon myös yrtit, pippuri ja suola.

Paloittele paprika. Sekoita risoton joukkoon paprika ja herneet.

Tarjoile valmis risotto tuoreiden yrttien ja raikkaan salaatin kera.

Vinkkejä

• Lisää risottoon ennen tarjoilua kalamata- tai vihreitä oliiveja tai aurinkokuivattuja tomaatteja. Risoton sekaan voi lisätä myös vegaanista juustoa, itsetehtyä vegeparmesaania tai Violifen vegaanista versiota parmesaanista.

• Samalla reseptillä valmistat risoton soijasuikaleiden sijaan myös tofusta, kikherneistä, pavuista tai soijarouheesta.

Soijaton versio: Jätä soijakastike pois ja lisää sen sijaan suolaa tai kasvisliemijauhetta. Korvaa soijasuikaleet kikherneillä tai pavuilla.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles